midzomer


midzomer 1.0

de dag van de zomerzonnewende die in het noordelijk halfrond plaatsvindt op of direct omstreeks 21 juni

Semagram (extra betekenisinformatie)


Midzomer…

is een dag

  • [Tijd] valt op of direct omstreeks 21 juni bij de zomerzonnewende in het noordelijk halfrond en luidt de zomer in
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het etmaal met de langste dag en de kortste nacht, waarna de dagen opnieuw korter worden en de nachten lengen tot aan midwinter
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt vaak nog als een magische tijd beschouwd; wordt vaak doorgebracht al feestend

    Algemene voorbeelden


    Midzomer. Tijd: 21 juni [...]. Als langste dag werd in de Juliaanse kalender 24 juni gerekend [...]. Na het invoeren van de Gregoriaanse kalender verschoof het zomersolstitium naar 21 juni, maar gewoontegetrouw bleef men tot in de twintigste eeuw Midzomer op 24 juni vieren. Het Midzomerfeest is een vreugdevol feest, in afwachting van de oogst die op de akkers staat te rijpen.

    http://www.creative-incense.nl/producten.php?id=14

    In de Lente- en Meifeesten werd de afwisseling van zomer en winter in heel Europa vaak uitgebeeld als een strijd, waarbij Koning Winter door Koning Zomer werd verslagen [...]. Alleen is Midzomer natuurlijk ook de dag dat de zon weer op zijn retour gaat en in volksfeesten werd dat soms uitgebeeld door de Eikkoning met de Hulstkoning te laten vechten. De Eikkoning is niet zozeer de zomer als wel de groeikracht in de natuur die vanaf Midwinter steeds sterker wordt. De Hulstkoning is de afbrekende kracht die ervoor zorgt dat de overvloed van de zomer elk jaar weer wordt afgebroken zodat de natuur weer haar winterrust in kan gaan. Met Midzomer is het de Hulstkoning die de strijd wint. De oogst zal nog verder rijpen, maar de groeikracht is verdwenen en zal pas met Midwinter terugkeren.

    http://www.circewicca.nl/jaar/06.html

    Midzomer wordt op de langste dag van het jaar gevierd. Deze dag valt rond 21 juni (astrologische bepaling: wanneer de zon zijn intrede doet in het teken kreeft). Net als bij midwinter doet de naam midzomer vermoeden dat het midden van de zomer op deze dag is bereikt. De zomer begint echter, bij ons, op deze dag. Bij de kelten viel midzomer echter wel precies midden in de zomer. Dit omdat de seizoenen anders werden geteld. De zon is hier in haar volle kracht. De dag is hier op haar langst. Na midzomer zal de zon weer afnemen in kracht. De dagen worden minder lang en de nachten zullen weer gaan lengen.

    http://www.nightofartemis.nl/midzomer.php,

    Net zoals de Godin heeft de God verschillende aspecten. Soms is hij de God van de jacht en de dieren [...]. Nog twee andere aspecten van de God zijn de eikkoning, de god van de wassende zon die regeert van midwinter tot midzomer, en zijn tweelingbroer de hulstkoning, de god van de afnemende zon die met midzomer de heerschappij over het land overneemt van de eikkoning tot en met midwinter.

    http://www.kuleuven.ac.be/thomas/actualiteit/indekijker/20/index_main.php,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    midzomer 2.0

    de periode rond 21 juni bij de zomerzonnewende; metonymisch ook in toepassing op het feest dat men in deze periode ter gelegenheid van de zomerzonnewende viert

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    De midzomer…

    is een periode

    • [Tijd] situeert zich rond de zomerzonnewende op 21 juni

      Algemene voorbeelden


      Midzomer duurt drie dagen, met het indrinken dus vijf, met de kater zeven.

      http://www.konfrontatie.nl/nl/opinie.php?pageNum_OpinieRecordset=5&totalRows_OpinieRecordset=705&konfrontvar=1263&themavar=0,

      Vier van de acht feesten [...], zijn vooral bekend als Keltische feesten [...]. De andere vier feesten - het Lentefeest, Midzomer, het Herfstfeest en Midwinter - zijn verbonden met de vier seizoenen.

      http://www.circewicca.nl/jaar/bottom.html

      midzomer 3.0

      periode omstreeks het midden van de zomer

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De midzomer…

      is een periode

      • [Tijd] situeert zich in het midden van de zomer

        Algemene voorbeelden


        Op weg naar het zuiden en ook nieuwsgierig naar ons kasteel. Kom dan langs! De torenwoning heeft deze midzomer [...] precies nog een paar nachtjes plek om even de Schloss sfeer te proeven.

        http://www.schloss-moehren.nl/vakantie_in_een_kasteel_kasteelvakantie/originele_vakantiehuizen/op-doorreis.php,

        Door de ligging van het terras kunt u al in het vroege voorjaar van de zonnestralen genieten maar ook in de midzomer van de zwoele avonden.

        http://www.beadebruinmakelaardij.nl/huizen/3765EAghW111/algfoto.htm

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding