nanoseconde


nanoseconde 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; natuurkunde en astronomie)

tijdsduur van een miljardste van een seconde; een miljardste deel van een seconde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nanoseconde…

is een periode; is een tijd

  • [Geheel] behoort tot het internationale SI-systeem van eenheden (Système International)
  • [Functie] dient als eenheid in gespecialiseerde tijdsmetingen
  • [Duur] is een miljardste deel van de tijdsduur van een seconde
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt onder meer vaak gebruikt in de fysica en de computerwetenschappen

Symbool ns

Algemene voorbeelden


De stabiliteit van moleculen kan worden bestudeerd door energie in het molecuul te stoppen en te kijken wanneer en hoe het kapot gaat. De tijdschaal waarop C60 uit elkaar spat is in de orde van 1/100 tot 1/10 nanoseconde (één miljardste deel van een seconde). Hoe kort deze tijd ook is, hij is veel langer dan de tijd waarop de elektronen en atomen van het C60 onderling energie uitwisselen.

http://kvip56.kvi.nl/exper.html

Om de druppels, die zich met tien meter per seconde verplaatsen, microscopisch en zonder bewegingsonscherpte af te beelden, gebruiken de FOM-natuurkundigen een belichtingstijd van nanoseconden. Deze belichtingstijd bereiken zij door gebruik te maken van de unieke optische detectietechniek: illumination by light induced fluorescence. Met deze techniek belichten de onderzoekers een fluorescent medium met een laserpuls, waardoor een intense lichtflits van slechts acht nanoseconden wordt gegenereerd. Door de druppel tweemaal kort na elkaar keer te belichten en daarbij te fotograferen, is het mogelijk de verplaatsing van de inkt goed in beeld te brengen, en zo de vloeistofsnelheid binnen de druppel af te leiden.

http://www.fom.nl/live/nieuws/archief_persberichten/persberichten2014/artikel.pag?objectnumber=249736,

Door pulsen laserlicht naar individuele bollen te zenden en de reistijden van de flitsen naar de detectoren te meten (nauwkeurigheid 5 nanoseconde), konden de optische eigenschappen van het ijs worden bepaald.

NRC,

Tijdens experimenten in het KVI hebben Hadjar en Schlathölter C60-moleculen verhit op een tijdschaal van femtoseconden (één femtoseconde is éénmiljoenste nanoseconde).

http://kvip56.kvi.nl/exper.html

Binnen 250 nanoseconden groeien elektrisch geleidende kanalen in gewone lucht vanuit een positief geladen naald boven naar een negatief geladen plaat beneden. De afstand bedraagt 2,5 centimeter en de spanning 25 kilovolt. Links is de belichtingstijd 5 nanoseconden, rechts 1 microseconde.

http://www.kennislink.nl/publicaties/prijs-naar-de-bliksem,

Als een CPU bijvoorbeeld data nodig heeft uit het hoofdgeheugen dat op 30 centimeter afstand staat, zal het minstens 1 nanoseconde duren voordat de aanvraag bij het geheugen aankomt en nog eens een nanoseconde voordat het antwoord terug is bij de CPU. Daarom zullen computers met een cyclustijd onder het niveau van één nanoseconde buitengewoon klein moeten zijn.

http://books.google.nl/books?id=gfGr3TeE4DAC&pg=PA475&lpg=PA475&dq=%22met+een+cyclustijd+onder%22&source=bl&ots=x_r8A1y0Rb&sig=FEXHSiL-X_OGbSyu5IYoTFKwacU&hl=nl&sa=X&ei=-dy7U-iIK8G_0QWU04CICQ&ved=0CCAQ6AEwAA#v=onepage&q=%22met%20een%20cyclustijd%20onder%22&f=false,

De gevestigde theorie beschrijft magnetische processen van geologische tijdschalen tot de nanosecondes waarin de meest moderne harde schijven gegevens wegschrijven.

http://www.ru.nl/@838707/pagina/,