lookworst


lookworst 1.0

((vooral) in België)

worst met knoflook; knoflookworst; salami

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lookworst…

is een worst

  • [Ingrediënt] bevat knoflook

    Hoofdsemagram: worst


    Algemene voorbeelden


    Een dubbele rij karretjes en kraampjes waar allerlei eetwaar te koop was: belegde broodjes met gehakt, ham, gerookte tong en kaas, maar vooral een heel gamma dorstverwekkende versnaperingen, van de met zout bestrooide in olie gebakken grauwe ertwen ("kroakemandels"), over de sterk gekruide bologna-saucissen ("bloende"), lookworst en paardenlever, tot de geheel uit pekel bestaande gedroogde schol en witvis ("schurre" en "witting").

    http://www.gentsefeesten.be/geschiedenis/aindex.htm,

    Snijd de lookworst in plakjes. Steek de plakjes op een spiesje. Doe er een klein beetje olijfolie op. Gril de worstenbrochette 1 à 2.

    http://koken.vtm.be/piet-speelt-met-vuur/recept/lookworst-op-de-grill,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • lookworst maken

    Het maken van lookworsten thuis is bijna niet doenbaar [...]. Lookworst moet ook in een zeer grote hoeveelheid tegelijk gemaakt worden om tot een goed resultaat te komen. Sommige hulpstoffen zijn voor een particulier niet verkrijgbaar, denk maar aan de worstenvellen. Ook kleurzouten zijn niet te koop.

    http://www.seniorennet.be/Pages/Advies/advies3.php?ID=203

    met adjectief ervoor


    • Brugse lookworst

    Peter Lanckriet is een gevestigde naam op de Brugse markt [...]. "De mensen staan bij mij graag in de rij, want ze weten dat ze mijn producten nergens anders zullen vinden. Het succes van mijn Brugse lookworst is dat hij nog op de ouderwetse manier gemaakt wordt, met grof vlees in natuurdarm."

    http://www.vleesplus.nl/nieuws/2010/leestip-in-de-rij-voor-brugse-lookworst/,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gemalen lookworst

    De schoongemaakte hoeden van de boleten werden aan een draad geregen en boven het haardvuur snel gedroogd, zodat ze voor onafzienbare tijd bewaarbaar bleven. Wie ze dan door een ei wou roeren of afzonderlijk eten, diende ze gewoon een poos in water te laten weken en weer opzwellen. Zo'n maaltijd liet zich best wat scherper maken met gedroogd spek of gemalen lookworst.

    Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding