miereneter


miereneter 1.0

in Zuid-Amerika en Midden-Amerika voorkomend zoogdier zonder tanden met een lange snuit en een lange, dunne, kleverige tong, dat zich vooral voedt met mieren en termieten
Vooral ter aanduiding van de grote miereneter of reuzenmiereneter (Myrmecophaga tridactyla), maar als generieke term ook wel gebruikt voor de boommiereneter of de dwergmiereneter.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een miereneter…

is een zoogdier; is een dier

 • [Afmeting] kan, in het geval van de reuzenmiereneter, ruim 2 meter lang worden
 • [Geluid] krijst, gromt; maakt een hoog, schel, krijsend of grommend geluid
 • [Kleur] varieert in kleur, maar is meestal bruin of grijs
 • [Vorm] heeft een langgerekt lichaam
 • [Bouw] is gewerveld; heeft vier poten
 • [Deel] heeft vier tenen aan elke poot, grote en krachtige klauwen, kleine ogen, kleine en ronde oren, lang en grof haar, een grote en pluimvormige staart, een lange en spitse snuit en een lange, smalle, wormvormige en kleverige tong
 • [Voortplanting] brengt de jongen levend ter wereld; werpt doorgaans één jong per worp
 • [Woongebied] komt in het wild voor in Zuid-Amerika en Midden-Amerika, op plaatsen waar er veel mieren of termieten zijn
 • [Leeftijd] kan, in het geval van de reuzenmiereneter, tot 25 jaar oud worden
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een slecht gezichtsvermogen, maar een scherpe reukzin
 • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] heeft geen tanden
 • [Beweging] loopt in een langzame, schuifelende gang
 • [Gedrag] is een vleeseter; eet vooral mieren

Rijk Rijk: Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Mammalia; Zoogdieren
Orde Pilosa; Luiaarden en miereneters

Algemene voorbeelden


Mieren worden gegeten door miereneters, kiekendieven dieven kieken, alles wordt gegeten door alleseters, maar een dier dat zich toelegt op het eten van de mens is er niet.

Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

Jammer genoeg ontbraken bij Le règne animal van Cuvier de nummers vier en zeven. De dieren waren minutieus met de hand getekend. 'Compleet, zeg ik!' Papa scheurde er een paar plaatjes uit, van een miereneter, een pinguïn en een boa-constrictor. 'Voor uw moeder, zij is zo zot op wilde beesten.'

Het verdriet van België, Hugo Claus,

Viriliteit neemt in de Vietnamese cultuur immers een belangrijke plaats in, kijk maar eens naar de keizer van Hue die er honderden vrouwen op nahield en daarmee dag en nacht druk in de weer was. En ook al is die man er uiteindelijk aan bezweken, hij wordt er nog steeds om bewonderd en er zijn er heel wat die het hem ook vandaag nog zouden willen nadoen. Zodoende bestaat er hier een hele traditie en een receptenboek gevuld met allerlei middeltjes om de man ter hulp te komen. Zo gelooft men dat schildpadden en miereneters over speciale sappen beschikken die de man goed van pas kunnen komen. Ook draken zijn zeer nuttig, al zijn die vandaag de dag moeilijker te vinden.

De Standaard,

Er zijn ongeveer 18 zoogdiergroepen met een placenta (de mens, de olifanten, de hoefdieren, de honden- en katachtigen, het aardvarken, de zeekoeien, de tandenloze zoogdieren zoals de miereneters, de vleermuizen, de primaten, de walvissen, de hazen en konijnen, de insecteneters, de knaagdieren en de toepaja's).

http://users.skynet.be/zoekheteensop/zoogdieren.htm

Dr Jordan is een specialist in "kleine zoogdieren". In dierentuintermen wordt deze benaming gebruikt voor de grote verzameling van knaagdieren, insecteneters, hazen, konijnen en pika's, springspitsmuizen, vleermuizen, huidvliegers, aardvarkens, gordeldieren, schubdieren en miereneters.

http://www.brok.be/nieuwsbrief0201.html,

We keren even naar onze verblijfplaats terug voor het middagmaal. In de namiddag gaan we terug op toer op zoek naar nog meer bewoners van dit gebied. Daaronder vallen vooral de lanspuntslang, wasberen, miereneters, otters, drie soorten apen, halsbandpekari's en tapirs. Ook reptielen als glaskikkers en basilisken zijn vertrouwde bewoners.

http://www.houtlandreizen.be/meerdaagse.php

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


( Dat miereneters eieren leggen, zoals in het citaat wordt beweerd, berust op een misverstand. Naast het vogelbekdier is niet de miereneter, maar de mierenegel een zoogdier dat eieren legt. De mierenegel wordt ook wel stekelmiereneter genoemd.)
 • de miereneter en het vogelbekdier

Omdat een vogelbekdier behoort tot de groep van de snaveldieren, wil dit zeggen dat het dier eieren legt, wat toch merkwaardig is voor een zoogdier. Van de 4237 verschillende soorten zoogdieren vormen de miereneter en het vogelbekdier de enige uitzonderingen. Ze leggen eieren zoals een vogel, en eenmaal wanneer de jongen eruit zijn, worden ze gezoogd.

http://www.pretparken.be/nl/info/zoo/dieren/zeeleeuw.asp

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


miereneter 1.1

voorstelling van een miereneter in de vorm van bijvoorbeeld een beeld, een prent of een speelgoedbeest

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een miereneter…

is een voorstelling

   Algemene voorbeelden


   De objecten die momenteel in Niewegs voormalige woonplaats geëxposeerd worden, dateren nog van voor zijn vertrek. In de galerie aan het Zuiderpad zijn raku-vormen te zien die fantasiedieren voorstellen. Miereneters, eend-achtigen, borstbeelden met schapekoppen en eigentijdse interpretaties van het klassieke thema 'ruiter en paard' geven een indruk van Niewegs keramische produktie van de afgelopen jaren.

   Meppeler Courant,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen