loontrekkende


loontrekkende 1.0

((vooral) in België)

iemand die in loondienst werkt; iemand die werkt voor loon; loontrekkende werknemer; loontrekker; werknemer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een loontrekkende…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Gemiddeld was een actieve loontrekkende in 1989 anderhalve tot twee weken afwezig wegens ziekte.

      De Standaard,

      Loontrekkenden die minder dan 750.000 frank per jaar verdienen, moeten geen biezondere bijdrage betalen. Op de schijf tussen 750.000 en 850.000 frank houdt de werkgever 9 procent in, op het loon boven 850.000 frank 1,3 procent.

      De Standaard,

      Momenteel moeten mannen een loopbaan van 45 jaar achter de rug hebben en vrouwen een loopbaan van 42 jaar (regime van de loontrekkende werknemers). Er is een belangrijke uitzondering voor loontrekkenden. Loontrekkenden kunnen immers na hun 65ste blijven werken als de werkgever het daarmee eens is. In dat geval zullen ze blijven werken zoals de rest van de actieve bevolking en verder bijdragen voor hun pensioen.

      http://www.aventispharma.be/main/0,1003,NL-BE-31609-50723--,FF.html

      Combinatiemogelijkheden


      met onbepaald voornaamwoord


      • iedere loontrekkende

      Zo goed als iedere loontrekkende zal vanaf volgend jaar een groter bedrag van zijn loon zien afgaan. Alleen zij die maar net iets meer dan de drempel van 750.000 frank per jaar verdienen, doen een goede zaak.

      De Standaard,

      Samenvattend kunnen we stellen dat iedere loontrekkende gerechtigd kan zijn op werkloosheidsuitkeringen.

      http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • loontrekkenden en zelfstandigen

      In 1999 namen zowat 472.000 loontrekkenden en zelfstandigen deel aan het dagelijkse pendelverkeer tussen de gewesten. Slechts relatief weinig werknemers steken daarbij de taalgrens over: in 1999 werkten bijna 33.000 Walen in Vlaanderen en 23.000 Vlamingen in Wallonië.

      http://meta.fgov.be/pdf/pd/nldf29a.pdf,

      Gemiddeld leent een Cera-klant 250.000 frank voor een tweedehands auto en 410.000 frank voor een nieuwe. Daarbij valt het verschil op tussen loontrekkenden en zelfstandigen. Ze lenen allebei ongeveer zeventig procent van de aankoopprijs van de auto, maar een loontrekkende houdt het voor een nieuwe auto op gemiddeld 380.000 frank, een zelfstandige ziet het grootser met 530.000 frank.

      De Standaard,

      voorafgegaan door als


      • als loontrekkende

      Het NCMV, de organisatie voor zelfstandige ondernemers, stelt de voorbije jaren een constante stijging vast van het aantal zelfstandigen in bijberoep. Dat is een zelfstandige die minstens een halftijdse betrekking als loontrekkende uitoefent.

      De Standaard,

      Sommige horeca-uitbaters laten zich met het oog op hun nakende pensioen nog enkele jaren inschrijven als loontrekkende in de hoop hun pensioen een extra duwtje te kunnen geven tijdens de laatste loopbaanjaren.

      http://nl.indicator.be/horeca/recent.htm,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding