microseconde


microseconde 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; natuurkunde en astronomie)

tijdsduur van een miljoenste van een seconde; een miljoenste deel van een seconde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een microseconde…

is een periode; is een tijd

  • [Geheel] behoort tot het internationale SI-systeem van eenheden (Système International)
  • [Functie] dient als eenheid in gespecialiseerde tijdsmetingen
  • [Duur] is een miljoenste deel van de tijdsduur van een seconde
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt onder meer vaak gebruikt in de fysica en de computerwetenschappen

Algemene voorbeelden


Verder komen we tot de menselijke maatstaf van tijdsbegrip in de vorm van het uurwerk en de eenheid van tijd; de seconde, afgeleid van de omwenteling van de aarde. Maar daarnaast komen kortere tijdseenheden in wetenschap en techniek aan de orde. Hierbij te denken aan milliseconden, microseconden en soms nog kortere tijdsbegrippen.

http://www.chronos.nl/NL/index.html

Het SI (afkorting van Système International) is het in 1960 ingevoerde internationale systeem van eenheden [...]. Elke natuurkundige of chemische grootheid (bijvoorbeeld afstand of tijd) kan worden uitgedrukt in eenheden (meter respectievelijk seconde) [...]. Naast de SI-eenheden zijn er ook de SI-voorvoegsels of -prefixen [...]. 10-6: Voorvoegsel: micro; Symbool: μ; Naam: miljoenste; Decimaal Equivalent: 0,000 001; Voorbeeld: μs (microseconde).

http://school.van-soest.info/Lesmateriaal/SI-eenheden.pdf

Om metingen van diverse grondstations met elkaar in verband te kunnen brengen, wordt het meettijdstip tot op de microseconde precies vastgelegd.

NRC,

In atoomklokken zou zo'n atoomlaser nóg nauwkeuriger tijdmeting toelaten. Niet onbelangrijk bij navigatiesystemen voor vliegtuigen of bij het noteren van financiële transacties, waar microseconden tellen.

De Standaard,

TNO Voeding ontwikkelt een aantal nieuwe conserveringsmethoden voor levensmiddelen. Eén daarvan is de techniek van de gepulseerde stroom: door gedurende een paar microseconden 40.000 Volt door een levensmiddel heen te sturen, worden de aanwezige micro-organismen gedood. In een experimenteel stadium is dit te zien op de kennismarkt. De techniek van het gepulseerde licht laat, gedurende een miljoenste seconde, licht met een enorm hoge intensiteit schijnen op een oppervlakte waardoor micro-organismen overlijden.

http://www.tno.nl

Om de mechanica van moleculaire machines te onderzoeken zouden hun elementaire draai- en schuifbewegingen direct moeten kunnen worden waargenomen. Omdat deze bewegingen echter op zeer korte tijdschalen (microsecondes - een miljoenste - tot zelfs picosecondes - een miljoenste van een miljoenste seconde) plaatsvinden, kunnen ze moeilijk direct worden waargenomen.

http://www.fom.nl/live/nieuws/archief_persberichten/2005/artikel.pag?objectnumber=10913,