moutwijn


moutwijn 1.0

product dat men na vergisting van een beslag van gekiemde gerst (mout) en enkele andere granen verkrijgt door filtering en distillatie, en dat een van de grondstoffen vormt bij de bereiding van jenever en korenwijn; uit mout gedistilleerde vloeistof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Moutwijn…

is gedistilleerde vloeistof; is vloeistof

  • [Functie] dient als een van de grondstoffen voor de productie van jenever en korenwijn
  • [Bereiding] wordt bereid door filtering en distillatie
  • [Grondstof] wordt bereid uit het vergiste beslag van mout en andere graansoorten
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] bevat alcohol

Algemene voorbeelden


Jenever is dus een brandewijn op basis van moutwijn. Mout is gekiemde gerst. Vermits gerst een graansoort is, is de alcohol die er uit getrokken wordt, graanalcohol. In de praktijk zijn de gebruikte granen naast mout, o.m. ook rogge en/of maïs. Door vergisting van een granenbeslag ontstaat een vloeistof, wort genaamd, met maximum 10% alcohol. Na filtering en distillatie kan de vloeistof omschreven worden als moutwijn.

http://www.rubbens-gebr.be/nl/hetmaken.htm,

Het bereiden van Moutwijn is van oudsher een zeer specialistisch ambacht. Moutwijn ontleent zijn naam aan één van de ingrediënten, namelijk de mout. Mout is gekiemd gerst. De enzymen in de mout zorgen bij de vergisting voor het omzetten van zetmeel in suiker. Andere ingrediënten voor moutwijn zijn rogge en maïs.

http://www.werelddranken.nl/

Jenever wordt er bereid door de vakkundige menging van zuivere alcohol, moutwijn, water en een distillaat van jeneverbes, koreander en andere planten en kruiden.

http://www.rubbens-gebr.be/nl/hetmaken.htm,

moutwijn 1.1

soort moutwijn

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiek stof : soort stof
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een moutwijn…

is een gedistilleerde vloeistof; is een vloeistof

      Algemene voorbeelden


      Van de gemalen granen wordt een beslag gemaakt waaraan gist wordt toegevoegd. Na de vergisting heeft het beslag een alcoholpercentage van 10%. In de koperen distilleerketel wordt van dit beslag een Moutwijn gestookt van 46%. Deze Moutwijn is de basis voor de Korenwijn, want enkele delen van deze Moutwijn worden apart afgestookt met bijvoorbeeld aromatische kruiden.

      http://www.werelddranken.nl/

      In tegenstelling tot de algemeen gebruikelijke definitie van Jonge Jenever maakt A. van Wees distilleerderij De Ooievaar haar Jonge Wees van 4 soorten gestookte moutwijnen (bereid uit 5 soorten granen), graanvoorloop en kruiden.

      http://www.horecamarinapark.nl/cms_c01/default.asp?comid=245&modid=14470&itemid=0&time=221223