macbetheffect


macbetheffect 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; neologisme)

effect dat het spelen van gewelddadige computergames heeft op onervaren spelers, en dat zich uit in de neiging om zonden weg te wassen; neiging zonden fysiek weg te wassen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een macbetheffect…

is een effect; is een uitwerking

  • [Oorzaak, reden of aanleiding] komt voort uit het spelen van gewelddadige computergames, waardoor iemand zich moreel bezoedeld voelt
  • [Gevolg of resultaat] uit zich in het zich fysiek willen reinigen

    Hoofdsemagram: effect


    Algemene voorbeelden


    Macbeth-effect na spelen gewelddadige games Onervaren gamers hebben na het spelen van een gewelddadig spel de neiging om hun 'zonden weg te wassen'. Dit zogeheten Macbeth-effect blijkt uit onderzoek van de universiteit van Luxemburg. De naam van het effect is afgeleid van het gelijknamige beroemde toneelstuk van William Shakespeare. Hierin probeert Lady Macbeth met veel moeite bloed van haar handen probeert te wassen nadat ze droomde over het vermoorden van de koning. Het idee achter de scène is dat ze zich zo schuldig voelde dat ze fysiek zichzelf schoon probeerde te maken. Dat gevoel blijken onervaren spelers dus ook te hebben. De onderzoekers lieten de gamers na elke speelsessie kiezen uit verschillende producten om cadeau te doen. De spelers van een gewelddadige game kozen voornamelijk hygiënische producten zoals zeep, deodorant en douchegel. Met deze keuze zouden de gamers onbewust hun 'reinheid' willen behouden, aldus de onderzoekers.

    De Telegraaf,

    In een tweede experiment, uitte het Macbeth-effect zich in een grotere voorkeur voor reinigingsproducten (bv. Dove-douchegel en Crest-tandpasta). Hieruit blijkt dat het MacBeth-effect ten minste het psychische niveau beïnvloedt, met name door een verhoogde mentale toegang tot reiniging-gerelateerde concepten (bv. wassen, douche en zeep).

    https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/289/824/RUG01-001289824_2010_0001_AC.pdf,

    Naast een puur psychisch effect, blijkt het MacBeth-effect ook op gedragsmatig niveau actief. Zo werd in een derde experiment gevonden dat na het herinneren van een onethische daad proefpersonen eerder ontsmettende doekjes dan een potlood kozen als beloning voor deelname aan het experiment. Verder vond men in een vierde experiment dat de proefpersonen minder bereid waren om na het experiment vrijwillig te helpen met een ander onderzoek indien men eerst de handen kon wassen, en zich dus fysiek konden reinigen.

    https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/289/824/RUG01-001289824_2010_0001_AC.pdf,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2012
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal Macbeth effect
    Betekenis in brontaal idem
    Benoemingsmotief Dit effect dankt zijn naam aan het toneelstuk Macbeth van Shakespeare, waarin Lady Macbeth het bloed van haar handen probeert te wassen na een droom over het vermoorden van de koning. Uit onderzoek is gebleken dat onervaren gamers dit ook hebben. Na het spelen van computerspellen lieten onderzoekers de gamers een cadeau uitkiezen. Daaruit bleek dat spelers van gewelddadige games meestal kozen voor hygiënische producten als zeep, deodorant en douchegel, om zodoende hun 'reinheid' weer terug te krijgen.