meergemeentezone 1.0
(politiek en bestuur; recht en misdaad; (vooral) in België; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een meergemeentezone…
is een politiezone; is een zone; is een gebied
- [Samenstelling] bestaat uit meerdere gemeenten
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een politiezone, een zone die bestaat uit een door een korpschef bestuurde regio waarbinnen de lokale politie opereert
Algemene voorbeelden
Zij beseffen beter dan wie ook dat intensieve samenwerking en coördinatie tussen de veiligheidsdiensten letterlijk van levensbelang is. Ook op het terrein wordt de nood aan samenwerking tussen de veiligheidsdiensten aangevoeld.' 'Vele actoren zijn er zich dus van bewust dat er moet worden gestreefd naar een grotere efficiëntie in de dienstverlening aan de bevolking. Een verdere hervorming (lees fusies) van de politiezones dringt zich op', gaat Meremans verder. 'In 2014 werd in Oost-Vlaanderen slechts 1 fusiegesprek tot een goed einde gebracht. De Eéngemeentezone Beveren en de meergemeentezone Sint-Gillis-Waas – Stekene zijn sinds 1 januari 2015 één geheel.
Elke gemeente draagt bij in de kosten van de werking van de politiezone. Diksmuide neemt de hoofdbrok voor zijn rekening met 1.169.668 euro, Houthulst 530.389 euro, Koekelare 473.313 euro en Kortemark met 753.728 euro; wat een totaal heeft van 2.927.098 euro. In het politiecollege beschikt elke burgemeester over een aantal stemmen naar evenredigheid van de minimum politiedotatie die zijn gemeente in de 'meergemeentezone' inbrengt. In een 'meergemeentezone' worden de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester wat betreft de organisatie en het beheer van het lokaal politiekorps uitgeoefend door het politiecollege. Concreet betekent dit dat het gezag over het lokaal politiekorps en de korpschef bij het politiecollege ligt.
Politie kostte de Zuienkerkenaren bijna niets. Tussen de 3 en de 4 miljoen frank trok de gemeente ervoor uit. Voortaan gaat de politie de gemeente bijna 320.000 euro (12,8 miljoen frank) kosten. Vier keer meer dus. ,,Gemeenten van een meergemeentezone moeten samen een akkoord sluiten over hoe de politiekosten worden verdeeld. Met Blankenberge, en met de VLD-burgemeester aldaar, is dat niet gelukt. Die man had zijn rekening ook gemaakt. Zonder akkoord is het de KUL-norm (opgesteld door de Leuvense universiteit, red.) die de doorslag geeft. Voor onze politiezone betekent het dat Zuienkerke bijna negen procent moet betalen van de totale politiekosten: 12 miljoen frank dus."
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 1998 |