mensenvlees


mensenvlees 1.0

vlees van mensen, dat gegeten wordt door kannibalen en dieren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mensenvlees…

is vlees; is voedsel

 • [Herkomst of oorsprong] is vlees van mensen
 • [Gebruiker] wordt normaliter niet door andere mensen gegeten; wordt soms door kannibalen gegeten; wordt door sommige roofdieren gegeten

  Algemene voorbeelden


  Terwijl de andere wezens zich vooral kenmerkten door afwijkende lichaamsbouw ('geen hoofd' etc.) was het belangrijkste kenmerk van de kannibaal zijn slechte gewoonte van het eten van mensenvlees.

  http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

  De eerste verkiezingen in 1957, bedoeld om het land aan legitieme vertegenwoordigers te helpen, werden gedomineerd door het gerucht dat de kandidaat van de Krio's een kannibaal zou zijn, die thuis een koelkast vol mensenvlees had.

  NRC,

  De politie in het Russische Berezjniki, in de Oeral, heeft dinsdag vier mensen gearresteerd die mensenvlees verkochten dat ze voor kalfsvlees lieten doorgaan.

  De Standaard,

  Faulks geneert zich daarbij niet om zwaar geschut te gebruiken: rondvliegende ledematen, weggeschoten gezichten, leegdruipende hersenpannen, rottende groengrijze lijken, ratten met mensenvlees in hun darmen en dan opeens allesoverstijgende kameraadschap of weekhartig medelijden met een ontsnapt kanariepietje.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • rauw mensenvlees

  De Mai-Mai raken niets aan, tenzij hun wapens. Een hand mogen zij niet geven. Identiteitspapieren die zij controleren, worden op de grond gelegd ter controle, en niet aangeraakt. Sommigen zeggen dat zij in groep leven in de bossen, en na hun inwijding ook geen vrouw meer aanraken - maar die versie is omstreden. Tijdens het gevecht mogen zij, volgens de fabels die over hen de ronde doen, uitsluitend rauw mensenvlees eten.

  De Standaard,

  als object bij een werkwoord


  • mensenvlees eten

  Natuurlijk eten mensen geen mensenvlees, dat zouden ze afschuwelijk vinden. Maar die afschuw bevestigt alleen maar dat een mens kan worden opgegeten, gekauwd, doorgeslikt en omgezet in uitwerpselen.

  Onwetendheid, Milan Kundera,

  mensenvlees 2.0

  mensen, het menselijk lichaam of ontblote delen daarvan

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

  Algemene voorbeelden


  Soms passeert een oude autobus, groen en gedeukt, die uitpuilt van luchtig gekleed bruin mensenvlees.

  De kus, Jan Wolkers,

  "Alles blijft zeer theoretisch, maar wij maken ons zorgen over het mogelijk bestaan van een internationaal netwerk in blank mensenvlees of een pedofilienetwerk", aldus de politiechef.

  De Standaard,

  Vaste verbindingen


  handelaar in mensenvlees

  1. mensenhandelaar, ronselaar of pooier

   Zijn almacht hield niet op bij de landsgrenzen: bij Henk Ruhling kon je altijd terecht voor een bokser uit welk werelddeel dan ook. Hij werd ook een handelaar in mensenvlees genoemd, die het niet zo nauw nam met de universele rechten van de bokser.

   http://www.wiepidzenga.nl/?Archief:januari_2010-juni_2010

  handel drijven in mensenvlees

  1. ( Gezegd van prostituees, pooiers, ronselaars of mensenhandelaars)
   het eigen lichaam of iemands anders lichaam verkopen

   Drijf jij handel? vroeg ik schijnheilig. Ja, zei ze, in mensenvlees. Ik kom net van een vent die mijn beha, maat 95, vol geld heeft gestoken om met hem een nacht lang zotte kuren uit te halen.

   De wekker, André Janssens,