methamfetamine


methamfetamine 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

krachtige, synthetische stimulerende harddrug die invloed heeft op het centrale zenuwstelsel; meth
Crystal meth, dat voorkomt als helder of blauwachtig kristal, is strikt genomen een specifieke vorm van methamfetamine (meth). In de praktijk worden de termen meestal door elkaar gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Methamfetamine…

is een amfetamine; is een harddrug; is een middel

  • [Vorm] kan in verschillende vormen voorkomen, waaronder poeder, kristallen (zoals bij crystal meth) en pillen
  • [Doel of bestemming] wordt gebruikt als harddrug, maar ook - onder de naam Desoxyn - als medicijn voor de behandeling van narcolepsie, zwaarlijvigheid en ADHD
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer verslavend
  • [Gebruikswijze] kan worden gesnoven, gerookt, ingespoten of ingenomen
  • [Werking of functionering] werkt door het verhogen van de afgifte van neurotransmitters, zoals dopamine
  • [Gevolg of resultaat] heeft sterke stimulerende effecten, zoals verhoogde energie, alertheid en euforie; kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, psychoses, hersenschade, en andere fysieke en mentale problemen

Algemene voorbeelden


De pakketten liggen uitgestald op tafel. Een paar plastic zakjes zijn opengemaakt, er zitten knaloranje pillen in. Met een plechtig gezicht doet één van de militaire bazen een drugstest: inderdaad, methamfetamine.

NRC Handelsblad,

Volgens de Republikein was Clinton aan het begin van het vorige debat opgefokt, maar kon ze na afloop nauwelijks naar haar auto lopen. Vertrouweling van Trump en voormalig campagneadviseur Roger Stone beschuldigde Clinton in een interview met de rechtse radiopresentator Alex Jones eerder van drugsgebruik. Hij zei toen dat ze onder invloed was van "een soort methamfetamine" en lichamelijk eigenlijk te zwak is om campagne te voeren. De Trump-campagne heeft vaker gesuggereerd dat Clinton een zwakke gezondheid heeft.

De Ware Tijd,

De krant beroept zich op documenten van de zogen aamde Gauck-Behörde, een commissie die onderzoek pleegt naar doping in het voormalige Oost-Duitsland. Verboden middelen als amfetamine en methamfetamine waren vaste prik in de Oberliga en bij het nationale team van de DDR.

Algemeen Dagblad,

Al twintig jaar gebruikt deze man yaba, pillen met een mix van methamfetamine en cafeïne.

NRC Handelsblad,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


methamfetamine 1.1

(eten, drinken en genotmiddelen)

kristalvormige methamfetamine, een krachtige, zeer verslavende stimulerende drug die invloed heeft op het centrale zenuwstelsel; crystal meth; ice; tik; tina
Crystal meth, dat voorkomt als helder of blauwachtig kristal, is strikt genomen een specifieke vorm van methamfetamine (meth). In de praktijk worden de termen meestal door elkaar gebruikt.

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Methamfetamine…

is een drug; is een middel

      Algemene voorbeelden


      Cranston vestigde zijn naam op televisie. In soaps en de comedy Malcolm in the Middle bouwde hij een solide reputatie op, met Breaking Bad brak hij internationaal door. De laatste aflevering van die hitserie werd tweeënhalf jaar geleden uitgezonden. Toch blijven fans hem begroeten als Walter White, de scheikundeleraar met kanker die methamfetamine kookt om geld te verdienen voor zijn gezin en al doende uitgroeit tot een drugsbaron.

      NRC Handelsblad,

      Nog opvallend is de onrustwekkende opkomst van de labo's waar het extreem verslavende crystal meth (methamfetamine) wordt gemaakt. 'Het jaar 2020 is het drukste jaar ooit geweest voor de Limburgse federale politie', zegt gerechtelijk directeur Kris Vandepaer.

      De Standaard,

      Martin Strnad, outreach-werker bij de hulpverleningsorganisatie voor drugsverslaafden Sananim, heeft uitsluitend oog voor een ander soort commercie. „Dit is de grootste openluchtdrugsmarkt van het land", zegt hij. Hier koopt zijn doelgroep de onder Tsjechische probleemgebruikers populairste drug: het beruchte methamfetamine (meth), of pervitin, zoals het hier heet. In de dichte menigte heeft Strnad na twee minuten wandelen „op zijn minst twintig cliënten" herkend. Op de plantsoenen voor het nabijgelegen centraal station is een volgend stadium zichtbaar: gebruikers met bleke gezichten en vaak onvolledige gebitten liggen languit op bankjes en in het gras, geel-rode naaldcontainers bij de hand. Het snuiven of injecteren van de drugs die ze kopen in poeder- of kristalvorm (crystal meth), geeft een ongekende energiekick en doet honderduit praten.

      NRC Handelsblad,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen