magneettrein


magneettrein 1.0

supersnelle trein zonder wielen die op geringe hoogte boven een monorail zweeft door gebruik te maken van magnetische levitatie waardoor de trein zich voortbeweegt op een magnetisch veld; zweeftrein; magneetzweeftrein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een magneettrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

      Algemene voorbeelden


      De Maglev is een supersnelle trein, ook wel magneettrein genoemd, die je aan snelheden van meer dan 400 km⁄u van de luchthaven in Shanghai (Pudong) naar het centrum brengt. Let wel! Sommige trajecten rijdt de trein slechts 300 km⁄u en andere trajecten rijdt de trein 430 km⁄u.

      http://china-reis.nl/shanghai/magneettrein-shanghai-maglev.html

      Het kabinet moet in februari immers een besluit nemen over de veelbesproken magneetzweefbaan die het hoge noorden met Amsterdam moet verbinden. De trein heeft een topsnelheid van rond de 400 kilometer per uur en kan, zonder stops, binnen drie kwartier vanuit Groningen op Schiphol zijn. "Toch zal de afweging lastig blijven", zeggen de onderzoekers. "De duurste variant, een magneettrein met een metro-dienstregeling, levert weliswaar de hoogste risico's op, maar belooft ook de grootste maatschappelijke baten."

      De Telegraaf,

      De magneettrein maakt volgens zijn pleitbezorgers minder lawaai dan een gewone trein, is milieuvriendelijker dan de auto en op de betrekkelijk korte afstand bijna even vlug als het vliegtuig.

      De Standaard,

      Siemens is [...] producent en ontwikkelaar van moderne openbaar vervoersystemen, van de ICE tot en met de magneettrein.

      http://www.connekt.nl/connektiemag.html,

      Een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen, wellicht in de vorm van een magneettrein.

      http://www.arch-lokaal.nl/main.html

      "Speelgoed voor snelheidsfanatici", "belastingput op stelten": nog is het niet meer dan een toekomstvizioen dat ooit een supersnelle magneettrein zal pendelen tussen Berlijn en Hamburg.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen