menstruatieverlof 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Menstruatieverlof…
is verlof
- [Tijd] is een dag vrij of een paar vrije dagen tijdens de periode dat een vrouw ongesteld is; is verlof tijdens de menstruatie
Algemene voorbeelden
Menstruatieverlof is niet nieuw in Azië. Sinds 2001 hebben vrouwen in Zuid-Korea recht op een maandelijkse dag vrij. Ook in andere landen in Azië, zoals Japan, Indonesië, Zuid-Korea en Taiwan kunnen vrouwen thuisblijven als ze last hebben van hun menstruatie. Sinds deze week geldt het verlof dus ook voor Chinese provincies Shanxi, Anhui en Hube, schrijft CNN.
Dagblad Metro deed onderzoek naar de vraag of vrouwen in Nederland ook recht moeten hebben op menstruatieverlof. Maar liefst 73 procent van de ondervraagden is het daarmee eens, tegenover 27 procent die het hier niet mee eens is.
Het Genootschap van Aziatische arbeidsters roept op tot internationale acties tegen de nieuwe Japanse "gelijke kans op een baan"-wet. Door deze wet verliezen vrouwelijke werknemers bescherming met betrekking tot onder andere overwerk, nachtdienst, menstruatie-verlof en bescherming van het moederschap. Je kunt protestbrief sturen naar de Japanse regering.
Combinatiemogelijkheden
met substantief ervoor
- een dag menstruatieverlof
- twee dagen menstruatieverlof
Als een Koreaan werkloos wordt, moet hij terugvallen op zijn familie, want van de staat krijgt hij geen cent uitkering. En als hij ziek wordt, neemt hij heel vanzelfsprekend een paar vakantiedagen op. Ook de kantoormeisjes die bij ons werken, hebben per maand een dag menstruatieverlof, maar die nemen ze nooit op.
Terugblikkend, denk ik, dat alleen in een waarachtige Revolutie deze gelijkheid van vrouwen en mannen met gelijke rechten en plichten, een realiteit kan worden. Wat daarna komt en of deze gelijkheid duurzaam zal zijn, is, denk ik, een kwestie van macht en machtsverhoudingen, van het sociale systeem en van de instelling van de vrouw zelf. Ik denk hierbij aan sommige rechten die de werkende vrouw tijdens de revolutie heeft kunnen verwerven, zoals het recht op drie maanden zwangerschapsverlof en twee dagen menstruatieverlof, die wettelijk waren vastgelegd, maar waar later nooit meer van gehoord werd.