meevaren


meevaren 1.0

samen met een ander of anderen varen; zich samen met een ander of anderen per vaartuig verplaatsen; als passagier met een schip of boot meegaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Meevaren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De 82-jarige Beatrice Muller uit Londen heeft besloten de rest van haar leven op het luxe cruiseschip Queen Elizabeth II door te brengen. Twee jaar geleden, vlak nadat haar man was overleden, verruilde zij haar flat voor cabine 4068 op het cruiseschip. [...]. Mevrouw Muller krijgt een aanzienlijke korting omdat zij al vijf keer eerder had meegevaren.

      De Telegraaf,

      We bieden ook dit jaar weer enkele reizen op het IJsselmeer en de Waddenzee aan van zeven en negen dagen in de maand juli en augustus. Het is ook mogelijk om voor enkele dagen deel te nemen. De kosten zijn met volpension voor een zevendaags arrangement ƒ 995,00 all-in. Een negendaags arrangement kost ƒ 1250,00.

      http://www.koh-i-noor.nl/

      Caroline zei: 'Voorlopig wil ik niet van boord. Je hebt me beloofd om lekker te zeilen en eigenlijk maakt het me geen fluit uit waar we heen gaan.' 'Mij eigenlijk ook niet. Ik vaar om te ontspannen en ik heb geen zin om me iets aan te trekken van dat gedonder met die lui van de Grand Banks. Ze weten niet of jij aan boord bent of niet. Laat ze maar lekker in het duister tasten. Trouwens, ze hebben er geen ene bal mee te maken wie er met mij meevaart.'

      Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • meevaren in de rondvaartboot
      • meevaren in schuiten

      Camping De Braakman is een schiereiland, dat omringd wordt door het Braakmanmeer, dat maar liefst 120 hectare beslaat. Kortom er kan hier naar hartelust gezwommen, gesurft, gevist en gezeild worden. Maar ook eens ontspannen waterfietsen, meedoen aan een kanowedstrijd, meevaren in de Braakman rondvaartboot of zelf rondtuffen met een motorbootje behoort tot de mogelijkheden.

      http://www.braakman.nl/vakantie.htm

      De muziekverenigingen voeren mee in grote schuiten.

      Meppeler Courant,

      Voorzetsel: met

      • meevaren met de pendelboot
      • meevaren met de loodstenders
      • meevaren met een (ander) schip

      Individuele bezoekers kunnen probleemloos met de pendelboot meevaren.

      De Standaard,

      Excursies naar schepen, meevaren met de loodstenders en een vaarweekend op de mijnenveger Hr Ms Vlaardingen moeten de voor de kadetten voldoende afleiding geven naast de bedrijvigheid op de scheepswerf.

      http://www.assam2.nl/

      Als een vervoerder net een afvaart mist, kan hij misschien nog met een ander schip meevaren.

      http://www.shortsea.nl/,

      ( In combinatie met de naam van een schip)
      • meevaren met (de ferry) Prins Filip
      • meevaren met de Royal Majesty
      • meevaren met de Susan Constant

      De gestrande passagiers konden meevaren met de ferry Prins Filip.

      De Standaard,

      Wie het legendarische cruiseschip de Titanic met eigen ogen op de oceaanbodem wil zien liggen, kan op 25 augustus meevaren met de Royal Majesty.

      De Standaard,

      Haar vader wilde haar uithuwelijken aan de moedige Kocoum, maar zij werd verliefd op de Engelsman John Smith, een avonturier die meevoer met de Susan Constant om in de Nieuwe Wereld fortuin te zoeken en te maken.

      De Standaard,

      • meevaren met piraten
      • meevaren met scheepslui

      We kozen uit die reeks het boek Avonturen op zee. "Scheep je in en vaar mee met scheepslui en piraten" staat er uitnodigend op de cover.

      De Standaard,

      Voorzetsel: naar

      • meevaren naar Breskens
      • meevaren naar Hellevoetsluis
      • meevaren naar de overkant
      • meevaren naar een plaats

      Zodra het eerste schip in de vaart is genomen zal Damen regelmatig meevaren naar Breskens en terug om potentiële klanten in praktijk de vaarkwaliteiten te tonen.

      Provinciale Zeeuwse Courant,

      'Wat gaat er nu gebeuren?' vroeg ik. 'We zien wel,' zei het meisje met het droevige gezicht. 'Moeten we meevaren naar Hellevoetsluis?' 'Was ist dass? Hellevoetslois?' Ik vroeg niet verder, zowel omdat ik niet dadelijk Duitse woorden tot mijn beschikking had voor datgene wat ik wilde vragen: wat voor opnamen worden er gemaakt, hoe lang duurt het, waar kan ik weer van boord, alsook omdat het rustig over zee glijden met al die bolle zeilen die hoegenaamd geen lawaai maakten iets heel vrolijks in mij wakker maakte, iets van onbekommerde en rustige overgave aan wat me te wachten stond.

      Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

      In Scheveningen konden we op 'n trawler meevaren naar de overkant.

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

      Vier overlevenden van de ramp met de Titanic varen mee naar de plaats waar ze ooit aan de dood ontsnapten.

      De Standaard,

      Voorzetsel: op

      • meevaren op de boot
      • meevaren op de kotters
      • meevaren op het schip
      • meevaren op schepen
      • meevaren op sleepboten
      • meevaren op een trawler
      • meevaren op vrachtschepen

      De nieuwe rondvaartboot wordt in de breedte vergroot van 4,5 naar 6 meter waardoor niet alleen meer mensen op de boot kunnen meevaren, maar ook een rolstoelgebruiker zich makkelijk kan voortbewegen door het gangpad.

      Meppeler Courant,

      Publiek mag op de kotters meevaren op basis van eigen risico.

      Meppeler Courant,

      Magonische verhalen bevat ook een paar historische en exotische geschiedenissen, onder andere over een meisje dat als publieke vrouw meevaart op het schip van Columbus.

      De Standaard,

      De dorps- en regiogebonden wijze van recruteren zien we duidelijk weerspiegeld in de totale samenstelling van het scheepsvolk dat meevoer op schepen naar de Oostzee.

      http://www.nationaalarchief.nl/sont/hetvarendvolk.html

      Vandaag [...] konden alle deelnemende schepen bezichtigd worden, terwijl er ook gelegenheid tot meevaren op diverse sleepboten was.

      Meppeler Courant,

      In Scheveningen konden we op 'n trawler meevaren naar de overkant.

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

      Het meevaren op vrachtschepen is een manier van reizen die terug gaat tot de tijd van de VOC.

      http://www.cargoshipcruises.nl/

      • meevaren op (de) binnenvaart
      • meevaren op (de) grote vaart
      • meevaren op (de) kustvaart

      Naast het lesprogramma aan boord wordt gestreefd om de wat oudere kadetten als stagiair(e) te laten meevaren op binnenvaart, kust- en grote vaart.

      http://www.zkk.nl/nederlands/index.html

      Voorzetsel: tot

      • meevaren tot Groningen

      Bezorgd glijdt hij op de Vierde-verlaat af, waar hij tot zijn opluchting [...] de zuster van een vriend op de wal ziet staan. Ze schiet hem met genoegen het ontbrekende reisgeld voor en Van den Hull kan meevaren tot Groningen.

      Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

      met bijwoord


      • clandestien meevaren

      Een aantal Engelandvaarders nam dienst in de Prinses Irene Brigade, die later werd ingezet bij de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. Er waren drie manieren om Engeland te bereiken: 1) met een nietig bootje de Noordzee oversteken, wat na de aanleg van de Atlantik-Wall nog moeilijker was dan voorheen, 2) clandestien meevaren op een van de kustvaarders die van Delfzijl via Kiel naar het neutrale Zweden voeren, en 3) gebruik maken van de ontsnappingsroutes of de door verzetsmensen onderhouden 'ontsnappingslijnen' door Europa.

      http://www.verzetsmuseum.org/educatie/educabas2.html

      met een als-bepaling


      • als passagier meevaren
      • als stagiair meevaren
      • als stagiaire meevaren

      Overal zetels, stoelen en bankjes, alle bekleed en behangen met huiden van bijna alles wat op de arke Noachs destijds als passagier had meegevaren.

      Miniaturen, Karel Jonckheere,

      Naast het lesprogramma aan boord wordt gestreefd om de wat oudere kadetten als stagiair(e) te laten meevaren op binnenvaart, kust- en grote vaart.

      http://www.zkk.nl/nederlands/index.html

      • als meevarende schippersvrouw

      Zij vertelde over haar leven als meevarende schippersvrouw op een binnenvaarschip.

      Meppeler Courant,

      tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


      • meevarende gasten
      • hun meevarende stoet
      • zijn meevarende vrouw
      • meevarende wethouders

      Veel schepen liggen in het buitenland vast door het Coronavirus. Ook de Bark Europa lag vast in Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld in Argentinië. Het expeditieschip kwam net terug van zijn laatste Antarctica-expeditie van het seizoen, en de meevarende gasten zijn op tijd van boord en op een vliegtuig naar huis gezet.

      https://www.zeilwereld.nl/toerzeilen/bark-europa-corona-overtocht/,

      "Die superrijke Russen hebben alles aan boord en verteren hier ter plekke bijzonder weinig tot niets", klaagt Undine Potter, een Duitse die eigenares is van het privé-eiland Mayreau. "Hun meevarende stoet van Russisch personeel brengt de halve scheepsinhoud voor enkele uren aan land en dan wordt het hele huishouden neer- en uitgezet op mijn exotisch baaistrand; een strook van fijn witzand dat slechts elf meter laat tussen Caribische Zee en Atlantische Oceaan."

      De Standaard,

      Eenmaal aan boord in de mooie stuurhut gezeten met het schippershondje op schoot, vertelde de schipper mij een wel heel bijzonder verhaal. Enige jaren geleden had hij op een van zijn reizen in een stadje aan de Maas bij onze zuiderburen een oude Ford Taunus gekocht. [...]. Zijn meevarende vrouw was niet echt blij geweest met de aankoop, te meer nog daar hij zonder naar haar mening te vragen tot de koop had besloten.

      http://www.taunusmclub.nl/artikels/nr49/stroom.html

      Voorzitter Cor van Steen en ondergetekende begonnen als vliegende reporters op één van de drie naar de Kom in Purmerend varende boten met interviews. Vraaggesprekken met liefst drie meevarende wethouders van de Marktstad, een hoofdpiet, enige zwarte pieten en de schipper van zo'n feestelijk versierde boot.

      http://www.vhn.nl/VHU/UITGAVEN/2003_3/pro_nws.htm,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      meevaren 2.0

      zich samen met een ander of anderen per luchtballon door de lucht verplaatsen; als passagier met een luchtballon meegaan
      Vooral in combinatie met een voorzetselbeplaing.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Meevaren…

      is een handeling

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: met

          • meevaren met een luchtballon

          De jeugdige dames [...] hadden aan Peter Jan Rens van het RTL4-programma 'Geef nooit op' gevraagd een keer met een luchtballon te mogen meevaren.

          Meppeler Courant,

          Voorzetsel: overig

          ( Met tijdens)
          • meevaren tijdens een ballonevenement

          U kan ook meevaren tijdens een ballonevenement!

          http://www.rabbitsballooning.be/

          meevaren 3.0

          ( Gezegd van vaartuigen)
          al varend gelijk opgaan (met een stroom)
          In de combinatie meevaren met de stroom.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Meevaren…

          is een handeling

              Algemene voorbeelden


              Aan de overkant van de baai zag ze de lichtjes van een klein bootje dat met de stroom meevoer.

              De wolvenlus, Nicholas Evans,

              meevaren 4.0

              ( Gezegd van vaartuigen)
              samen met andere vaartuigen varen; samen met andere vaartuigen deelnemen aan een gondelvaart, een feesttocht, een wedstrijd e.d.
              Bij uitbreiding ook gezegd van zogeheten scheepswagens. Zie daarvoor de combinatie meevaren in de carnavalsoptocht.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Meevaren…

              is een handeling

                  Algemene voorbeelden


                  Dit jaar houdt Giethoorn voor het eerst een echte jeugdgondelvaart. In het voorprogramma van de 'grote' gondelvaart kunnen de creaties van de jeugd meevaren.

                  Meppeler Courant,

                  Begeleidingsboten varen mee, maar je moet zó ervaren zijn dat je de race in je eentje kunt volbrengen zonder hulp van buiten!

                  http://www.hwsv-harlingen.nl/index2.html

                  Een handpeil- of vast gemonteerd kompas aan boord is verplicht! Je krijgt een geplastificeerd zeekaartje mee van het gebied. Reddingboten van de KNRM varen mee, maar zijn geen wegwijzers en kunnen niet overal tegelijk zijn.

                  http://www.hwsv-harlingen.nl/index2.html

                  De versierde boten van vele Meppeler watersporters voeren mee en Bert Hazelaar van de VVV verzorgde het commentaar.

                  Meppeler Courant,

                  Combinatiemogelijkheden


                  met voorzetselgroep


                  Voorzetsel: in

                  • meevaren in de carnavalsoptocht

                  Wie zich dus verdiept in de geschiedenis zal herhaaldelijk scheepswagens ontdekken, die naar aanleiding van vreugdevolle aangelegenheden over land werden voortgetrokken. De Grieken en Romeinen deden dit tijdens hun Dionysiusfeesten, terwijl ook onze Germaanse voorouders het wagenschip kenden. Ook in de middeleeuwen zijn er sporen terug te vinden omtrent dit fenomeen, terwijl men ook in Maastricht in de jaren dertig een blauwe schuit in de carnavalsoptocht heeft zien meevaren. De naam "Blauwe Sjuut (Schuit)" komt men voor het eerst tegen in een gedicht van Jacob van Oestvoerne in 1413.

                  http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

                  • meevaren in de kopgroep

                  Van Triest wil zeker de eerste etappe "contac'"houden met de rest, in een kopgroep meevaren. "Er gaan vanzelf boten uitvallen. Ze gaan stuk of ze varen een keer de verkeerde kant op." Later in de wedstrijd zal hij zijn originele invalshoeken tevoorschijn toveren uit de satelietfoto's en weersvoorspellingen.

                  NRC,

                  meevaren 5.0

                  profiteren van (iets), zoals in meevaren op de golven, stroom van (iets)

                  Betekenisbetrekking


                  metafoor
                  Betrokken betekenissen 3.0 : 5.0

                  Semagram (extra betekenisinformatie)


                  Meevaren…

                  is een proces

                      Combinatiemogelijkheden


                      met voorzetselgroep


                      Voorzetsel: op

                      • meevaren op de golven van (iets)
                      • meevaren op de stroom van (iets)

                      Grote winnaar is gedeputeerde J. de Bondt met zijn VVD. Hij geeft toe te hebben meegevaren op de golven van het Bolkestein-succes.

                      NRC,

                      Pim Fortuyn is nu hot. Hij vaart mee op de golven van de burgerlijke boosheid – die heel terecht is: we zijn rijker dan ooit, en toch loopt het gierend uit de hand in zieken- en verpleeghuizen, op scholen en in volksbuurten.

                      http://www.janmarijnissen.nl/,

                      Elke werkdag ging ze naar therapie, van negen tot vijf, zoals een ander naar zijn werk ging. Zo gaf de behandeling haar het gevoel dat ze sociaal functioneerde, dat ze meevoer op de stroom van zinrijke tijdspassering.

                      Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

                      meevaren 6.0

                      samen met andere zaken meegenomen worden, samen met andere, belangrijkere zaken gepresenteerd worden, zoals in meevaren onder de Vlaamse vlag

                      Betekenisbetrekking


                      metafoor
                      Betrokken betekenissen 4.0 : 6.0

                      Semagram (extra betekenisinformatie)


                      Meevaren…

                      is een ahndeling

                          Combinatiemogelijkheden


                          met voorzetselgroep


                          Voorzetsel: onder

                          • meevaren onder de Vlaamse vlag

                          Van Gogh en Mondriaan hangen er broederlijk naast Ensor en Panamarenko. De tentoonstelling zet kwaad bloed in de Franse Gemeenschap omdat onder de Vlaamse vlag ook werken van Magritte, Delvaux en Rops meevaren.

                          De Standaard,