misofoon


misofoon 1.0

(psychologie en psychiatrie; neologisme)

iemand die lijdt aan misofonie en bij wie dus bepaalde geluiden een extreme reactie van afkeer teweegbrengen; iemand die lijdt aan misofonie; iemand met geluidshaat
Zie ook : misofonie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een misofoon…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan de aandoening misofonie, wat betekent dat bepaalde geluiden bij hem of haar een extreme reactie van afkeer teweegbrengen

    Algemene voorbeelden


    Je hebt college. Links haalt iemand z'n neus op. Degene voor je eet een appel. Achter je niest iemand. Degene links haalt zijn neus nog eens op. Rechts slurpt iemand thee naar binnen en die verkouden jongen van links heeft zijn neus toch maar gesnoten. Kan er dan níemand normaal doen? Welkom in de wereld van een misofoon. Voor hen is de scène hierboven hel op aarde.

    https://nos.nl/op3/artikel/2117300-geluidshaat-als-ziekte-ik-trek-je-kop-van-je-romp-als-je-smakt.html,

    "Ik maak je dood als je nog één keer in die appel bijt." "Jouw gevreet maakt me HE-LE-MAAL gek!" "OMG. Hou op, hou op, hou op, sterf!!" Bijzondere gedachten? Niet voor een misofoon. Misofonie wordt pas sinds kort beschreven door de medische wereld en is voor velen een onbekende en onbegrepen aandoening. De extreme reactie op specifieke geluiden, met name mond- en keelgeluiden, kan levensontwrichtend zijn.

    https://www.managementboek.nl/boek/9789082602210/meer-over-misofonie-,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een anonieme misofoon

    Op internet lees ik van een anonieme misofoon dat hij het kussen soms even op het te hard ademende gezicht van zijn echtgenoot drukt.

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/ook-ik-heb-een-milde-vorm-van-misofonie~be3ad3a1/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013
    Omstandigheden opkomst In Nederland is misofonie in 2013 als stoornis gedefinieerd door Arjan Schröder, Nienke Vulink en Damiaan Denys.
    Bijzonderheden De term is afgeleid van misofonie en gevormd naar het voorbeeld van andere zelfstandige naamwoorden op -foon, zoals telefoon. Misofonie, dat letterlijk 'geluidshaat' betekent, bevat de Griekse woorden μῖσος (misos) 'haat' en φωνή (fónè) 'stem, geluid'.

    misofoon 2.0

    (psychologie en psychiatrie; neologisme)

    aan misofonie lijdend, waardoor bepaalde geluiden een extreme reactie van afkeer teweegbrengen; aan geluidshaat lijdend
    Zie ook : misofonie

    Algemene voorbeelden


    Mensen met misofonie gaan vaak situaties vermijden waarvan zij vermoeden en/of vrezen dat er ergerlijke geluiden aan te pas zouden komen. Hoe vaker men deze situaties vermijdt, hoe groter de kans dat men misofoon is.

    https://www.bachbloesemadvies.nl/infohoek/misofonie/test-of-je-lijdt-aan-misofonie.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief


    • misofone mensen
    • misofone patiënten

    Eigenlijk vormt iedereen een bron van ergernis voor de misofoon. Het gaat bijna altijd om geluiden die mensen maken door simpelweg te ademen, te eten, eigenlijk gewoon te bestaan. Je zou misofonie dus als een subcategorie van mensenhaat kunnen zien. Maar misofone mensen vinden het ademen van kinderen of bejaarden dan weer níét storend. De woede is een impulsreactie, zegt AMC-onderzoeker Arjan Schröder, maar 'er zit vaak ook een vorm van toetsing bij: in hoeverre is iemand verantwoordelijk voor het geluid dat hij maakt?'

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/ook-ik-heb-een-milde-vorm-van-misofonie~be3ad3a1/,

    Hoogleraar Denys: "Uit hersenonderzoek weten we dat op dit soort momenten bij misofone patiënten een ander deel van het brein wordt geprikkeld. Bovendien zien we dat hun brein kiest of handelingen werkelijk als walgelijk worden ervaren of niet. Een groot deel van deze mensen heeft een hoog moreel besef of is veeleisend. Smakken in gezelschap bijvoorbeeld, dat doé je toch niet. Zelf doen ze dat vanzelfsprekend niet."

    https://www.limburger.nl/cnt/dmf20151201_00001367/gek-worden-wan-geluiden,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013
    Omstandigheden opkomst In Nederland is misofonie in 2013 als stoornis gedefinieerd door Arjan Schröder, Nienke Vulink en Damiaan Denys.
    Bijzonderheden De term is afgeleid van misofonie, en gevormd naar het voorbeeld van andere zelfstandige naamwoorden op -foon, zoals telefoon. Misofonie, dat letterlijk 'geluidshaat' betekent, bevat de Griekse woorden μῖσος (misos) 'haat' en φωνή (fónè) 'stem, geluid'.