mensensmokkelaar


mensensmokkelaar 1.0

iemand die mensen met hun instemming tegen doorgaans hoge betaling illegaal over grenzen brengt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mensensmokkelaar…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een crimineel
  • [Activiteit of handeling] brengt mensen illegaal over grenzen
  • [Wijze] handelt met de instemming van de slachtoffers tegen doorgaans hoge betaling
  • [Betrokkene] smokkelt veelal mensen die armoede of oorlog willen ontvluchten
  • [Waardering] wordt zeer negatief gewaardeerd

Algemene voorbeelden


Uit het verhaal van hun begeleiders bleek dat de odyssee van de Roemenen was begonnen in Polen, waar ze per familie 500 Duitse mark betaalden aan een mensensmokkelaar. In de laadbak van een vrachtwagen werden ze door Polen en Duitsland naar Nederland gevoerd, waar ze aan een tankstation uit de vrachtwagen werden gezet en in een Ford Transit van een Roemeen uit Borgerhout overstapten. De man beweerde geen uitstaan te hebben met mensenhandel. "Ik had er niets op tegen om mijn landgenoten als lifters mee te pakken," zei hij, zonder een spier te vertrekken tegen de rijkswachters.

De Standaard,

Eind vorig jaar werd bij huiszoekingen in diverse Vlaamse steden een netwerk van Nigeriaanse mensensmokkelaars opgerold dat Nigerianen met valse Britse paspoorten naar België aanvoerde.

De Standaard,

De belangrijkste reden voor de forse daling van het aantal asielzoekers is de veel strakkere procedure in de aanmeldcentra. Doordat een steeds groter aantal vluchtelingen al heel snel na aankomst nul op het rekest krijgt, durven veel mensensmokkelaars het niet meer aan.

De Telegraaf,

Volgens de ministers zijn gewetenloze mensensmokkelaars bezig de kinderen te misbruiken. "De jonge asielzoekers worden door hun ouders vooruitgestuurd, om daarna zelf te komen in het kader van gezinshereniging."

De Standaard,