migrantenkerk


migrantenkerk 1.0

(filosofie; religie, mystiek en mythologie)

kerk waar migranten volgens hun eigen traditie hun geloof belijden
Wordt soms ook in de betekenis van 'institutie' gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een migrantenkerk…

is een kerk; is een gebouw

  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor migranten, om daar hun eigen godsdienst te belijden

    Hoofdsemagram: kerk


    Algemene voorbeelden


    Maar tussen die twee gemeenten bestonden toch grote verschillen. "De Braziliaanse pinkstergemeente in Rotterdam, Calvary Christian Center, maakt deel uit van een al wat oudere pinksterkerk die in 1911 gesticht werd in Brazilië. De Angolese 
Igreja Maná is nog relatief jong, dateert uit de jaren 80. Beide migrantenkerken worden in ons land geconfronteerd met allerhande problemen, veroorzaakt door krachten van binnenuit en zeker ook van buitenaf: huisvesting bijvoorbeeld."

    http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/de_ene_migrantenkerk_is_de_andere_niet_1_651680,

    De Jonge benadrukt de maatschappelijke relevantie van de migrantenkerken: "De beleidsmakers moeten hen meer als cultuurdragers verwelkomen. Ik heb tegen de verantwoordelijke wethouder gezegd: nu willen jullie in deze buurt een coffeeshop vestigen en een afkickcentrum. Maar als je nu elke buurtkerk vijf junks toevertrouwt - en we hebben hier wel tachtig kerken - dan is de harde kern van vierhonderd verslaafden weg."

    Nederlands Dagblad,

    Om het onderlinge begrip te vergroten organiseert de Amsterdamse Raad van kerken excursies langs migrantenkerken in de Bijlmer. Een Ghanese tempel maakte zaterdag veel indruk.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2522351/2000/09/25/Geloven-in-de-Bijlmer.dhtml,

    In ons land wonen zon 4000 Syrisch-orthodoxen. Het zijn christenen die in Turkije verdrukking lijden. [...]. Dus zijn aanpassingen, om niet te zeggen: hervormingen, geboden. De migrantenkerk is het waard.

    http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010559509:mpeg21:a0172,