met verkrachte eenden


met verkrachte eenden 1.0

(schertsend)

met vereende krachten
Opzettelijke, grappig bedoelde verspreking (spoonerisme) voor met vereende krachten, waarbij de klanken van die woorden verwisseld worden.

Algemene voorbeelden


Deze column gaat tot 15 augustus met vakantie. Maar denkt u op 22 juli - zijn geboortedag - nog even aan de eerwaarde Spooner. Laten we die dag uitroepen tot Spoonerdag, de enige dag waarop u quasi-onnozel Beethoven mag verhaspelen tot Heetboven en 'met vereende krachten' tot 'met verkrachte eenden'.

Algemeen Dagblad,

We draaien ook veel beginletters om, zoals schoodbappen doen, een scheetje beef, met verkrachte eenden, feletoontje, veletisie, enz. Kennen jullie deze nog? "Scheel Heveningen was een vlooi der prammen, zodat alle gadbasten gezoodnaakt waren hun poffers te kakken en in de plee te zonzen."

http://kliefje.wordpress.com/2010/12/07/uitdruksels/,

Geachte haren van de reet, eh heren van de raad ik vind het steengeil, eh geen stijl dat de hoeren van Bolland, eh boeren van Holland, die wonen in harige kutjes, eh karige hutjes, hun gras mog naaien, eh nog maaien met gespeende lullen, eh geleende spullen, en met verkrachte eenden, eh vereende krachten de bokken van de daken neuken, eh de nokken van de daken beuken.

http://www.drugsforum.nl/viewtopic.php?f=10&t=18051&start=720,

En Weeuwsnitje, ocharme, zat daar te schruilen van de hik, want het zat daar vol met woute stolven. En toen kwamen daar uit het heupelkrout, de dweven zergjes die ergens in het wichte doud een karig hutje bewoonden. Zij zagen Weeuwsnitje liggen en met verkrachte eenden brachten zij haar naar hun haddestoelen puisje.

http://jan.liebregts.eu/spoonerisme

Je denkt origineel te zijn, of 'creabea' om het zo te zeggen, maar het is al snel te veel. 'De flappen vliegen je portemeniks uit. Het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. Met verkrachte eenden sjouw je de hele handel vanuit je trouwe viervoeter naar je nederige stulpje, en je gaat erop los. Dat zit in de aars van het beestje.

https://onzetaal.nl/barbeknoeien-met-de-hele-family,

k heb al 51 jaar een typediploma, maar drie komt er nog altijd uit als dire (zie je wel!). Wij hadden het thuis altijd over een "haswandje" en ik ken ook de uitdrukking "met verkrachte eenden".

http://www.ikzegookmaarwat.nl/2014/10/typgriep/,

St. Dracus en de Joor is een variatie op het oeroude verhaal over Sint Joris en de Draak, en is geschreven door John O'Mill. Het gedichtje is een spoonerisme, ofwel beginletters van woorden zijn omgedraaid. Een spoonerisme is bijvoorbeeld: "zeetakje" inplaats van "theezakje" of "met verkrachte eenden" in plaats van "met vereende krachten".

http://nl.scoutwiki.org/Sint_Dracus_en_de_Joor

Op dag drie onderstuurde hij zichzelf op een rotsblok. En midden in de Argentijnse wildernis is nou meestal niet echt veel keus qua hulpvoertuigen, en dus probeerde hij het maar met een klein Fiatje. Eerlijk is eerlijk, hij kreeg hierbij hulp van een dozijn Argentijnen, en uiteindelijk werd zijn wagen met verkrachte eenden weer losgetrokken.

http://www.autoblog.nl/archive/2011/01/07/fiat-500-is-trekauto-van-het-jaar,