midwinter 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Midwinter…
is een dag
- [Tijd] valt op of direct omstreeks 21 december bij de winterzonnewende in het noordelijk halfrond en luidt de winter in
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het etmaal met de langste nacht en de kortste dag, waarna de dagen opnieuw lengen en de nachten korter worden tot aan midzomer
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] werd in oude religies en vaak ook nog nu als een magische tijd beschouwd; wordt vaak doorgebracht al feestend
Algemene voorbeelden
Midwinter valt op de kortste dag, wanneer de nacht op zijn langst is. Na midwinter zullen de nachten weer korter gaan worden, en de dagen worden langer.
De winterwende of midwinter (Latijn: solstitium brumalis), die op het noordelijke halfrond in de winter plaatsvindt, luidt het begin van de winter in. Deze dag, meestal 21 december, soms 22 december, is het kortste.
De winterzonnewende is niet elk jaar op dezelfde datum, maar wel altijd rond 21 december. Dit jaar valt het op de 22e (00.38 u.). Het Joelfeest hoort bij midwinter, Joel staat voor geel en licht. De langste nacht gaat over in steeds langere dagen en voor je het weet is het weer lente.
Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd. Midwinter is bekend onder vele namen, zoals winterwende, Joel, Yule tide en Saturnalia.
Toch is het jaar niet écht voorbij; er blijven nog ongeveer 10,5 dagen over of anders gezegd: tien nachten en elf dagen, de periode die de brug legt van midwinter tot het volgend nieuwjaarsfeest.
De donkere tijd voor midwinter komt met de midwinter ten einde. Eindelijk, de dagen worden weer langer, de krachten van het licht hebben het weer gewonnen van de krachten van de duisternis.
Woordfamilie
Als deel van een afleiding
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
midwinter 2.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
De midwinter…
is een periode
- [Tijd] situeert zich rond de winterzonnewende op 21 december
Algemene voorbeelden
Het Joelfeest vond plaats tijdens midwinter, als de dagen het kortst en de nachten het langst zijn.
Onze voorouders vierden in de midwinter het moment waarop de zon naar ons terugkwam en de dagen weer gingen lengen. Met opluchting werd afscheid genomen van de donkere dagen en een nieuwe periode werd feestelijk ingeluid.
Joel, of Midwinter, was en is veruit het belangrijkste jaarfeest. Het duurt twaalf dagen en markeert het breekpunt van de winter en het begin van het nieuwe jaar. In Zweden werd dit feest traditioneel in verband gebracht met de God Frey. Frey is een vruchtbaarheidsgod en wordt met Joel vereerd in de hoop dat zijn tijd spoedig zou terugkeren.