militieleider


militieleider 1.0

iemand die een militie leidt; leider van een militie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een militieleider…

is een leider; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] leidt een militie; heeft de leiding over een militie

    Hoofdsemagram: leider


    Algemene voorbeelden


    De militieleiders die de terroristen uitsturen weten dat vrouwen aanzienlijk minder kans lopen gefouilleerd te worden.

    Het Parool,

    De hulporganisaties zijn van plan om verkenningsmissies naar de gebieden te sturen zodra de militieleiders hiertoe de toestemming geven.

    De Standaard,

    Na het drama van Ruby Ridge staken zo'n 160 militieleiders in Colorado gedurende drie jaar de koppen bijeen.

    De Standaard,

    De Afrikaanse staatshoofden moeten zich tijdens de driedaagse top ook uitspreken over een resolutie gericht tegen de militieleiders in Liberia.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Bosnisch-Kroatische militieleider
    • een Liberiaanse militieleider
    • een Servische militieleider

    Bij Split arresteerde de Kroatische politie een Bosnisch-Kroatisch militieleider die een beruchte eenheid leidde in Mostar en in die stad banden heeft met de georganiseerde misdaad.

    De Standaard,

    De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Liberia, James Jonah, heeft de Europese regeringen opgeroepen iets te ondernemen tegen onderdanen die handel drijven met de Liberiaanse militieleiders.

    De Standaard,

    Abdicacute zou sinds het begin van de oorlog wapens hebben geleverd aan alle strijdende partijen, zelfs aan de beruchte Servische militieleider Arkan.

    NRC,

    • een beruchte militieleider

    De beruchte militieleider noemde haar later "de Servische keizerin" en beloonde haar met een door hem zelf in het leven geroepen onderscheiding.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • rivaliserende militieleiders

    In het noorden van Bosnië bracht de Amerikaanse generaal William Nash, de chef van de Amerikaanse troepen van de Navo-vredesmacht in Bosnië, de rivalizerende militieleiders samen voor een bijeenkomst om te praten over de uitvoering van het vredesplan.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Verzetsstrijders van de Afghaanse Taliban-militie hebben woensdag, de dag dat militieleider Gulbuddin Hekmatyar de eed als nieuwe premier aflegde, de hoofdstad Kaboel met raketten bestookt.

    De Standaard,

    De eerste twee die zullen moeten verschijnen zijn vermoedelijk zakenman en militieleider Georges Rutaganda en burgemeester Jean-Paul Akayesu van Taba, die beiden in Zambia opgesloten zitten.

    De Standaard,

    In 1992 was ze daarbij hand in hand lopend te zien met de Servische militieleider Zeljko Raznatovic, beter bekend als "commandant Arkan", toen diens troepen de Noordoost-Bosnische plaats Bijeljina innamen en zich daarbij schuldig maakten aan de meest gruwelijke wreedheden.

    De Standaard,

    De belofte van militieleider Charles Taylor om vanaf gisteren eenzijdig een staakt-het-vuren in acht te nemen, bracht nog altijd niet de rust terug in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.

    De Standaard,

    Bij een aanval op stellingen van militieleider Mohamed Farah Aidid in de Somalische stad Baidoa vielen mogelijk achtentwintig doden.

    De Standaard,