muntmeester


muntmeester 1.0

(numismatiek en valuta)

iemand die aan het hoofd staat van een bedrijf waar van overheidswege munten geslagen worden; hoofd van een munt; historisch ook: degene die verantwoordelijk was voor het slaan van munten en voor de kwaliteit van die munten; hoofd van de muntslag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een muntmeester…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt bij een munt, een bedrijf waar van overheidswege munten worden geslagen
  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van een bedrijf
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

    Hoofdsemagram: meester


    Algemene voorbeelden


    Degene die verantwoordelijk was voor het juiste gehalte van de platen metaal was de essayeur. Dit was een vakman die de platen metaal op het juiste gehalte bracht, vaak waren dit edelsmeden of juweliers. Als de muntmeester dus wilde sjoemelen met het gehalte van zijn munten dan moest hij de medewerking hebben van zijn essayeur.

    http://www.duiten.nl/munthuis.htm

    Muntmeesters hebben erop gewezen dat invoering van een nieuwe munteenheid jaren in beslag kan nemen omdat de capaciteit om geld te drukken en munten te slaan een snellere invoering niet toestaat.

    NRC,

    Informatie m.b.t. staatsemblemen, vlaggen en wapenschilden ontbreekt meestal. De details m.b.t. munthuizen en muntmeesters wordt alleen gegeven indien deze zichtbaar zijn op de munt. Er is geen informatie over graveurs zelfs wanneer zijn initialen of handtekening aanwezig is op de munt.

    http://www.numismania.cyberforce.nl/

    Voor elke munt heb ik gegevens nodig m.b.t. munthuizen, muntmeesters, graveurs, tekens op de munten, de periode waarin de munt is geslagen indien het jaartal op de munt dit niet correct aangeeft of afwezig is, omvang, gewicht, metaalsamenstelling, datum van intrekking en elk stuk informatie dat me helpt om de historische, economische en technische postie van de munt te bepalen.

    http://www.numismania.cyberforce.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Belgische muntmeester
    • een joodse muntmeester
    • een Nederlandse muntmeester
    • een Romeinse muntmeester
    • een Vlaamse muntmeester

    De Romeinse muntmeesters onder de Republiek trachtten het snoeien soms tegen te gaan door de rand van hun munten gekarteld te maken.

    http://www.flwi.ugent.be/AAHE/AncientHistory/metho_numismatiek.pdf,

    Blijkbaar hadden de Italianen afkomstig uit de stad Lucca een quasi monopolie in de Vlaamse muntslag. Slechts twee Vlamingen slaagden erin, de een gedurende twee jaar, de ander gedurende één jaar, zich als Vlaams muntmeester te handhaven.

    http://users.skynet.be/egmp/artikels/Muntkl24A.pdf.,

    Ook als het niet waar is dat er al joden in het begin van onze jaartelling hebben gewoond in wat toen een Romeinse vestiging was, dan nog staat vast dat er al in de twaalfde eeuw een joodse muntmeester Schlomo woonde, die in 1196 door passerende christelijke kruisvaarders werd vermoord.

    NRC,

    Ik zou niet gaarne een gespecialiseerde vakman als de Nederlandse Muntmeester durven tegenspreken. Maar het bericht dat in een huidig zilveren tientje voor vijf gulden zilverwaarde zou zitten, moet op een misverstand berusten.

    NRC,

    Het slaan van de acht euromuntjes, die in 2002 de nationale munten vervangen, zal de Europese lidstaten 2 miljard ecu of ongeveer 80 miljard Belgische frank kosten. De Belgische muntmeester Romain Coenen zei dit in een gesprek met het persbureau Reuters.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de muntmeesters van Europese landen

    De muntmeesters van de verschillende Europese landen denken dat elke lidstaat ongeveer 65 procent van het eigen aantal munten in omloop eind 1997 zal moeten slaan.

    De Standaard,

    met eigennaam


    • muntmeester Jehan Percheval
    • muntmeester Robert Bruens
    • muntmeester Van Draanen

    Ook is nog niet duidelijk of De Nederlandse Munt écht alle munten moet verfrommelen. De munten een tijdje opslaan, om ze daarna gaaf aan te bieden aan de metaalhandel, is volgens muntmeester Robert Bruens ook een optie.

    Algemeen Dagblad,

    Na de moord in Brugge op muntmeester Jehan Percheval (verfranste naam van een inwoner van Lucca) in 1354, werd het Brugse atelier gesloten en weer naar Gent gebracht, maar dan, om evidente veiligheidsredenen, in het Gravensteen.

    http://users.skynet.be/egmp/artikels/Muntkl24A.pdf.,

    De ecu zal, ook als hij verschillende nationale beeldenaars krijgt, in alle lidstaten moeten worden geaccepteerd. Mogelijk wordt hij eerst monnaie unique in een klein aantal staten, die hun nationale munt al kunnen afschaffen (Frankrijk, Duitsland, Benelux), en slechts monnaie commune voor andere EU-staten, waar hij dan wordt geaccepteerd naast de nationale munt. Waarom muntmeester Van Draanen meent dat er alleen cijfers en geen woorden op kunnen staan, is mij niet duidelijk.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen