meisjesmeisje


meisjesmeisje 1.0

(neologisme)

meisje dat zich zeer meisjesachtig gedraagt en kleedt; zeer meisjesachtig meisje
Wordt niet alleen over meisjes gezegd, maar ook over volwassenen vrouwen, vaak door die vrouwen over zichzelf.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een meisjesmeisje…

is een meisje; is een persoon

 • [Gedrag] kleedt en gedraagt zich zeer meisjesachtig; gedraagt zich op prototypisch meisjesachtige wijze, bijvoorbeeld door roze jurken te dragen en veel make-up en door meisjesachtige hobby's als ballet te hebben

  Algemene voorbeelden


  "Wat ben je toch een meisjesmeisje, Lotte!" Deze opmerking krijg ik vaak te horen. Maar… ben ik wel zo meisjesachtig? Ik voel me helemaal niet op en top girly. Volgens mij kijken mensen die dat zeggen alleen naar mijn roze nagels en knipperende wimpers, maar verder dan dat komen ze niet. Mensen die me écht kennen weten wel dat ik helemaal niet zo tuttig ben als ik op het eerste gezicht misschien lijk.

  http://lottelovesbeauty.nl/lifestyle/je-bent-echt-een-meisjesmeisje-of-toch-niet/,

  Ik ben dat meisje dat liever in de bomen klimt en haar eigen ratje tam maakt dan dat ze met haar poppen speelt. Ik kan mijn eigen haar niet invlechten - dat van anderen ook niet. Ik kies liever voor comfy kleren dan voor mooie jurkjes. Ik ben niet zo'n meisjemeisje. Maar wanneer ben je dan een meisjemeisje? Ook ik heb namelijk een overvolle kledingkast [...], veel te veel make-up en kan uren voor de spiegel staan om mezelf op te tutten met rode lipstick en gestijld haar.

  http://www.bohemiandreams.nl/journal/your-average-girl-nextdoor/,

  Op het Viva-forum stelt iemand de vraag: "Hoe word ik een meisje-meisje?" Om vervolgens overladen te worden met tips: je haar los dragen, "geen sneakers maar enkellaarsjes", nagellak, en hakken dragen natuurlijk. Tegengeluiden zijn er ook ("Je kunt ook vrouwelijk zijn met sneakers en een spijkerbroek") en ene Lies verklaart kortweg: "jeukwoord nr 1: meisje-meisje".

  http://nederl.blogspot.nl/2014/01/het-is-nu-eenmaal-een-echt-meisje-meisje.html

  In de Groene Amsterdammer verscheen in 2007 een artikel over emancipatie met als titel Meisje-meisjes en bimbo's. Hierin wordt niet helemaal duidelijk wat de schrijfster van het artikel met meisje-meisje bedoelt (het gaat meer over de bimbo's), maar dat het woord opduikt in een artikel over vrouwenemancipatie verbaast me helemaal niet. Want als gevolg van het feminisme van de twintigste eeuw zijn er de laatste halve eeuw heel wat verschuivingen geweest in de beeldvorming over vrouwen en meisjes.

  http://nederl.blogspot.nl/2014/01/het-is-nu-eenmaal-een-echt-meisje-meisje.html

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een echt meisjesmeisje
  • een echt meisjemeisje
  • een echt meisje-meisje

  Dat 'vrouw'-vrouw was ik nog niet eerder tegengekomen, wel al heel vaak meisje-meisje, of gewoon zonder streepje: meisjemeisje. In mijn omgeving meestal gebezigd door vrouwen die zich tegenover hun feministische vriendinnen schuldbewust verantwoorden voor de barbies en roze jurken van hun dochter: 'het is nu eenmaal een echt meisje-meisje'. Dat echt wordt er trouwens heel vaak voor gezegd of geschreven, alsof er nog iets extra benadrukt moet worden. Of is dat een overblijfsel van toen mensen nog gewoon zeiden 'het is een echt meisje', net zoals je kunt zeggen: 'het is een echte jongen?' Maar nu is dus al een tijdje die verdubbeling gangbaar. Het lijkt wel bijna alsof er een algemene categorie is, meisje, en een bepaalde afdeling van deze categorie wordt bevolkt door meisjes die graag met barbies spelen en roze jurken dragen.

  http://nederl.blogspot.nl/2014/01/het-is-nu-eenmaal-een-echt-meisje-meisje.html

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2004