mensjaar 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een mensjaar…
is een jaar; is een periode; is een tijd
- [Functie] dient om de arbeidslast en arbeidskost in projecten te berekenen
- [Duur] duurt 12 maanden, en, overeenkomstig de huidige regelingen inzake CAO's en vakanties, ongeveer 1700 uur
- [Omvang abstract] stemt overeen met de hoeveelheid arbeid die één persoon in één werkjaar kan verrichten
Algemene voorbeelden
De arbeidsinzet kan in meerdere kengetallen worden uitgedrukt: de volwaardige arbeidskracht (vak), de arbeidsjaareenheid en het mensjaar. De volwaardige arbeidskracht (vak) is door het LEI als kengetal gebruikt tot en met het jaar 1999. Daarna is het vervangen door de arbeidsjaareenheden en mensjaren. Het mensjaar geeft van de drie kengetallen het beste zicht op de totale arbeidsinzet en de arbeidsbehoefte op een bedrijf, vanwege de directe link met het gewerkte aantal uren. Een mensjaar is gesteld op 1.700 gewerkte 'volwaardige uren'. Die 1.700 is het aantal uren dat werkelijk gewerkt kan worden bij een normale CAO, rekening houdend met verlof en dergelijke. Als een persoon 3.400 uur werkt, is de arbeidsinzet dus 2 mensjaren.
Vast staat dat het aantal 'mensjaren' contractonderzoek aan de universiteiten tussen 1986 en 1997 is gestegen van 15 tot 28,6 procent.
Combinatiemogelijkheden
met telwoord ervoor
- 14.000 mensjaren
- 500 duizend mensjaren
Het gaat voorlopig om 73 werkgelegenheidsprojecten die de gemeenten de afgelopen maanden zelf hebben voorgedragen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken garanderen alle projecten samen werk voor 14.000 mensjaren.
De Europese telecommunicatie-industrie heeft in de orde van 200 miljard euro aan UMTS-licenties en andere investeringen uitgegeven. Uitgaande van een, voor deze sector, superomzet van 400 duizend euro per werknemer per jaar, waarvan 10 procent beschikbaar voor aflossing, moet er in Europa tien jaar lang zo'n 500 duizend mensjaar extra worden gewerkt om dit geld terug te verdienen.