marinier


marinier 1.0

lid van een militaire eenheid die gespecialiseerd is in militaire operaties op of aan zee; militair die dient op een zeeschip; zeesoldaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een marinier…

is een militair; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is lid van een militaire eenheid; is lid van de marine
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een militaire opleiding of training gevolgd
  • [Activiteit of handeling] voert samen met andere mariniers militaire operaties uit op of aan zee

    Algemene voorbeelden


    Aangenomen wordt dat mariniers, soldaten en leden van de zogeheten special forces - elite-eenheden getraind in specialistisch werk achter de vijandelijke linies - van de schepen met helikopters, parachutes en landingsvaartuigen zullen landen in of bij de hoofdstad Port-au-Prince.

    NRC,

    Medio deze maand moet het kamp er staan. Daarna kan het werk waarvoor de mariniers zesduizend kilometer reisden - toezien op de naleving van het vredesakkoord - starten.

    http://www.mindef.nl/faq/,

    Bij de mariniers kun je je - naast je taak als infanterist - bekwamen als parachutist of commando of je specialiseren als kikvorsman, wapenexpert, sport- of ski-instructeur. De meesten hebben meerdere van deze specialisaties.

    http://www.marine.nl/

    Mariniers worden veelvuldig overgeplaatst en op uiteenlopende plaatsen getraind en ingezet. Zo krijgt iedereen de gelegenheid zich op diverse fronten te bekwamen. Het gevolg is dat de marinier een gevarieerde all-round opleiding krijgt waardoor hij onder alle omstandigheden zijn mannetje staat.

    http://www.mindef.nl/marine/kmarns.htm

    Peleliu is het koraal-eiland in de Stille Oceaan waar de mariniers de bloedigste amfibische landing in de strijd tegen de Japanners uitvoerden. Zo'n elfduizend Japanners, die zich hadden verschanst in een labyrint van grotten en tunnels, waren na 68 dagen gedood. De mariniers verloren 1252 man.

    de Volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • landen
    • doodschieten
    • schieten

    Even na middernacht plaatselijke tijd zijn vanmorgen ongeveer 1.800 Amerikaanse en 400 Italiaanse mariniers geland op het strand van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. De mariniers hebben tot taak behulpzaam te zijn bij het vertrek van de laatste 2.400 VN-militairen die nog in dat land aanwezig zijn.

    NRC,

    Enkele kilometers ten noordoosten van de hoofdstad vonden de Amerikanen gisteren enkele bunkers vol met munitie. Toen een andere patrouille in het Nationale Theater naar wapens zocht, schoten de mariniers een Somaliër dood die naar hun zeggen een machinegeweer op hen richtte.

    NRC,

    Branigan schrijft dat iedereen bij de controlepost nerveus was door het incident zaterdag, waarbij een zelfmoordenaar zichzelf en vier Amerikanen bij een controlepost had opgeblazen. Bij zo'n post, ten zuiden van Bagdad, hebben mariniers gisteren een ongewapende chauffeur doodgeschoten en zijn medepassagier gewond.

    Het Parool,

    als object bij een werkwoord


    • een marinier doden
    • mariniers doden

    'Ik weet niets over die jongen. Ja, hij ging naar de marineschool. Dat is alles.' 'Hij heeft het allemaal verknoeid, niet? Hij ging in de fout en moest dan maar verdwijnen [...]. Nog één vraag: voelt u zich gelukkig, nu u de marinier hebt gedood? Volgens mij bent u een gewetenloos iemand.'

    Vertezucht, Jef Aerts,

    De Tijgers voor een Vrije Tamilstaat (LTTE) hebben zaterdag een aanval gedaan op een marinekonvooi in het noorden van Sri Lanka. Daarbij zijn tien mariniers gedood, terwijl de Tamil-opstandelingen zeker 35 man verloren [...]. De guerrillastrijders ramden met een sloep vol explosieven een marineschip.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • mariniers in Beiroet
    • mariniers in Cambodja
    • mariniers in Eritrea
    • mariniers in Somalië

    Het komt zelfs voor dat een militaire operatie, zoals de landing van de Amerikaanse mariniers in Somalië, op 'prime time' wordt gepland.

    http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg4/nr7/1995,,4,7,5.php,

    Het is de tweede keer in korte tijd dat Nederlandse mariniers in Cambodja in aanvaring komen met de Rode Khmer.

    NRC,

    Deze pantserwagens van Finse makelij zijn in 1997 speciaal voor vredesmissies door Defensie gekocht en werden al eerder met succes door de mariniers in Eritrea ingezet.

    NRC,

    In oktober 1983 reed een strijder zich in een met explosieven volgeladen vrachtwagen te pletter tegen het hoofdkwartier van de Amerikaanse mariniers in Beiroet, en doodde er 241.

    De Groene Amsterdammer,

    Voorzetsel: in

    • mariniers in camouflagepak
    • mariniers in wit-blauw-zwarte kleding

    Overal is politie op straat, soms begeleid door manschappen van de Nationale Garde of militairen en mariniers in camouflagepak.

    De Telegraaf,

    Alles in Sevastopol [...] draait rond de vloot. Overal in de stad lopen jonge mariniers in wit-blauw-zwarte kleding en officieren in goudkleurige hemdjes [...]. Over de zee galmen de doffe knallen van een zware mitrailleur: de vloot oefent.

    De Standaard,

    Voorzetsel: met

    • mariniers met geweren
    • mariniers met mortieren
    • mariniers met springstoffen

    Boven het stadion vliegen vier militaire helikopters, op de atletiekbaan rond het veld zingt en jubelt een dansgroep "Wij Somaliërs zijn verenigd". Op de tribunes juichen in extase geraakte toeschouwers, tussen hen in zitten ingetogen en scherp turende Amerikaanse mariniers met geweren.

    NRC,

    Behalve Fransen en Britten namen ook Nederlandse mariniers met mortieren aan deze aanval deel.

    Meppeler Courant,

    In de Doornspijkse heide wordt nog steeds in springput geoefend door genie-eenheden, marine en mariniers met springstoffen.

    http://www.artillerie.nl/documents/History/De%20geschiedenis%20van%20de%20Legerplaats%20bij%20Oldebroek.htm

    Voorzetsel: naar

    • mariniers naar Eritrea
    • mariniers naar Haïti
    • mariniers naar Liberiaanse kustwateren
    • mariniers naar een oorlogsgebied

    De afdeling vredesoperaties van de volkerenorganisatie bestaat nu uit pakweg vierhonderd medewerkers die vijftien missies moeten begeleiden, waaronder de aanstaande uitzending van Nederlandse mariniers naar Eritrea (Unmee).

    De Telegraaf,

    Nederland stuurt een compagnie mariniers (150 man) naar Haïti als de Veiligheidsraad concludeert dat de situatie op het eiland veilig en stabiel is. Dit heeft het kabinet vanmiddag besloten.

    NRC,

    Toen de situatie eind 1989 door de inval van rebellenleider Charles Taylor verslechterde, stuurden de VS 2.500 mariniers naar de Liberiaanse kustwateren om de veiligheid van de Amerikanen in het land te waarborgen.

    De Standaard,

    Met de overbrenging van honderden, straks misschien duizenden, mariniers naar het oorlogsgebied zijn de Amerikanen een strategische waterscheiding overgetrokken.

    NRC,

    Voorzetsel: op

    • mariniers op een marineschip
    • mariniers op een schip

    Er waren eens Engelse, Duitse en Nederlandse mariniers op een marineschip. Ze moesten een brandoefening doen.

    NRC,

    Er zijn 2000 Amerikaanse mariniers op een schip in de Adriatische Zee.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • mariniers van een bataljon
    • mariniers van een compagnie
    • mariniers van een divisie
    • mariniers van een eenheid
    • mariniers van een korps
    • mariniers van de marine
    • mariniers van VN-troepen

    In enkelhoge modder en gegeseld door kou en regen, bereiden mariniers van het 2de Bataljon zich voor op hun missie in het gortdroge en hete Eritrea.

    http://www.mindef.nl/faq/,

    De acht mariniers van de G-compagnie werden door vijftig Rode-Khmersoldaten benaderd. De mariniers moesten hun wapens en alle verbindingsapparatuur inleveren.

    NRC,

    Mariniers van de Toelskaja-divisie rukken op naar de hoofdingang van de volksvertegenwoordiging.

    NRC,

    De UK/NL LF bestaat uit zo'n 5000 man (van wie ca. 900 Nederlandse mariniers) en is het enige voorbeeld van een permanent samenwerkende multinationale amfibische eenheid. De mariniers van deze eenheid zijn continu paraat.

    http://www.mindef.nl/marine/kmarns.htm

    De tweede nacht werden ze bijgestaan door mariniers van de BBE, gekleed in het zwart en zwart geschminkt, om te verkennen, microfoons te plaatsen en een tunnel te graven.

    Morgenster, Jaap Scholten,

    De Mariniers van dit Korps opereren op de grens van land en water en (net zoals het korps Commandotroepen) in ondoordringbare gebieden zoals de jungle, moerassen, bossen en bergen.

    http://www.navyseal.tmfweb.nl/index.htm

    Langzaam vulde het perron zich met militaire uniformen. Landmachtsoldaten en luchtmachtmilitairen, matrozen en mariniers van de marine.

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    Acht Nederlandse mariniers van de VN-troepen in Cambodja zijn gisteren beroofd door leden van de guerrillabeweging Rode Khmer.

    NRC,

    met substantief ervoor


    • een bataljon mariniers
    • een compagnie mariniers

    De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken proberen de ministerraad vrijdag een voorstel voor te leggen om een Nederlandse militaire eenheid van tussen de duizend en 1100 man naar Irak te sturen [...]. In het voorstel gaat het om een bataljon mariniers en ondersteunende eenheden zoals genietroepen.

    ANP,

    Voor de Koninklijke Marine houdt dit in dat er fregatten of bataljons mariniers of andere eenheden kunnen worden ingezet zoals mijnenbestrijdingsvaartuigen, maritieme patrouillevliegtuigen, een bevoorradingsschip, onderzeeboten of een combinatie van deze eenheden.

    http://www.mindef.nl/marine/taken.htm

    Nederland stuurt een compagnie mariniers (150 man) naar Haïti als de Veiligheidsraad concludeert dat de situatie op het eiland veilig en stabiel is.

    NRC,

    Toen de situatie eind 1989 door de inval van rebellenleider Charles Taylor verslechterde, stuurden de VS 2.500 mariniers naar de Liberiaanse kustwateren om de veiligheid van de Amerikanen in het land te waarborgen. In de ogen van Cohen nam zijn land hiermee een te passieve houding aan. "Door een compagnie mariniers aan land te sturen, zou alles zijn opgelost", zegt hij.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • 400 mariniers
    • 600 mariniers
    • 2650 mariniers
    • 5000 mariniers

    In het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden is vastgelegd dat de Koninklijke Marine een bijdrage moet leveren aan de externe verdediging van de Nederlandse Antillen en Aruba. Naast een fregat en twee maritieme patrouillevliegtuigen zijn ongeveer 400 mariniers permanent in de Nederlandse Antillen en op Aruba gestationeerd.

    http://www.marine.nl/

    Sinds 1973 vormen de Nederlandse en Britse mariniers samen een amfibische strijdmacht [...]. In 1998 is de Hr. Ms. Rotterdam hieraan toegevoegd, een veelzijdig schip met een afzinkbaar dok, een vliegdek en faciliteiten voor meer dan 600 mariniers met uitrusting en bewapening.

    http://www.marine.nl/

    Een vlooteenheid van zo'n vijftien marineschepen bevindt zich even buiten de Haïtiaanse territoriale wateren. Daaronder is een amfibische landingseenheid met een helikopterschip, een tanklandingsvaartuig en andere aanvalsschepen. Aan boord zijn 2.650 mariniers.

    NRC,

    Ongeveer 7.000 Franse soldaten zijn permanent gelegerd op Afrikaanse bodem, onder wie 5.000 mariniers in Djibouti.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als marinier
    • als mariniers

    Bij de Marine werken 16.000 militairen van wie ongeveer 3000 als marinier. Naast fregatten, die de kern vormen van de vloot, bestaat de Marine uit de Mijnendienst, de Onderzeedienst, de Marineluchtvaartdienst, de dienst der hydrografie en natuurlijk het Korps Mariniers.

    http://www.mindef.nl/marine/kmarns.htm

    Mijn vaders vader was sergeant-torpedomaker en reisde als marinier alle zeeën af.

    Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

    Zij werden eerst in Schotland, vervolgens in Quantic, USA, opgeleid als mariniers.

    NRC,

    Vaste verbindingen


    het Korps Mariniers

    1. onderdeel van de Koninklijke Marine dat is gespecialiseerd in amfibische operaties

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Het Korps Mariniers…

      is een onderdeel

      • [Leden] bestaat uit infanteristen
      • [Geheel] is een onderdeel van de Koninklijke Marine
      • [Aantal of hoeveelheid] bestaat uit ongeveer 3000 leden
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gespecialiseerd in amfibische operaties
      • [Betrokkene] is sinds 1 januari 2017 ook voor vrouwen opengesteld

      Het Korps Mariniers is gespecialiseerd in amfibische operaties. Dit neemt niet weg dat het Korps veel breder inzetbaar is, onder alle omstandigheden en waar ook ter wereld. Daarom werken mariniers niet alleen met landingsvaartuigen maar ook worden zij per parachute of met helikopters ingezet. Binnen de Koninklijke Marine zorgt het Korps Mariniers voor de militaire vorming en fysieke training van het overige marinepersoneel.

      http://www.mindef.nl/marine/kmarns.htm

      Het Korps Mariniers is alleen toegankelijk voor mannen. Het vormt het keurkorps van de marine. Je moet dan ook over een goede gezondheid en goede ogen beschikken. Een belangrijke taak van het Korps Mariniers is het deelnemen - doorgaans in NAVO-verband - aan vredesoperaties van de Verenigde Naties.

      http://www.marine.nl/

      Verder is het Korps Mariniers medeverantwoordelijk voor de defensie van de Nederlandse Antillen en Aruba. Kortom: als marinier kom je nog eens ergens.

      http://www.marine.nl/

      De Koninklijke Marine is verantwoordelijk voor de externe defensie van het grondgebied van de Nederlandse Antillen en Aruba ('de West'). Deze taak wordt voor een belangrijk deel uitgevoerd door het Korps Mariniers. Daarvoor zijn in het Caraibisch gebied zo'n 400 mariniers gestationeerd. In vergelijking met hun collega's in Nederland oefenen deze mariniers in een geheel ander soort terrein, wel op de grens van land en water maar dan onder tropische omstandigheden.

      http://www.mindef.nl/marine/kmarns.htm

      Het oudste Nederlandse elite-korps is zonder twijfel wel het korps Mariniers. Dit korps is op 13 december 1665 opgericht door Michiel de Ruyter en Johan de Witt onder de naam "Regiment de Marine". De Mariniers van dit Korps opereren op de grens van land en water en (net zoals het korps Commandotroepen) in ondoordringbare gebieden zoals de jungle, moerassen, bossen en bergen.

      http://www.navyseal.tmfweb.nl/index.htm

      Het korps Mariniers maakt deel uit van een snel inzetbare troepenmacht van de NAVO en het werkt permanent samen met de Britse mariniers (Royal Marines). De mariniers zijn amfibisch getraind en gespecialiseerd in het uitvoeren van landingen over water of uit de lucht. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van landingsvaartuigen, helikopters of parachutes. Het korps telt ongeveer 3000 man.

      http://www.navyseal.tmfweb.nl/index.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    marinier 2.0

    ambtenaar, functionaris in een probleemwijk die toeziet op de veiligheid en leefbaarheid van de wijk

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een marinier…

    is een ambtenaar; is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Rotterdam is in 2002 met de stadsmariniers begonnen. Momenteel zijn er twaalf in dienst. Zij werken in onveilige en probleemwijken. Verder is er een marinier voor Antillianen en een justitiemarinier.

        http://www.omroepbrabant.nl/?anp/2406093141533/Stadsmarinier+moet+vaste+plek+krijgen.aspx,

        Het college wil een betere uitvoering van beleid dan in voorgaande jaren, toen veel plannen bleven steken in voornemens en langs elkaar heen werkende diensten. Ten behoeve van regie en coördinatie krijgen de onveilige wijken 'mariniers': "onze verbindingsofficieren met de wijken", die moeten zorgen voor samenwerking tussen alle betrokkenen. Voor ambtenaren wordt de ambtseed ingevoerd: "Werken voor Rotterdam is een bewuste keuze voor dienstverlening, integriteit en dienstbaarheid aan het openbaar bestuur."

        NRC,

        Rotterdam kiest voor de term marinier, omdat de stad van oudsher 'iets' heeft met de marine, zegt Van Heiningen. 'We hebben hier bijvoorbeeld een marinierskazerne. Het gaat ons niet om ruwe getatoeëerde zeebonken: de stadsmariniers en de justitiemarinier lopen niet op straat problemen op te lossen. Marinier is een metafoor voor de Rotterdamse aanpak van handen uit de mouwen steken en aanpakken.'

        http://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-carriere/nieuws/rotterdam-krijgt-ook-een-justitiemarinier.83196.lynkx,

        Combinatiemogelijkheden


        als object bij een werkwoord


        • mariniers inzetten

        In Capelle aan den IJssel komen stadsmariniers, die de onveiligheid in probleemwijken gaan aanpakken. De ambtenaren moeten ervoor zorgen dat gemeentelijke diensten en andere instanties optimaal met elkaar gaan samenwerken. Capelle krijgt voorlopig twee mariniers die specifiek in een buurt, wijk of straat worden ingezet.

        http://www.rijnmond.nl/nieuws/07-04-2011/capelle-aan-den-ijssel-krijgt-stadsmariniers,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen