minibos


minibos 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening)

klein bos, vaak aangeplant met een bepaald doel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een minibos…

is een bos; is een gebied

      Algemene voorbeelden


      Sinds gistermiddag is de Esplanade - een van de binnenpleinen van de Kasbah - gestoffeerd met tal van bomen, struiken en heesters, die bewoners van het wooncomplex zich op eigen kosten (aangeschaft hebben en die gisteren gepoot werden. [...]. Vriendelijk staat het in ieder geval wel, dat nieuwe mini-bos in de vroeger toch wel erg kale en saaie Esplanade. Na een wat aarzelend begin van de plant-actie kwamen er allengs meer mensen met bomen en struikjes naar de Esplanade.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003421001:mpeg21:a00114,

      De schrijvers hebben in het boekje 'Eenvoudig tuinontwerpen' 18 basisontwerpen voor de kleine tuin op papier gezet. Dus voor de tuin bij het huis in de rij of op de hoek en niet voor een tuin bij een landhuis, waar toch maar weinig mensen in wonen. Achttien verschillende situaties van gezinstuinen tot veelkleurige bloemenparadijsjes, van een mini-bos tot een stedelijke binnentuin, van een laagliggende tuin in vochtig veenland tot een hoog-en-droogtuin in gebieden met zandgrond.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010558943:mpeg21:a0107,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een minibos planten

      Leden van de actiegroep Amelisweerd hebben gisteren een "minibos" van ongeveer tweehonderd booompjes en boomstekken geplant op een toekomstig viaduct van de omstreden rijksweg 27. De actiegroep protesteert tegen de plannen van Rijkswaterstaat om een nieuwe oostelijke rondweg langs Utrecht door een deel van het natuurgebied Amelisweerd aan te leggen.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010847358:mpeg21:a0225,

      minibos 2.0

      (natuur, milieu en energievoorziening; neologisme)

      klein bos, ongeveer ter grootte van een tennisbaan, dat wordt aangelegd om voor meer groen in de stad of de wijk te zorgen en om buurtbewoners te leren over de natuur, in navolging van het Tiny Forest
      Nota bene: tiny forests zijn aangelegd in navolging van het specifieke Tiny Forest, dat een geregistreerd handelsmerk is van het IVN, het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Authentieke Tiny Forests voldoen aan een aantal strikte voorwaarden, o.a. wat betreft de bodembewerking en de hoeveelheid beplanting. De principes van een Tiny Forest zijn bedacht door de Indiër Shubhendu Sharma.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een minibos…

      is een bos; is een terrein; is een plaats

          Hoofdsemagram: bos


          Algemene voorbeelden


          Zo'n minibos in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. Na de oproep van IVN Natuureducatie begin juni om partnergemeente te worden meldden 55 gemeenten zich aan, waaruit de eerste twaalf geselecteerd zijn. Zij leggen de komende drie jaar in totaal 56 Tiny Forests aan in samenwerking met IVN, scholen en buurtbewoners.

          https://www.blikopnieuws.nl/nieuws/266290/twaalf-gemeenten-starten-met-planten-minibos.html,

          Bij het minibos wordt een buitenklaslokaal gebouwd, in de vorm van platte boomstammen in een halve cirkel. Daar krijgen de kinderen les. "Het binnenklimaat van scholen is vaak erg slecht, dus dan is dit een gezonde oplossing," legt Maarten uit. "Kinderen zien hoe bomen groeien en leren dat ze van sommige bomen kunnen eten."

          https://indebuurt.nl/utrecht/genieten-van/er-komt-minibos-midden-utrecht-ja-echt~26331/,

          Combinatiemogelijkheden


          als object bij een werkwoord


          • een minibos planten

          Het minibos wordt geplant door leerlingen van basisschool Villa Nova. En zij krijgen daarna ook een taak. Ze worden 'Wilde Wachters', die de groei van de bomen goed in de gaten houden.

          https://indebuurt.nl/utrecht/genieten-van/er-komt-minibos-midden-utrecht-ja-echt~26331/,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Etymologie


          Aard herkomst inheems of leenvertaling
          Vroegste datering 2017
          Brontaal Engels
          Vorm in brontaal tiny forest
          Betekenis in brontaal idem
          Samenhangende woorden (vorm) tiny house
          Samenhangende woorden (betekenis) minibos