meevallerbelasting


meevallerbelasting 1.0

(recht en misdaad)

tijdelijke of eenmalige extra belasting om als excessief beschouwde winsten van bedrijven af te romen; extra belasting op extreem grote bedrijfswinsten
Dit woord is een leenvertaling van het Engelse windfall, dat letterlijk 'afgewaaide vrucht' betekent en in deze context de figuurlijke betekenis '(financiële) meevaller' heeft.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een meevallerbelasting…

is (een) belasting; is een inning

      Algemene voorbeelden


      Dat de oliemaatschappijen recordwinsten boeken terwijl de consument steeds meer moet betalen voor zijn brandstof, heeft in Groot-Brittannië het idee doen ontstaan om een extra belasting te heffen op die winsten, de zogenaamde windfall tax ('meevallerbelasting').

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een eenmalige meevallerbelasting

      Labours inspanningen concentreerden zich [...] op het stimuleren van herstel door het nemen van een aantal maatregelen voor training en voor aanbesteding van ruimtelijke ordeningsprojecten en regionale activiteiten. De financiering hiervoor zou moeten komen uit een eenmalige "meevaller-belasting", opgelegd aan de hoogst profitabele voormalige staatsbedrijven als British Gas, British Telecom en de geprivatiseerde water- en electriciteitsbedrijven. Die hebben in de recessie een winststijging van 70 procent vertoond, rekende Labour voor. Major lachte het voorstel in het Lagerhuis weg als een voorbeeld van antieke, socialistische bagage.

      NRC Handelsblad,

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden