museumwinkel


museumwinkel 1.0

winkel in een museum waar men artikelen gerelateerd aan de museumcollectie kan kopen, zoals afbeeldingen, replica's, publicaties enz.

Semagram


Een museumwinkel…

is een winkel; is een bedrijf

 • [Plaats] is gevestigd in of bij een museum
 • [Activiteit of handeling] biedt te koop aan
 • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan de particuliere klant
 • [Object betroffen] verkoopt artikelen die betrekking hebben op de museumcollectie

Hoofdsemagram: winkel


Algemene voorbeelden


Neem nu het British Museum. Of juister, het daarvan afgesplitste Natural History Museum. Een museaal voorbeeld voor de hele wereld, en ook op commercieel gebied niet achterlijk. Je kunt er bij voorbeeld de dinosauruszaal afhuren voor een diner [...]. Verder levert de museumwinkel uiteraard de klassieke posters, drinkbekers, opblaasdinosaurussen, fluorescerende mineralen en muismatjes.

De Standaard,

Kennelijk hopend op veel bezoek van dergelijke elite-breiers is de museumwinkel van het Tilburgs Textielmuseum tijdens de tentoonstelling veranderd in een soort luxe handwerkwinkel, waar niet alleen tal van Fassetts mooie breiboeken te koop zijn maar ook de prijzige Knit Kits en kalenders met voor elke maand een andere detailopname van een Fassett-trui.

NRC,

Ook over moderne sportgeschiedenis worden publicaties uitgebracht. Hiervoor kan men terecht bij de museumwinkel. [...] Het Sportmuseum wil niet alleen het sportverleden laten herbeleven, maar ook het hedendaagse sportief gebeuren laten ontdekken.

http://www.sportimonium.be/Nederlands/XNsportimonium1.htm

museumwinkel 1.1

gebouw of ruimte waarin een museumwinkel gevestigd is

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram


Een museumwinkel…

is een gebouw

   Algemene voorbeelden


   Vanwege een interne verbouwing is Breda's Museum [...] gesloten voor publiek. In deze periode wordt een nieuwe entreebalie geïnstalleerd en de museumwinkel wordt verplaatst en vernieuwd.

   http://www.cultuurpuntbreda.nl/nieuws/archief/archief_2003/pb051103-1.html,

   De museumwinkel wordt direct ontsloten vanuit de entreezone, voor de betaalgrens. In- en uitgaande routes lopen dus langs de winkel; dit geldt ook voor het er tegenover gelegen restaurant.

   www.stedelijkmuseum.nl/content/het%20nieuwe%20Stedelijk.doc