smokkelaar


smokkelaar 1.0

iemand die mensen of goederen smokkelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een smokkelaar…

is een persoon

  • [Groep] is vaak lid van een bende
  • [Tijd] opereert vaak 's nachts om niet gezien te worden
  • [Activiteit of handeling] smokkelt; vervoert goederen, personen, drugs of wapens illegaal over de grens
  • [Voorwaarde] vraagt vaak veel geld voor zijn handel

Algemene voorbeelden


Iran heeft een lange grens met Irak en Turkije. Daar zijn heel veel dorpen waar illegale handel gedreven wordt. Deze smokkelaars nemen ook vaak mensen mee, soms te paard, soms te voet.

http://www.euronet.nl/~stil/

Eind december werd bekend dat de Rotterdamse politie een bende had ontmaskerd die de afgelopen vijf jaar zeker 2.800 Sri-Lankese Tamils Nederland heeft binnengesmokkeld, veelal op reizen die via de Russische federatie liepen. De Tamils betaalden de smokkelaars tot negenduizend gulden voor valse papieren.

NRC,

Smokkelaars wilden de wapenonderdelen via een Oostends expeditiebedrijf en zonder vergunning via de Oostendse luchthaven naar Bujumbura overvliegen.

De Standaard,

In de jachthaven van Gibraltar liggen ze keurig in het gelid aan de steiger: zo'n zeventig zwarte Phantom-speedboten met buitenboordmotoren van tweehonderd pk. Op de wal er tegenover liggen de sloffen belastingvrije sigaretten hoog opgestapeld in de magazijnen. Dit is het domein van de smokkelaars, die 's nachts vanuit Gibraltar met hun boten sigaretten afleveren op het strand van La Linea, aan de Spaanse zijde van de grens.

NRC,

De hasj, in totaal 1.034 kilo, zat verstopt in 251 pakjes. Die waren verborgen achter de laatste zetels en in de bagageruimte van de bus. Om de hasjlucht te neutralizeren, hadden de smokkelaars er een grote hoeveelheid naftaleen bij gestoken. Een hasjhond van de douane in het Zuidwestfranse grensplaatsje Biriatou liet zich daardoor evenwel niet misleiden.

De Standaard,

Proces smokkelaars ongekeurd vlees weer uitgesteld. De strafrechter in Tongeren moest gisteren een geruchtmakend proces over de smokkel van bijna 1,5 miljoen kilo niet-gecontroleerd vlees vanuit Tsjechië en Slovakije voor onbepaalde duur uitstellen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • een bende smokkelaars

Vorig jaar werd in München de 44-jarige in Joegoslavië geboren Nederlander Jozef P. gearresteerd. Hij was in het bezit van een koffer met plutonium. De Duitse politie verdenkt hem ervan een bende smokkelaars van nucleair materiaal te leiden.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen