mamadag


mamadag 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

dag, meestal een vaste dag in de week, waarop een moeder de zorg voor haar kind of kinderen op zich neemt en niet werkt
Het woord mamadag wordt een stuk minder gebruikt dan het woord papadag. Vaak wordt het een beetje expres gebruikt. Het woord papadag krijgt namelijk nogal eens kritiek. Ten eerste omdat vaders elke dag vader zijn - net als moeders elke dag moeder - en ze zo bezien dus elke dag papadag zouden hebben. Ten tweede omdat het feit dat een vader een dag in de week niet werkt om de zorg voor de kinderen op zich te nemen met dit woord tot een soort bijzonderheid wordt verheven, terwijl dat in het geval van vrouwen niet gedaan wordt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mamadag…

is een dag

  • [Frequentie] wordt meestal wekelijks gehouden op een vaste dag of op vaste dagen in de week

    Hoofdsemagram: dag


    Algemene voorbeelden


    Een mamadag, ik moet er niet aan denken. Ik heb er wel bewondering voor, al die ouders met jonge kinderen die zich aan een 'mamadag' of 'papadag' wagen. Ik moet er eigenlijk niet aan denken. Niet dat mijn kinderen niet leuk zijn, of lief. Maar gek genoeg kan ik toch een tiental dingen bedenken die ik liever op een dinsdagochtend doe dan op de grond een legokasteel met ze te bouwen. Ik wil op een doordeweekse dag niet de grote Dinosaurus-atlas doornemen. Ik wil het Internet uitlezen over glycogeen.

    NRC Handelsblad,

    Mannen willen er tegenwoordig niet alleen goed uitzien, maar ook een betrokken partner zijn en vader. Toch blijven ze in essentie mannen. Pakken dingen anders aan, hebben andere interesses. Ze krijgen voor Vaderdag weliswaar een geurtje, maar tevens een klauwhamer of gereedschap voor de motor. De papa- of mamadag van werkende ouders laat ook een wereld van verschil in gedrag zien. Moeders doen iets vóór kinderen. Vaders doen iets mét kinderen. Al zijn er verschillen tussen vrouwen en mannen, toch kunnen ze als persoonlijkheid elkaar overlappen in gedrag, belangstelling, eigenschappen en voorkeuren.

    NRC Handelsblad,

    Wat is dat toch, die vertederende ondertoon in de berichtgeving over Jesse Klavers 'papadag'? Ooit gehoord van een 'mamadag' voor werkende moeders? Nee, als in deeltijd werkende moeder word je veeleer afgeschilderd als een van die gemakzuchtige parttimers die het aan zichzelf te wijten hebben dat het glazen plafond in stand blijft. Bij mannen (Jesse Klaver) is het kennelijk goed om wekelijks een extra dag met je kroost door te brengen. Hoezo emancipatie?

    nrc.next,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001
    Samenhangende woorden (betekenis) deeltijdprinses; thuisblijfmoeder