mandala


mandala 1.0

afbeelding

Bron: dalbera
( CC BY 2.0 )

(astrologie; psychologie en psychiatrie; kunst en architectuur; religie, mystiek en mythologie)

cirkelvormige of veelhoekige symmetrische afbeelding, als hindoeïstische en boeddhistische voorstelling van het heelal, en als hulpmiddel bij het mediteren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mandala…

is een afbeelding; is een figuur

  • [Vorm] is cirkelvormig of veelhoekig
  • [Functie] is een symbolische afbeelding van het heelal en wordt gebruikt bij meditatie als object om de aandacht op te richten
  • [Vervaardiging] wordt getekend, geschilderd of ingekleurd; zandmandala's worden gemaakt met gekleurd zand
  • [Plaats] wordt ook in het Tibetaanse boeddhisme gebruikt
  • [Plaats van herkomst] is van oorsprong hindoeïstisch
  • [Gebruikswijze] wordt gemaakt voor de kunst, als hulpmiddel bij meditatie, of als hulpmiddel in de psychotherapie
  • [Stoffelijke inhoud] is een afbeelding met symmetrische figuren waardoor de aandacht naar het middelpunt wordt gericht
  • [Onstoffelijke inhoud] symboliseert onder andere de kosmos, het wiel van de wedergeboorte, de verbinding van het innerlijke met het uiterlijke; de psychiater Carl Jung zag het als een voorstelling van het onbewuste zelf

Algemene voorbeelden


In het begin kreeg ik moeilijk contact met hem over zijn problemen. Over zijn vader wilde hij helemaal niet praten. Naar aanleiding van een mandala die hij getekend had en die hij de titel 'koningskelk' had gegeven, kwamen we in een spel waarbij hij graag ridder van de koning wilde worden, maar daar moest hij wel wat voor doen. De koning gaf hem opdrachten, o.a. een draak verslaan. Het werd een spannende ontdekkingstocht waarbij ik hem slechts volgde en op zijn verzoek assisteerde in zijn spel (hij speelde alle rollen verder zelf).

http://www.nbgt.nl/,

Jungiaanse therapie is meer gericht op het gesprek met de cliënt en werkt vooral met materiaal dat spontaan naar boven is gekomen, zoals dromen, met actieve imaginatie, en met kunstzinnige uitingen als de mandala.

http://www.inn.nl/~reincarn/nvrtrenc.html

Vanmorgen heeft presidente J. Koek-Hoekstra de jaarlijkse handwerk-expositie geopend [...]. Vanavond tot 21.00 uur, donderdag tussen 10.00 en 21.00 uur en vrijdag van 10.00-17.00 uur, is veel kleding te zien en is er veel aandacht voor mandala's: een kunstvorm uit Tibet en India. Verder blijken de quilts populair.

Meppeler Courant,

Na enkele jaren fotorealistisch te hebben gewerkt (autowrakken, oldtimers, stillevens), is hij zich toe gaan leggen op het schilderen van mandala's en crucifixen. Hij put zijn inspiratie uit allerlei uitingen van de wereldgodsdiensten en probeert door de combinatie van motieven, patronen en kleuren schilderijen te maken, die uitnodigen tot stil, verder kijken dan de oppervlakte.

http://www.ou.nl/info-alg-sc-zwolle/exposities/Rob_Mulder.htm

Het blijkt dat voor vrijwel iedereen de Paddo's hier helpen; je ziet de fraaiste beelden en je ziet echt voor je waar je aan denkt [...]. Visualisatie is een oeroude techniek, die we pas langzaam herontdekken. In oude religies maakte men er veel gebruik van en als je je een beetje verdiept in bijvoorbeeld het Boeddhisme kom je het tegen in allerlei oefeningen en meditaties. Men gebruikt boeddha's en complexe, maar symmetrische, beelden, vaak geschilderd op zijde (Tangkha's), als oefenmateriaal. Het werken met cirkelvormige mandala's komt ook in andere culturen voor en tijdens je trip zelf zoiets tekenen kan heel inzichtelijk zijn. De afbeeldingen met je ogen dicht weer proberen te zien is een oefening in visualiseren en dat kan een heel magische gebeurtenis worden.

http://net.info.nl/paddo/hfdst11.htm,

De voorbereidende tantrische oefeningen. Dit zijn oefeningen die veel verbeeldingskracht en visualisatie vergen [...]. Twee voorbeelden hiervan zijn: Begin meditatie. Tijdens deze meditatie ziet de beoefenaar zichzelf als godheid in het centrum van een mandala die vol is met andere godheden. Subtiele meditatie. In deze meditatie visualiseert de beoefenaar een mandala van een lichaam waarin de energie-punten overeenkomen met de punten in zijn eigen subtiele zenuwstelsel.

http://www.maitreya.nl/