nadir


nadir 1.0

(astronomie)

denkbeeldig laagste punt in de ruimte dat zich lijnrecht tegenover het zenit bevindt, het punt recht onder de waarnemer
Wordt in afwijking van de officiële regels ook gebruikt met het bepaald lidwoord de.

Semagram


Het nadir…

is een punt; is een plaats

  • [Plaats] bevindt zich recht onder de waarnemer
  • [Positie] bevindt zich exact tegenover het denkbeeldig hoogste punt, het zenit
  • [Bestaansvorm of zijnsorde] is een denkbeeldig, niet zichtbaar punt
  • [Betrokkene] bevindt zich loodrecht onder de waarnemer en is op een bepaald moment voor iedere waarnemer een ander punt (tenzij waarnemers zich op datzelfde moment exact boven elkaar bevinden)

Algemene voorbeelden


In de natuur- en wiskunde heeft het zenit een zogeheten poolhoek van 0°, het horizontale vlak 90° en het nadir 180°, maar bij optische verschijnselen en astronomie is het handiger de elevatiehoek te gebruiken en niet de poolhoek, hoewel beide hetzelfde beschrijven.

http://www.weerfotografie.nl/technieken.php?cat=optisch&pagina=hemelbol

Gemotoriseerd verkeer is hier uit den boze [...]. Ik stop voor een verbale foto. De aarde, een dunne schijf, omringd door de horizon, halverwege zenit en nadir. Van heidegebied valt niet veel meer te zeggen dan dat het vlak is, en leeg. Een lint van kleuren in de verte: een groep fietsers.

http://home.wanadoo.nl/framenso/col03/xx03126.htm,

nadir 2.0

laagste punt; dieptepunt
Wordt in afwijking van de officiële regels ook gebruikt met het bepaald lidwoord de.

Algemene voorbeelden


Is dit het scenario voor de komende jaren? Dat kan, maar de tegenovergestelde richting is nooit uit te sluiten. Niemand weet welke rampen er nog boven ons hoofd hangen en er is geen enkele voorspelmethode om daar achter te komen. De simpelste stelling is dat na gemiddeld zeven jaar groei er een groeivertraging van circa twee jaar optreedt. Op het nadir van de conjunctuur slaat optimisme om in euforie.

http://www.iex.nl/forum/Topic/375284/Airspray_videonieuws.aspx,

Leukopenie is doorgaans van voorbijgaande aard wanneer de aangewezen doseringsschema's gebruikt worden: de nadir wordt bereikt tussen 10 en 14 dagen na toediening. Terugkeer tot de normale bloedwaarden gebeurt gewoonlijk binnen de 21 dagen na toediening.

http://nl.sanofi-aventis.com/products/Cerubidine_spc.pdf

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • zijn nadir bereiken

De Semiconductor Industry Association maakte deze week bekend dat de omzet in de sector weer langzaam aan het stijgen is [...]. De Wall Street Journal speculeerde er gisteren ook al op dat de economie zijn nadir heeft bereikt. De beurskrant signaleerde bijvoorbeeld dat bedrijven omgekeerde winstwaarschuwingen de wereld insturen.

De Morgen,