menthol


menthol 1.0

aromatiserende stof die van nature het hoofdbestanddeel vormt van pepermuntolie en voorkomt in planten van het geslacht Munt (Mentha), die, al dan niet synthetisch verkregen, een verkoelende of antiseptische werking heeft en die als smaakstof en geurstof gebruikt wordt in producten als sigaretten, snoep, thee en tandpasta

Semagram (extra betekenisinformatie)


Menthol…

is een vaste stof; is een stof

  • [Geur] ruikt sterk naar munt
  • [Kleur] is wit van kleur
  • [Vorm] komt voor in de vorm van poeder of heldere kristallen
  • [Functie] wordt gebruikt als smaakmiddel, geurmiddel, desinfecterend middel en verkoelend middel in o.a. drop en ander snoepgoed, likeur, kauwgum, in tabak, thee, tandpasta, cosmetische producten en in geneeskundige producten als hoestpastilles en zalfjes
  • [Bereiding] wordt uit de extracten van planten of synthetisch bereid
  • [Grondstof] komt van nature voor in pepermuntolie en in planten van het geslacht Munt (Mentha)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een smeltpunt van 42 graden Celsius en een kookpunt van 212 graden Celsius, is slecht oplosbaar in water en goed oplosbaar in ethanol, ether en chloroform

Formule C10H20O

Algemene voorbeelden


Hij wou niet dat ze rookte, ze had het ook nooit veel gedaan. Behalve bij Michiel, de laatste tijd. Die had van die geparfumeerde, met menthol erin. Lekker. Ze had net vanmorgen een pakje gekocht.

Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,

Venkel-, anijs- en tijmolie worden na het innemen gedeeltelijk via de longen weer uitgescheiden en ontplooien daar hun antiseptische werking. De antiseptische werking vindt ook toepassing in vele mondverzorgingsartikelen (salie, menthol uit pepermunt, thymol uit tijm).

http://www.argo.be/scholen/geonatuur/kruiden/kruiden-bestanddelen.html,

Door de warme dampen van het geurende badwater in te ademen ontspant de geest. Een aromatisch badproduct met essences van bijvoorbeeld eucalyptus of menthol geeft de geest juist een opkikker. Je lichaam ook, mits je voor een koel en niet te warm bad kiest.

http://www.gezondheidsnet.nl/

Vervolgens krijgt de drop een smaakje. Dat gebeurt met suiker, zout, honing, anijs of menthol. Als het dropmengsel op smaak is, wordt het gekookt en in leuke vormpjes gegoten.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Een onzichtbare wolk van waterdamp verspreidt zich dan snel via het plafond door de gehele kabine [...]. Meestal wordt aan het water menthol of eucalyptus-olie toegevoegd, waardoor een heerlijk tintelend frisse lucht de kabine vult. Voor de geoefende saunagast is de "stoomstoot" een hoogtepunt van het saunarondje.

http://www.thermenoosterhesselen.nl/

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • naar menthol ruiken
  • naar menthol smaken

Ik hoestte, het poeder drong door mijn lippen, mijn neusgaten, mijn oogleden binnen, vieze stinkende stof die naar menthol rook.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer

Hij boog zich naar haar toe om haar op de mond te zoenen, maar zij wendde haar hoofd af [...], hield het busje voor haar geopende mond en spoot wat van de inhoud naar binnen. 'Geeft een frisse adem,' zei zij. 'Wil je het ook proberen?' Hij schudde glimlachend zijn hoofd en zoende haar. Haar mondholte smaakte naar menthol.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


menthol 2.0

mentholsigaret; als collectivum ook: mentholsigaretten
Vaak in de combinatie menthol roken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een menthol…

is een sigaret; is tabakswaar

      Algemene voorbeelden


      Mis je je mentholtjes al of had je een voorraadje meegenomen?

      http://janetsblog.web-log.nl/welkom/2007/02/wist_je_dat.html,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • menthol roken
      • een menthol roken
      • een mentholletje opsteken

      Ik rookte een pakje sigaretten per dag, Claus een veelvoud daarvan. Maar ik rookte menthol. Hij stal er af en toe een uit mijn pakje, terwijl hij schalks lachte. Hij had last van wintertenen, zei hij [...]. Iedereen heeft wintertenen. Ik verlang naar een menthol. Vaarwel, meester.

      http://johandeboose.blogspot.com/2008/04/vaarwel-meester.html,

      Nederlanders roken juist heel weinig menthol.

      De Telegraaf,

      We waren nog niet uit de opening, of het halve bord lag reeds onder de shag. Ik dacht nog: zal ik hem een sigaret aanbieden. Dat maakt minder zooi. Maar zou hij menthol roken?

      http://foresthill.wordpress.com/2007/03/23/week-12/,

      Nah, normaal gesproken rook ik Camel of Marlboro (regular), maar als ik verkouden ben wil ik nog wel eens een mentholtje opsteken hoor. Voor tussendoor zeg maar. Na een heel pakkie heb ik die menthols ook wel weer gezien voor een paar jaar.

      http://forum.fok.nl/topic/469500,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding