meeroudergezin


meeroudergezin 1.0

(neologisme)

gezin waarin door omstandigheden meer dan twee ouders in het spel zijn, bv. als er sprake is van een draagmoeder; gezin met meer dan twee ouders

Semagram


Een meeroudergezin…

is een gezin

 • [Leden] bestaat uit meer dan twee ouders met kinderen
 • [Voorbeeld of specimen] bestaat bv. uit twee lesbische moeders en een vader die als spermadonor heeft gefungeerd; bestaat bv. uit twee homofiele vaders en een moeder die als draagmoeder heeft gefungeerd; bestaat bv. uit twee lesbische moeders en twee homofiele vaders die als draagmoeder en spermadonor voor elkaars kinderen hebben gefungeerd

  Hoofdsemagram: gezin


  Algemene voorbeelden


  Er zijn ongeveer zes keer zoveel tweemoedergezinnen als tweevadergezinnen. Op de NSG Groenewoud zijn de 'tweemoedergezinnen' ook in de meerderheid. Dit is omdat vrouwen vaker een kinderwens hebben én omdat het voor hen iets minder gecompliceerd is om kinderen te krijgen. Thus (Meer dan Gewenst): 'Lesbiennes hebben twee baarmoeders in de aanbieding. Voor mannen is dat toch een ander verhaal.' Maar dat bezwaar weegt steeds minder zwaar. Thus: 'Steeds meer homostellen hebben samen met lesbo's kinderen. Die meeroudergezinnen hebben een vlucht genomen.' En het is tegenwoordig natuurlijk mogelijk om als stel van gelijk geslacht kinderen te adopteren.

  http://dashboard.i-pers.nl/artikelen/eerst/ik-heb-twee-moeders-nou-en/

  Hallo ik ben nieuw op deze site. Ik ben lesbisch en heb een relatie met een getrouwde vrouw met drie kinderen. We spreken dan ook over een "meeroudergezin". Het voelt voor ons eigenlijk als gewoon.

  http://www.polyamory.nl/forum/search.php?search_author=dory's+knuffel,

  Een groot deel van de professionals staat positief tegenover roze gezinnen, blijkt uit de enquête van Movisie. Toch vindt 30 procent van de respondenten een roze gezin niet gelijkwaardig aan een heterogezin: zij menen dat het voor een kind het beste is om door een vader en een moeder te worden opgevoed. Verder valt op dat de respondenten meeroudergezinnen – gezinnen met drie of vier ouders – minder waarderen dan eenoudergezinnen. Ruim een derde (38 procent) vindt een meeroudergezin minder geschikt voor kinderen om in op te groeien. Voor eenoudergezinnen ligt dat percentage tussen de 20 (in geval van één moeder) en 24 procent (in geval van één vader).

  http://www.homo-emancipatie.pvda.nl/nieuws/nieuws/Roze+ouderschap.html

  De leerkrachten zijn het er over eens dat de vraag naar meer zorg op school niet uit de lucht komt vallen. Ze zien meer één- of juist meeroudergezinnen. Ook komen ze meer kinderen tegen die niet goed in hun vel zitten.

  http://95.211.50.80/upload/publicaties/355/documenten/de_school_strikter.pdf,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2003

  meeroudergezin 2.0

  (neologisme)

  gezin met twee ouders; traditioneel gezin; tweeoudergezin

  Semagram


  Een meeroudergezin…

  is een gezin

    Hoofdsemagram: gezin


    Algemene voorbeelden


    Daar komt bij dat kinderen opvoeden helemaal niet zo gemakkelijk is, zeker tegenwoordig niet [...]. Je hebt daar dus feitelijk echt minimaal een 'meeroudergezin' (walgelijke term die in hulpverleningsland 'normaal' en 'volledig' gezin is gaan vervangen; je zou eens iemand kunnen kwétsen zeg!!) voor nodig, en ook die zijn steeds dunner gezaaid, om meerdere uiteenlopende redenen waar ik hier niet dieper op in zal gaan.

    http://www.goeievraag.nl/vraag/ouders-gemakkelijk-kinderen-denken-veelal.21283#antwoorden,

    CDA op de bres voor tweeoudergezinnen [...]. Het CDA wil dat er extra geld komt voor echtparen met kinderen die op het sociaal minimum leven. Uit een gisteren gepresenteerd rapport van het wetenschappelijk instituut van de partij blijkt dat meeroudergezinnen met een laag inkomen jaarlijks ruim 1800 euro tekortkomen, terwijl eenoudergezinnen door specifieke inkomensondersteuning nog tweehonderd euro vrij besteedbaar overhouden.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1671757/2007/05/25/CDA-op-de-bres-voor-tweeoudergezinnen.dhtml,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007