misofonie


misofonie 1.0

(psychologie en psychiatrie; specialistisch; neologisme)

psychische aandoening waarbij bepaalde geluiden, die per persoon verschillend kunnen zijn, een extreme reactie van afkeer teweegbrengen; geluidshaat
Een Engelse term voor misofonie, Selective Sound Sensitivity Syndrome of 4S, komt soms ook in Nederlandse teksten voor.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Misofonie…

is een aandoening

  • [Ontstaan] ontstaat waarschijnlijk tussen het achtste en twaalfde levensjaar
  • [Oorzaak] heeft een tot nu toe onverklaarde oorzaak
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vorm van geluidsgevoeligheid; is moeilijk te behandelen; kan chronisch zijn
  • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] is een neurologische of een psychische aandoening
  • [Bezitter of eigenaar] is de aandoening van mensen die soms misofonielijders en soms kortweg misofonen worden genoemd
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] gaat gepaard met een pavlovreactie in de hersenen; wordt opgewekt door allerlei mogelijke triggers (prikkels) die per persoon verschillen; kan worden opgewekt door alledaagse menselijke geluiden (smakken, ademen, fluiten), of door andere geluiden (hondengeblaf, het tikken van een klok, het geklik met een pen); wordt erger bij stress en vermoeidheid
  • [Gevolg of resultaat] lokt bij degene die misofonie heeft een vecht- of-vluchtreactie uit; roept bij die persoon heftige negatieve emoties op, zoals woede, haat en/of walging; leidt bij die persoon tot vermijdingsgedrag; zorgt bij die persoon onder andere voor stress en concentratieproblemen
  • [Waardering] wordt in steeds bredere kring erkend als psychische aandoening, maar staat nog niet in de DSM, het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen; wordt soms ten onrechte afgedaan als aanstellerij
  • [Onderscheid of tegenstelling] moet niet verward worden met andere vormen van geluidsgevoeligheid zoals tinnitus (chronisch oorsuizen), hyperacusis (overgevoeligheid waarbij externe geluiden als te luid worden ervaren) en fonofobie (overgevoeligheid voor harde geluiden of stemmen)

Algemene voorbeelden


Veel mensen houden niet van smak- en slurpgeluiden. Maar sommige mensen hebben er een extreme afschuw van – en krijgen een oncontroleerbare woedeaanval als ze iemand horen eten. Of handenwrijven. Of zelfs maar ademen. Misofonie heet deze stoornis in de nog zeer schaarse vakliteratuur.

https://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/28/nieuwe-stoornis-agressief-worden-van-smakgeluiden-12609024-a1292932,

Hoe kom je aan misofonie? "Tja, mensen hebben allemaal een verhaal, meestal uit hun puberjaren," zegt Arjan Schröder. "Een kernherinnering uit het gezinsleven, die als trigger fungeerde. Bijvoorbeeld dat je vader zo smakte. En al is het normaal om je te ergeren aan je ouders, niet iedereen ontwikkelt daardoor misofonie."

http://www.coornstra.nl/psychologie/op-de-vlucht-voor-geluid/,

Ja, er is een behandeling voor misofonie. Gelukkig, want de aandoening kan het functioneren behoorlijk belemmeren. En niet alleen voor de patiënt, maar ook voor mensen in de omgeving van een patiënt kan misofonie vervelend zijn. Misofonie kan chronisch worden, maar de aandoening kan ook verminderen.

https://www.gezondheidenco.nl/263802/misofonie-psychische-aandoening-is-behandelen/,

Onderzoekers en behandelaars wereldwijd zijn het niet eens over de vraag of de aandoening als neurologisch of psychiatrisch geclassificeerd moet worden. Misofonie staat dan ook niet als specifieke stoornis beschreven in de internationale classificatie van psychische aandoeningen: de DSM-5.

https://www.ggznieuws.nl/home/misofonie-geen-officiele-psychische-stoornis/,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • en behandeling voor misofonie
  • mensen met misofonie

Ja, er is een behandeling voor misofonie. Gelukkig, want de aandoening kan het functioneren behoorlijk belemmeren.

https://www.gezondheidenco.nl/263802/misofonie-psychische-aandoening-is-behandelen/,

Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle hebben door middel van MRI-scans laten zien dat de hersenen van mensen met misofonie anders reageren op geluiden dan mensen die een normale emotionele reactie vertonen op geluiden.

https://www.hoorzaken.nl/misofonie-zorgt-voor-zichtbare-verandering-in-hersenen/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2011
Periode opkomst 2013
Omstandigheden opkomst In Nederland is misofonie in 2013 als stoornis gedefinieerd door Arjan Schröder, Nienke Vulink en Damiaan Denys.
Brontaal Amerikaans-Engels
Vorm in brontaal misophonia
Datering in brontaal 2001
Bedenker De term is gemunt door de Amerikaanse wetenschappers Margaret en Pawel Jastreboff.
Bijzonderheden De term is samengesteld uit de Griekse woorden μῖσος (misos) 'haat' en φωνή (fónè) 'stem, geluid'. Het woord betekent letterlijk 'geluidshaat'.