miskoop


miskoop 1.0

transactie van goederen, diensten of zelfs personen (sporters) die men beter niet had moeten doen, omdat het te duur was of omdat het product nutteloos of niet goed genoeg blijkt te zijn; handeling waarbij iets verkeerds of voor de verkeerde prijs gekocht wordt; ongunstige koop

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een miskoop…

is een koop

  • [Belanghebbende of begunstigde] is onvoordelig voor de koper
  • [Middel] vindt voor te veel geld plaats, of omdat de prijs te hoog ligt of omdat het product niet aan de verwachtingen voldoet

    Algemene voorbeelden


    Ook voor bromfietsen tellen tal van voorschriften en door het maken van een proefrit kun je een miskoop enigszins voorkomen.

    http://www.infopolitie.nl/verkeer/master.html?http://www.infopolitie.nl/verkeer/diverse/bromfiets.htm

    Een verkeerde overname kost niet alleen geld en extra aandacht van het management, maar kan de koper zelf ook omver trekken. Kopers trachten hun kans op miskopen te verminderen, zo merkt Landheer. Het duurt langer voordat de deal wordt gesloten. Negen maanden tot een jaar is niet ongebruikelijk.

    NRC,

    Het bezoeken van de veiling biedt daarom een uitgelezen mogelijkheid om tegen een fractie van de eigenlijke waarde in het bezit te komen van echte gouden en zilveren sieraden. Angst voor een miskoop hoeft u niet te hebben. Net als ieder ander die sieraden van edelmetaal verkoopt (juweliers), is ook de Bank wettelijk verplicht ervoor te zorgen, dat alle artikelen zijn voorzien van Nederlandse keurmerken.

    http://www.sbl.nl/home.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een enorme miskoop

    Het gezaghebbende weekblad Der Spiegel schrijft deze week dat Fokker voor Dasa en diens topman Jürgen Schrempp, de aanstaande baas van Daimler Benz, een enorme miskoop is geworden.

    NRC,

    Franse aankoop Slavenburgs Bank was enorme miskoop [...]. In 1981 was de overname van de meerderheid van de aandelen van de toenmalige Slavenburgs Bank in Rotterdam de eerste stap van Crédit Lyonnais in het buitenland. De Fransen bleken een miskoop van de eerste orde te hebben gedaan die hen in een paar jaar tijd meer dan een miljard gulden kostte aan nieuwe kapitaalinjecties en gemiste winst.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • een miskoop doen

    Bohdan Warchal is ruwweg vergelijkbaar en op ongeveer hetzelfde niveau, maar zijn moderne verklanking is een stuk goedkoper verkrijgbaar. Wie daarvoor kiest, doet zeker geen miskoop, maar krijgt ook niet het neusje van de zalm.

    http://www.audio-muziek.nl/discografie/H%E4ndel,%20music%20for%20the%20royal%20fireworks.htm,

    Voordat er als een gek naar de winkel word gerend om de laatste zenderaanbiedingen op te kopen is het verstandig de volgende zaken in acht te nemen, onderstaande punten kunnen voorkomen dat u een miskoop doet.

    http://www.modelvliegen.com/specials/beginnersgids/index.htm

    De Fransen bleken een miskoop van de eerste orde te hebben gedaan die hen in een paar jaar tijd meer dan een miljard gulden kostte aan nieuwe kapitaalinjecties en gemiste winst.

    NRC,

    met koppelwerkwoord


    • een miskoop blijken

    Wat nu een koopje lijkt, kan over drie jaar een miskoop blijken.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een miskoop van honderden miljoenen guldens

    De verzekeringstak van ING deed eerder slechte ervaringen op in Londen met de aankoop van de herverzekeringsmaatschappij Victory, die zich ontpopte als een miskoop van honderden miljoenen guldens.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    miskoop 1.1

    product waar dat nutteloos of niet goed genoeg blijkt en waar dus te veel geld voor is betaald

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een miskoop…

    is een product

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gekocht
    • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] voldoet niet aan de verwachtingen of is zijn geld niet waard

      Algemene voorbeelden


      'Morgen gaat ze weer naar het ziekenhuis,' fluistert Beck in het oor van de man aan wie hij gewend is geraakt als aan een meubelstuk dat je eerst niet zag zitten, een miskoop, maar op een gegeven moment staat die miskoop zo lang in je huis dat je niet beter meer weet.

      De asielzoeker, Arnon Grunberg,

      Het WWF (Wereldnatuurfonds) stelde een lijst op van "populaire" toeristische miskopen. Een greep uit het verboden aanbod. Turkije: vele opgezette vogels, koralen, schelpdieren, sponzen en vissen die handige marktkramers aan de westkust te koop aanbieden, zijn beschermd of op onwettelijke manier gevangen.

      De Standaard,

      Bergkamp in recordtempo van miskoop tot held [...]. Opeens kan Bergkamp, eerder verguisd door de Italiaanse media en bestempeld als de duurste miskoop aller tijden, niets meer fout doen in de pers.

      Meppeler Courant,

      Ook die ene broek die eigenlijk te kort is - een miskoop - en de trui die je beu bent, vinden hun weg naar de tweedehandswinkel.

      De Standaard,

      'Draag jij een knickerbocker?' vroeg Freek vermaakt, toen ze weer op straat stonden. Hij lachte ingehouden. 'Sorry hoor, maar ik had dat natuurlijk niet mogen zien.' 'Dat is een miskoop. Ik dacht dat je daar gemakkelijker mee klimt, maar de pijpen blijken te kort en het kruis hangt tussen mijn knieën.'

      Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de miskoop van de eeuw
      • de miskoop van het jaar

      Het is al jaren het lot van Van Loen. Het ene moment is hij, zoals hij het zelf zegt, de koning, het andere de grootste miskoop van de eeuw.

      NRC,

      Zo'n stukje in het Algemeen Dagblad, waarin het schilderij op betweterige toon wordt betiteld als de 'miskoop van het jaar'.

      http://www.simonis-buunk.nl/public.shtml,

      in voorzetselgroep


      • van een miskoop afkomen
      • zich van miskopen te ontdoen

      Een markt voor tweedehands producten biedt ontevreden klanten de mogelijkheid van een miskoop af te komen en is tevens een teken - hoe zwak ook - naar potentiële nieuwe klanten van een bepaald product dat het wellicht geen kwalitatief goed product is.

      http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

      Rowland (1917) verkocht projecten van duizelingwekkende omvang (een oliepijplijn van Mozambique naar Rhodesië), kocht mijnen op (koper, goud en smaragd), blies de oude handelsonderneming London-Rhodesië nieuw leven in en maakte fortuin door zich op het goede moment voordelig van zijn miskopen te ontdoen.

      NRC,