moslim


moslim 1.0

iemand die de islamitische godsdienst aanhangt; iemand die het islamitisch geloof belijdt; aanhanger, belijder van de islam

Semagram


Een moslim…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt de islamitische godsdienst aan; belijdt het islamitisch geloof; is aanhanger van de islam
 • [Geslacht] is een man of een vrouw

  Algemene voorbeelden


  De twaalfde maand van het islamitisch jaar is de maand van de bedevaart. Een moslim moet eenmaal in zijn of haar leven, als gezondheid en financiën het toelaten, een pelgrimstocht maken naar de heilige stad Mekka, in Saoedi-Arabië.

  http://www.adbhaarlem.nl/feestenherdenk.htm

  Maar op het jubileumfeest blijkt dat ook steeds meer ongetrouwde Nederlandse vrouwen zich op jonge leeftijd tot de islam bekeren. Youssra is niet getrouwd. Nathalie evenmin. Ze zijn via vriendinnen, vrienden of de godsdienstles voor het eerst met de islam in aanraking gekomen en in de ban geraakt van het nieuwe geloof. Ze willen trouwen met een moslim en hun kinderen volgens de islamitische traditie grootbrengen. 'Want het is een heel mooi, vredelievend geloof waarin alle mensen gelijkwaardig zijn', aldus Nathalie.

  de Volkskrant,

  Dan gaat het terug naar Macedonië waar Alexander zijn geboortedorp bezoekt. Hij ontmoet er zijn jeugdliefde, Hana, een moslim. Dat valt bij de kristelijke gemeenschap niet in goede aarde.

  De Standaard,

  Moslims gebruiken vork, lepel en mes, indien nodig ook de rechterhand. Nooit de linkerhand.

  http://www.home.zonnet.nl/rene_maassen/malvocnl.html,

  Soennieten noemen zichzelf "diegenen die naast de Koran ook het voorbeeld van Mohammed volgen en die de ware gemeenschap van moslims vormen". Meer dan 90 % van alle moslims beschouwt zich als soenniet. Zij onderscheiden zich van de sjiieten en van alle voor hen "extreme" richtingen van de islam, door het eenvoudige feit dat zij hun leer en leven baseren op de Koran en de Soenna van de profeet, die samen de Charia vormen (de Wet).

  http://www.antiracisme.be/respect/teksten/resp-txt-islam_1.htm#10

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • jonge moslims

  Alleen een imam die goed geschoold is en daarnaast zowel thuis is in de Nederlandse cultuur als in die van de landen van herkomst, kan rekenen op vertrouwen van jonge moslims. Alleen wanneer hij letterlijk en figuurlijk de taal spreekt van beide culturen is hij voor hen een geloofwaardig aanspreekpunt.

  http://www.islamenburgerschap.nl/speech3.html

  • een betere moslim
  • een goede moslim
  • de vrome moslim

  Een vrouw, een nieuwe baan en een nieuw leven. Vóór alles wilde hij een goede moslim zijn. Hij vreesde Allah, en als kind al had hij de belofte aan de Almachtige gedaan nooit van het goede pad af te wijken.

  Minnares van de duivel, Naima el Bezaz,

  Hij glimlacht wederom bij de vraag waarom hij zich, als goede moslim, zo nauwgezet scheert. "Ik heb twee jaar lessen gevolgd in de islam, lang nagedacht, en ik ben tot de conclusie gekomen dat je door het laten staan van je baard niet noodzakelijkerwijs een betere moslim wordt. De islam zegt dat scheren op den duur heel slecht is voor je huid. Maar ik ben nog jong en dus merk ik het nog niet."

  NRC,

  De vrome moslim bidt 5x per dag op welbepaalde tijden: bij zonsopgang, op de middag, in de namiddag, bij zonsondergang en later op de avond.

  http://www.antiracisme.be/respect/teksten/resp-txt-islam_1.htm#10

  • fundamentalistische moslims
  • militante moslims
  • radicale moslims

  Fundamentalistische moslims zeggen dat het gebod van God het belangrijkste is en dat je je tegen de overheid mag verzetten als die daar tegenin gaat. Vindt U dat ook? "Nee, het is een basisregel van de islam dat je gehoorzaam moet zijn aan de regering die er zit. Als je dat niet bent, komt er anarchie en dat wil God niet."

  NRC,

  In Algerije zijn 38 mensen vermoord, vermoedelijk door militante moslims, zo meldden welingelichte kringen woensdag. De moorden hadden maandag plaats en zijn waarschijnlijk bedoeld als vergelding voor de moord op een leider van de Gewapende Islamitische Groep (Gia) en zijn negen luitenants.

  De Standaard,

  Tahar Djaout (1954-1993) was een Algerijnse journalist, schrijver en dichter. Hij zette zich in zijn werk af tegen het islamitisch obscurantisme, het autoritarisme en de onderdrukking van de vrije meningsuiting. Hij werd in 1993 vermoord door radicale moslims.

  Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

  met koppelwerkwoord


  • moslim blijven
  • moslim worden
  • moslim zijn

  Om moslim te worden of te blijven, moet je onder meer de vijf zuilen van de islam naleven. Deze basisprincipes houden de relatie met God en de goede verhouding tussen elkaar in stand.

  http://home.planet.nl/~evert502/gezondheid/cultuur/abdelaziz/cultuur1.htm

  Ik ben moslim en geloof in God. Ik heb gestolen, bedrogen en gestoken, maar ik heb geleerd dat ieder mens zijn waarde heeft en niet voor tippelen is geschapen.

  NRC,

  Iets meer dan de helft van de twintig miljoen Maleisiërs is moslim.

  De Standaard,

  met onbepaald voornaamwoord


  • alle moslims
  • veel moslims

  De vierde dag heeft het hoogtepunt van de bedevaart plaats: het offerfeest. Het wordt tegelijkertijd door alle moslims wereldwijd gevierd: het heet "Aid el kebir" of het grote feest. Elk gezin koopt die dag een ram en slacht deze op rituele wijze, met de kop naar Mekka gericht (of laat dit ritueel slachten).

  http://www.antiracisme.be/respect/teksten/resp-txt-islam_1.htm#10

  Veel moslims zijn geshockt te zien wat er gebeurde op '11-9'. Veel westerlingen zijn geshockt te zien wat er in Afghanistan gebeurt. Toch lijkt niemand in staat om dit geweld als een uiterste consequentie te beschouwen van de vraag: waarom verstaan wij elkaar zo slecht?

  http://www.michsjol.demon.nl/artikelen/

  met ander, nevengeschikt substantief


  • christenen en moslims
  • moslims en christenen
  • moslims en joden

  "We hadden deze dag al vóór 11 september vastgelegd", benadrukte Karagül. Volgens de moslimleider is dialoog hét middel om christenen en moslims dichter bij elkaar te brengen. Voorwaarde is wel dat de gesprekspartners elkaar accepteren en respecteren.

  Nieuwsblad van het Noorden,

  Algemeen gesteld zijn de verschillen tussen moslims en christenen minimaal. Iedereen ­ moslim en niet-moslim - heeft behoefte aan: - gezondheid - geborgenheid - rechtvaardigheid - tolerantie - gelijkwaardigheid. Tijdens de discussie kwamen ook verschillen naar voren met betrekking tot specifieke moslimwaarden en niet-moslimwaarden. Volgens de groep is het belangrijk dat deze uitvergroot worden en transparant worden gemaakt, zodat je alles duidelijk van elkaar weet.

  http://www.islamenburgerschap.nl/result.html

  Als je je openstelt voor God dan kan je inde hemel komen. Stel je jezelf niet open, dan ga je naar de hel. Ook de moslims en de joden denken er zo ongeveer over. Wie goed was tijdens zijn leven, zal bij God mogen leven in het paradijs. Maar wie slecht was, gaat naar de hel.

  http://kinderen.webhotel.be/Godsdienst/dood.htm

  voorafgegaan door als


  • als moslim

  Als moslim moest ik in het begin wennen aan kritiek op de islam en de islamitische wetenschap. Nu kan ik daar beter mee omgaan. Als ik hier klaar ben wil ik graag de islam bestuderen op een islamitische universiteit, bijvoorbeeld in Egypte of Saoedi-Arabië.

  http://www.kun.nl/tcmo/pr/index.htm

  Hadj. Minstens eenmaal in je leven, ga je als moslim op bedevaart naar Mekka - mits je je dit kunt veroorloven.

  http://home.planet.nl/~evert502/gezondheid/cultuur/abdelaziz/cultuur1.htm

  De moskee is niet alleen een gebedshuis, maar ook een vertrekpunt om als moslim een betere burger te kunnen zijn in de maatschappij.

  http://www.khbo.be/~lodew/Islam_met_mosselen.htm,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • ex-moslim

  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • beroepsmoslim
  • jihadmoslim
  • neomoslim
  • nepmoslim
  • poldermoslim
  • Rohingyamoslim
  • salafimoslim

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als deel van een samenstellende afleiding