manuur


manuur 1.0

(archaïsch)

uur arbeid van of voor één persoon, vooral gebruikt als rekeneenheid bij het berekenen van de werklast of arbeidskosten; hoeveelheid werk die één persoon in één uur kan verrichten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een manuur…

is een uur; is een hoeveelheid

  • [Functie] dient om de werklast of de arbeidskosten te berekenen
  • [Omvang abstract] wordt berekend op basis van een tijdspanne van zestig minuten
  • [Betrokkene] wordt verricht door één persoon
  • [Object betroffen] heeft betrekking op een hoeveelheid arbeid

Hoofdsemagram: uur


Algemene voorbeelden


Eind 1996 zitten we bijna op een produktiviteit van 2 manuren per ton ruw staal. In 1987 kostte het nog vijf manuren om een ton ruw staal te maken.

NRC,

Een woning wordt meestal met vijf man opgezet, vertelt de uitvoerder, waarna twee man het karwei afmaken. Daarna volgen nog de metselaar, stukadoor, loodgieter en elektricien voor de afbouw. Al met al staan er vijfhonderd manuren voor de bouw van een woning.

http://www.bouwenhoutbondfnv.nl/,

Henry Ford had inmiddels [...] in zijn fabrieken de lopende band ingevoerd. In 1913 waren er nog 12,5 manuren nodig om een onderstel van een T in elkaar te steken. Na de installatie van de lopende band het jaar daarop, daalde de werktijd tot 93 minuten.

De Standaard,

Tegen de lage Poolse lonen kunnen jachtenbouwers uit België, Nederland of Duitsland niet op; in een grote boot kruipen toch al snel 150.000 manuren.

De Standaard,

Tijdens deze inspectie wordt er vooral gekeken naar de mogelijkheid van recycling, de hoeveelheid milieubelastende stoffen (asbest, olie, ladingsresten e.d.), de hoeveelheid werk in manuren en de eventuele bruikbare onderdelen.

http://www.sloperij-nederland.nl/index.html

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • manuren en machine-uren

Manuren + Machine-uren. Het registreren van de man- en machine-uren gaat via een eenvoudig invoerscherm dat snelle invoer mogelijk maakt.

http://www.mkg.nl/index.htm