metterwoonclausule 1.0
(bouw, gebouwen en huisvesting; business, economie en financiën; recht en misdaad; (vooral) in Nederland)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een metterwoonclausule…
is een clausule
- [Functie] dient om zaken wettelijk te regelen als het recht van gebruik en bewoning of het vruchtgebruik beëindigd wordt als de bewoner of vruchtgebruiker verhuist
- [Gevolg of resultaat] heeft een waardevermindering van ongeveer 25% van de woning tot gevolg
- [Onstoffelijke inhoud] bepaalt dat het recht van gebruik en bewoning beëindigd wordt als de bewoner of vruchtgebruiker verhuist
Algemene voorbeelden
Metterwoonclausule. Deze clausule bij vestiging van het vruchtgebruik zorgt ervoor dat een recht van gebruik/bewoning of een vruchtgebruik eindigt bij het verlaten van de woning door de ouders. Dat kan bijvoorbeeld door verhuizing naar een verzorgingshuis. Er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd want het recht is op basis van rechtsregels vervallen. Het bloot eigendom wordt automatisch omgezet in vol eigendom.
Doet de langstlevende ouder vrijwillig afstand van een vruchtgebruik voordat hij of zij naar een AWBZ-instelling gaat dan is er sprake van een schenking. Afhankelijk van de waarde van het vruchtgebruik is er schenkbelasting verschuldigd. Een schenking is te voorkomen als de kinderen een vergoeding betalen voor het doen van afstand. De vergoeding die de kinderen hebben betaald kan (op papier) terug geschonken worden. Eindigt het vruchtgebruik door een metterwoonclausule dan is er geen sprake van een schenking. Een metterwoonclausule houdt in dat een recht van gebruik en bewoning of een vruchtgebruik eindigt, indien de langstlevende de betreffende woning definitief verlaat, bijvoorbeeld in geval van een verhuizing naar een bejaardenhuis of opname in een verzorgingstehuis. Door deze clausule eindigt het recht dus niet alleen bij overlijden van de langstlevende, maar ook bij het definitief verlaten van de woning.
In de notariële akte kan echter de bepaling zijn opgenomen dat het vruchtgebruik ook eindigt bij het metterwoon verlaten van de woning door de vruchtgebruiker of op een daarmee verband houdend tijdstip. Deze metterwoonclausule vormt een waardedrukkende factor, waarmee bij de waardering van het vruchtgebruik rekening moet worden gehouden.
Bij de overdracht van de woning kan worden bedongen dat het voorbehouden vruchtgebruik tevens eindigt bij het metterwoon verlaten van de woning door de vruchtgebruiker of op een daarmee verband houdend tijdstip. Deze metterwoonclausule vormt een waardedrukkende factor, waarmee bij de waardering van het vruchtgebruik rekening moet worden gehouden.
Combinatiemogelijkheden
in voorzetselgroep
- een vruchtgebruik met een metterwoonclausule
In de onderdelen 4 en 4.1 is het beleid over de maatstaf van heffing bij een overdracht van een woning onder voorbehoud van een vruchtgebruik respectievelijk een vruchtgebruik met een metterwoonclausule opgenomen. Aan beide goedkeuringen is de voorwaarde toegevoegd dat de gebruiksbevoegdheden van de vruchtgebruiker niet beperkt zijn tot bepaalde gedeelten van de woning.
- opname van een metterwoonclausule
Let op: door opname van een metterwoonclausule bij vestiging van het vruchtgebruik wordt de waarde van het vruchtgebruik verlaagd en de waarde van het bloot eigendom verhoogd met 25%. Daarover wordt bij vestiging overdrachtsbelasting betaalt.
- zonder metterwoonclausule
Bij de verkrijging van een woning onder voorbehoud van vruchtgebruik met een metterwoonclausule, keur ik onder voorwaarden het volgende goed. De waardedrukkende factor van deze metterwoonclausule kan bij de verkrijging van de woning worden gesteld op 25 procent van de waarde van het vruchtgebruik zonder de metterwoonclausule.
Op praktische gronden ontmoet het mij hierbij geen bezwaar om de waardedrukkende factor forfaitair te stellen op 25 procent van de waarde dat het vruchtgebruik zou hebben zonder metterwoonclausule. De waarde van de blote eigendom komt hierdoor uit op een hoger bedrag. Op het moment dat de vruchtgebruiker de woning metterwoon verlaat, is dan geen overdrachtbelasting meer verschuldigd.