mode-industrie


mode-industrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en machinaal modeproducten worden geproduceerd, vooral nieuwe, als trendy beschouwde kledingstukken, kledingaccesessoires of andere van textiel vervaardigde goederen; deelgebied in de industrie met als activiteit de vervaardiging van modeproducten; modeproducerende industrie

Semagram (extra betekenisinformatie)


De mode-industrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Product of vrucht] produceert vooral trendy kleding, kledingsaccessoires of andere van textiel vervaardigde goederen

    Algemene voorbeelden


    De mode wereld kende voorheen maar twee modeseizoenen: lente/zomer en herfst/winter. Tegenwoordig heeft de mode-industrie 52 "microseizoenen" per jaar. Nieuwe trends die elke week uitkomen hebben als doel dat wij zoveel en zo snel mogelijk kleding kopen. Deze modekalender, waarbij wekelijks nieuwe looks worden gecreëerd, is door deze bedrijven bewust opgezet om de klant zich al na één keer dragen off-trend te laten voelen.

    https://puresportswear.nl/vijf-schokkende-kenmerken-fast-fashion-industrie/,

    Die groeiende kloof tussen de topverdieners en de rest stelt men nu ook in toenemende mate vast in andere sektoren van het ekonomisch leven, zoals de mode-industrie, de investment banks en de media, bij beroepen zoals advokaat en dokter, en in het hoger onderwijs en het management.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • exploiteren

    U meent dat man en vrouw gelijk zijn. Maar u moet zich wel bedekken, de man niet. "Sinds drie jaar ga ik helemaal in het zwart. Daarvoor bedekte ik me ook wel, maar ik droeg toen nog fleurige kleren, die ik me mooi vond staan. Daar ben ik van afgestapt omdat de bedoeling van een hoofddoek niet is dat het opvalt en leuk staat. Kleren bepalen met welke bedoelingen iemand naar je kijkt. Een vrouw moet haar schoonheid bewaren voor haar rechtmatige echtgenoot. Dat is niet om haar kort te houden, maar om haar te beschermen juist omdat een vrouw zo waardig is. De mode-industrie exploiteert de vrouw. Hoe eentoniger en zediger zij gekleed is, hoe minder zij begeerd zal worden op straat."

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • duurzame mode-industrie
    • duurzamere mode-industrie
    • de huidige mode-industrie
    • verantwoorde mode-industrie

    Wil jij meer weten over onze visie op een duurzamere mode-industrie? En hoe wij denken over de huidige fashionwereld? Bekijk dan onze andere blog waarin we dieper ingaan op onze visie voor een duurzame mode-industrie.

    https://www.houseofu.com/nl/blog/hoe-de-coronacrisis-de-mode-industrie-transformeert/,

    Iedereen weet en voelt dat de huidige mode-industrie onhoudbaar is. Niet alleen omdat we de aarde uitputten en mensen ver weg de prijs laten betalen voor onze drang naar trends, maar ook omdat we menselijke waarden zoals wie we zijn vercommercialiseren en uitbuiten voor economische doeleinden.

    https://sustainablefashiongiftcard.nl/de-machtige-mode-industrie-vertoont-scheuren/,

    'The Fashion Act' is een historische stap voor een duurzame en verantwoorde mode-industrie.

    https://www.harpersbazaar.com/nl/mode-juwelen/a38743351/fashion-act-new-york-duurzame-mode/,

    in voorzetselgroep


    • in de mode-industrie
    • op de mode-industrie
    • van de mode-industrie
    • voor de mode-industrie

    Zoals u inmiddels uit heeft kunnen rekenen was het in 1895 dat de heer Daniël Swarovski een elektrisch gedreven slijpmachine uitvond die een ware revolutie teweeg bracht in de sieraden- en mode-industrie. De kristallen stenen van de firma treft men vandaag de dag veelvuldig aan in de mode-industrie, kroonluchters (Metropolitan Opera in New York en Versailles), cosmetische producten (geparfumeerde stenen), cadeau-artikelen, verzamelobjecten, decoratieve stukken en verschillende bijouterie-lijnen.

    http://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/reis.Oostenrijk/reis.971213swarovskikristal.html,

    De crisis heeft een duidelijk voelbare verandering in de houding van de consument veroorzaakt, en dit heeft ook impact op de mode-industrie.

    https://www.houseofu.com/nl/blog/hoe-de-coronacrisis-de-mode-industrie-transformeert/,

    De anti-fashion trend lijkt sympathiek als verzet tegen de mallemolen van de mode-industrie, maar in zijn opzettelijke eenvoud is het in feite de decadentie ten top.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/HAL14/18mrt.html

    De coronacrisis heeft niet alleen invloed op onze levens, maar ook op de economie. Zo zijn er verstrekkende gevolgen voor de mode-industrie.

    https://www.houseofu.com/nl/blog/hoe-de-coronacrisis-de-mode-industrie-transformeert/,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • sieradenindustrie en mode-industrie

    Zoals u inmiddels uit heeft kunnen rekenen was het in 1895 dat de heer Daniël Swarovski een elektrisch gedreven slijpmachine uitvond die een ware revolutie teweeg bracht in de sieraden- en mode-industrie.

    http://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/reis.Oostenrijk/reis.971213swarovskikristal.html,

    mode-industrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de mode-industrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van modeproducerende bedrijven

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een mode-industrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        De mode-industrie is de op één na grootste vervuiler ter wereld is. Even een recap naar hoe dat komt: Bij het maken van kleding wordt heel veel water gebruikt én vervuild. [...]. Verder is voor het verven en bedrukken van kleding jaarlijks ongeveer 1.9 miljard liter drinkwater nodig. [...]. Ook wordt er heel veel kleding weggegooid.

        https://www.bedrock.nl/verspilling-mode-industrie/,

        De mode-industrie wordt op dit moment met twee problemen geconfronteerd. Ten eerste dreigt er een humanitaire crisis in lageloonlanden, omdat veel grote merken hun orders geannuleerd of uitgesteld hebben. Ten tweede kampt de industrie met een problematische overbevoorrading.

        https://www.houseofu.com/nl/blog/hoe-de-coronacrisis-de-mode-industrie-transformeert/,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • plaatselijke mode-industrieën

        Sinds zowel de highstreetmerken als de high fashion in de jaren 80 en 90 de voordelen van massaproductie in lageloonlanden ontdekten, ging het steil bergaf met de plaatselijke modeindustrieën, en niet alleen in België.

        https://issuu.com/kwintessensmagazine/docs/kwintessens_2014-3,

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: van

        • de mode-industrie van Milaan

        Hoeveel illegalen worden niet uitgebuit in de mode-industrie van Milaan?

        Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

        in voorzetselgroep


        • over de mode-industrie

        L. Vande S. [...] had graag een videokopie van het tv-programma over de mode-industrie, uitgezonden door Arte op 19 januari om 20.45 uur.

        De Standaard,

        met ander, nevengeschikt substantief


        • massamedia-industrieën en mode-industrieën

        Zodra dat er een breed publiek voor een genre ontstaat, begint de commerciële molen te draaien - nogmaals, eerder op het vlak van festivals, drugs en discotheken dan massamedia- en mode-industrieën.

        http://gopher.ulb.ac.be/~jteurlin/Publications/Aruntechno.html,