modelwoning


modelwoning 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting)

woning die bedoeld is om potentiële kopers of huurders een idee te geven van hoe hun woning er ongeveer uit komt te zien; woning die als model voor een reeks vergelijkbare woningen is ingericht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een modelwoning…

is een woning

 • [Doel of bestemming] is bedoeld om potentiële kopers of huurders een idee te geven van hoe hun woning er ongeveer uit komt te zien
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ingericht als model voor een reeks vergelijkbare woningen

  Hoofdsemagram: woning


  Algemene voorbeelden


  Als de deur van de Zuiderkerk openzwaait, dringen de meeste eigenaren in spe zich naar de inschrijfbalie [...]. De rest kuiert langs de maquettes en plattegronden, door de modelwoningen en schiet hier en daar een makelaar aan.

  NRC,

  De belangstelling voor de bungalows in het Waterloopbos is nog steeds goed [...]. Welles verwacht al in het voorjaar de eerste modelwoningen te kunnen bouwen.

  Meppeler Courant,

  De leden van de seniorenraad hebben een modelwoning 'Bouwen voor ouderen is bouwen voor iedereen' bekeken in Zwolle. Het betreft een modelwoning, die aantrekkelijk is voor kleine huishoudens van alle leeftijden, dus ook voor ouderen.

  Meppeler Courant,

  "In het begin was het hier een grote modderpoel", herinnert Lous ter Hofstede zich. "Er waren alleen twee modelwoningen."

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een ingerichte modelwoning

  Vanmiddag is een begin gemaakt met de bouw van het gezondsheids- en dienstencentrum bij Nieuw Clarenberg in Vollenhove [...]. Voorafgaande aan de handeling werd de gelegenheid gegeven om een kijkje te nemen in de ingerichte modelwoning in één der vleugels van het centrum.

  Meppeler Courant,

  voorafgegaan door als


  • als modelwoning

  In zijn eigen woning die - op afspraak - ook wordt gebruikt als modelwoning, probeert Vantomme het gebruik van zonne-energie zo aanschouwelijk mogelijk te maken.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding