zweeftrein


zweeftrein 1.0

supersnelle trein zonder wielen die op geringe hoogte boven een monorail zweeft, bij het meest voorkomende type met gebruikmaking van magnetische levitatie waardoor de trein zich voortbeweegt op een magnetisch veld; magneetzweeftrein
Een ander, minder gangbare type zweeftrein zweeft boven het baanvak door gebruik te maken van luchtkussens in plaats van magnetische levitatie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zweeftrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Plaats] wordt vooral in landen als Duitsland, Japan en China gebruikt; werd in Nederland ondanks plannen ervoor toch niet ingevoerd
  • [Snelheid of tempo] kan een zeer hoge snelheid ontwikkelen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zweeft tien tot twintig millimeter boven een monorail van beton; veroorzaakt nauwelijks geluidsoverlast en kan snel optrekken en remmen; is duur
  • [Werking of functionering] maakt gebruik van magnetische levitatie, soms ook wel van luchtkussens

Hoofdsemagram: trein


Algemene voorbeelden


De commissarissen van de koningin in Friesland en Groningen [...] hebben de afgelopen maanden actief gelobbyd voor de aanleg van een zweefbaan. Die is volgens eerdere onderzoeken 20 minuten sneller dan een hogesnelheidslijn. Vooral het snel remmen en optrekken van de zweeftrein noemen zij als groot voordeel vergeleken met een traditionele trein.

Algemeen Dagblad,

De provincie Fryslân heeft een alternatief achter de hand als het plan voor de magneetzweeftrein tussen Groningen en Schiphol niet doorgaat. De provincie maakte woensdag bekend serieuze plannen klaar te hebben liggen voor een zogeheten lightrailtrein. Friesland heeft de voorkeur voor de zweeftrein, maar houdt er rekening mee dat de Zuiderzeespoorlijn te duur wordt voor het noorden.

Brabants Dagblad,

Minister Zalm (Financiën) vindt de zweeftrein te duur, Pronk (Milieu) vreest de gevolgen voor natuur en milieu.

Algemeen Dagblad,

Discussies over investeringen in infrastructuur en openbaar vervoer beginnen met geavanceerde oplossingen (zweeftreinen, ondergronds spoor) en eindigen met minderwaardige oplossingen (vermeerderen intercity's, een vrije busbaan met luxe bushalte).

http://www.connekt.nl/connektiemag.html,

Een zweeftrein tussen Groningen en Amsterdam beperkt de reistijd tot een uur en kan daarmee een belangrijke economische impuls geven aan het Noorden.

http://www.publiek-politiek.nl/geefmijderuimte/Verslag/inhoud.htm

De banden die DB al heeft met Siemens bij de ontwikkeling van de Duitse zweeftrein werken zeker niet in het nadeel van Arriva, verwacht Arends.

Leeuwarder Courant,

In Friesland worden een paar melkveehouders multi-miljonair wanneer hun gemeente een nieuw bestemmingsplan goedkeurt voor woningbouw, maar zo'n loterij helpt helemaal niet om ooit de zweeftrein van Schiphol naar Heerenveen en Groningen te financieren.

http://www.nijenrode.nl/nl/

Negatief is daarentegen het oordeel over een zweeftrein naar het noorden (Zuiderzeelijn, 5,4 miljard euro) of als nieuwe verbinding tussen de grote steden in het westen van Nederland (Rondje Randstad, 2,7 miljard euro).

de Volkskrant,

"De duurste variant, een magneettrein met een metro-dienstregeling, levert weliswaar de hoogste risico's op, maar belooft ook de grootste maatschappelijke baten [...]. Doordat de trein zoveel stopt, wordt hij rendabel. Je doet weliswaar en kwartier langer over de reis maar op deze manier is de zweeftrein veruit het beste alternatief", aldus onderzoeker J.P. Elhorst.

De Telegraaf,

De proefrit met de zweeftrein in het Duitse Lathen die leden van de vaste Kamercommissies van Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en Vrom vrijdag zouden maken, gaat niet door.

Nieuwsblad van het Noorden,

Deze stadshavens zijn onderling verbonden door een metropolitaan railsysteem dat hoge snelheid paart aan hoge frequentie, zo mogelijk in combinatie met lage geluidsniveaus (zweeftreinen).

http://www.deltametropool.nl/,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen