meevallerheffing


meevallerheffing 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

tijdelijke of eenmalige extra belasting om als excessief beschouwde winsten van bedrijven af te romen; extra belasting op extreem grote bedrijfswinsten
Dit woord is een leenvertaling van het Engelse windfall, dat letterlijk 'afgewaaide vrucht' betekent en in deze context de figuurlijke betekenis '(financiële) meevaller' heeft.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een meevallerheffing…

is een heffing; is een inning

      Algemene voorbeelden


      "Zambiaanse politici denken dat ze de investeerders kwijtraken als ze meer belasting heffen, maar als een bedrijf op zoek is naar koper of naar uranium of kobalt, dan heeft het daar best wat voor over." Dat dacht minister van Financiën Ng'andu Magande in 2008 ook. De koperprijs was door de Chinese grondstoffenhonger in 2006 en 2007 nog nooit zo hoog geweest. Met instemming van toenmalig president en corruptiebestrijder Mwanawasa kondigde hij aan de mijnbedrijven fors hoger te belasten om investeringen in onderwijs, infrastructuur en gezondheidszorg te financieren. Maar het mocht niet zo zijn. In het jaar waarin de windfall tax (een meevallerheffing bij hoge koperprijzen) werd voorgesteld, kwam Mwanawasa te overlijden en nam Rupiah Banda het presidentschap over.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2010/09/09/zambia-beroofd-van-een-betere-toekomst-11941161-a1169097?t=1659372204,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de nieuwe meevallerheffing

      Serica Energy heeft geprobeerd investeerders gerust te stellen dat het gebruik kan maken van prikkels die zijn ingebouwd in de nieuwe meevallerheffing van het VK op olie- en gasproducenten in de Noordzee om zijn belastingfactuur te verlagen, na een sterke daling van de aandelenkoers in de afgelopen weken.

      https://nl.bitcoinethereumnews.com/economy/serica-energy-reassures-on-impact-of-uk-windfall-tax/,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenvertaling
      Vroegste datering 2010
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal windfall tax
      Betekenis in brontaal idem