napret


napret 1.0

pret die iemand na een gebeurtenis, evenement of activiteit heeft; plezier dat iemand nadien heeft; genoegen dat iemand naderhand schept in iets wat gebeurd is, zoals een vakantie, een uitje, een groot sportevenement, een feest, een etentje, seks, een geboorte, een bezoek van of aan iemand, een concert, een filmvertoning of een televisie-uitzending
Minder gebruikelijk dan het antoniem voorpret.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Napret…

is pret; is een gevoel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak heimelijk, maar kan ook uitbundig zijn
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. het plezier dat iemand naderhand heeft van een vakantie, een uitje, een groot sportevenement, een feest, een etentje, seks, een geboorte, een bezoek van of aan iemand, een concert, een filmvertoning of een televisie-uitzending

    Hoofdsemagram: pret


    Algemene voorbeelden


    Ik wil me meteen gaan bijscholen in het nagenieten. Maar ja, waar en hoe doe ik dat? Misschien moet er eerst een faculteit ter bestudering van het achterwaartse geluk worden opgericht, die op den duur een aantal professors in de napret gaat afleveren. Intussen moet ik zelf maar wat gaan oefenen. Eerst een nieuw gezegde instuderen: 'Gisteren weer een dag'.

    http://mattdings.blogspot.nl/2013/08/professor-in-de-napret.html,

    Uw vakantie eindigt niet als u de sleutel weer in uw eigen voordeur steekt. Net als voorpret is napret een leuk onderdeel van uw reis. U beleeft uw gehele vakantie nog een keer als u de foto's in een mooi fotoboek verzamelt en daarna nog een keer als het fotoboek bij u thuis wordt afgeleverd en u het aan vrienden en familieleden kunt laten zien!

    https://www.dolfijnreisburo.nl/download-dolfijn-fotoboek-software/

    De meeste poppodia hebben beschikking over meer klantdata dan musea, aangezien het gros van de kaartjes online wordt verkocht. Hierdoor kan een poppodium zoals de Effenaar in Eindhoven beter inspelen op de volledige beleving van een concert. Volgens Thijs Verhulst, voormalig stagiair PR en Marketing bij de Effenaar, komt die beleving niet alleen neer op het concert zelf, maar ook op de voorbereiding en vooral de napret.

    https://www.cultuurmarketing.nl/customer-journey-musea-poppodia-theaters/,

    Pakjesavond is voor mij toch vooral te omschrijven met voorpret-pret-napret. Ik vind het zo'n oergenoeglijke en gezellige traditie.

    http://eenvoudigleven.blogspot.nl/2008/12/voorpret-pret-napret.html,

    Fase 6: Napret: "Wat jammer dat het weer voorbij is!" Als uw gast heeft genoten van een prettig verblijf op uw park is het zaak om hem vanaf dat moment betrokken te houden bij het park. Voor een volgende boeking wilt u immers in top of mind zitten met uw park, dus zorg dat u niet uit beeld raakt.

    https://holidaymedia.nl/nl/blog/2015/op-vakantie-en-napret-bij-thuiskomst.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • nagalmen

    Dolle vreugde en pret op de tribunes en de napret galmt de 'day after' nog na. Zo is er nu ook de 'Bingokaart voor de Ajax-supporter die wanhopig op zoek is naar excuses'.

    https://www.metronieuws.nl/sport/2015/10/bingokaart-voor-ajaxfans-die-excuses-zoeken,

    als object bij een werkwoord


    • napret hebben

    Voor mij als Pensioen-in-Zicht-trainer is het erg leuk om te lezen dat je twee jaar na de cursus nog zoveel napret kunt hebben: 'Sweet memories leiden ons regelmatig naar de PIZ-bijeenkomst, een vette glimlach kunnen wij dan niet onderdrukken en sommige anekdotes komen weer tot leven. Zo veel plezier gehad, tijdens de les, tijdens het eten en 's avonds aan de bar.'

    http://eennieuwetoekomstpensioeninzicht.nl/index.php/twee-jaar-laternog-steeds-napret/,

    Een keer per jaar is de kapschuur op het landgoed De Kromme Rugge 'hindernis nr. 34' in het parcours van de befaamde Military van Boekelo [...]. Na een paar uur is het spektakel voorbij, maar Schulten kan er het hele jaar voor- en napret van hebben.

    https://fd.nl/fd-persoonlijk/1103806/landhuis-op-military-parcours-van-boekelo,

    • napret verstoren

    De napret van je vakantie kan flink worden verstoord wanneer de weegschaal tevoorschijn komt.

    http://www.healthylives.nl/nieuws/niet-aankomen-op-vakantie-vijf-tips,

    met adjectief ervoor


    • olympische napret

    Voor een Sabatini-defilé tegen Grossman, wat olympische napret van gouden Davenport tegen Nagyova en een onderhoud tussen El Aynaoui en Todd Martin betaalde de doordeweekse Louis Armstrong Stadium bezoeker 32 dollar (bijna 1.000 fr.) en zonnebaden was eerder sporadisch bij.

    De Standaard,

    • vol napret

    Hij ging zitten en liet Suze zijn nek masseren, terwijl ik zei dat het publiek enthousiast was. Iedere keer opnieuw. Ik stelde mij wel eens voor hoe de mensen, vol napret, grappen herhalend en opnieuw schaterend, naar huis gingen.

    Verleidingen, Rudolf Geel,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de napret van iets

    Het bleef nog lang onrustig in de kantine van Docos. De spelers van de thuisploeg en tegenstander RCL vermaakten zich uren na de onderlinge confrontatie nog prima. Er was ruimte voor het levenslied, een hoop gelach, dolletjes en het bier vloeide rijkelijk. Het was een voorbode voor de aanstaande feestdagen en napret van een middag waarna beide ploegen een punt mochten bijschrijven (1-1).

    https://www.leidschdagblad.nl/sport-regionaal/ouwe-jongens-krentenbrood-en-een-puntje-voor-de-moeite,

    De napret van je vakantie kan flink worden verstoord wanneer de weegschaal tevoorschijn komt.

    http://www.healthylives.nl/nieuws/niet-aankomen-op-vakantie-vijf-tips,

    Rest ons nog de napret van het uitzoeken van vele foto's en de nodige uren film.

    http://www.goingafrica.com/ervaringen-botswana-luipaard-bushways-kampeersafari-steehouwer.html,

    in voorzetselgroep


    • blij worden van napret
    • blijken van napret

    Behalve van voorpret word ik ook heel blij van napret. En dan heb ik het niet over de was wegwerken en alle toiletspullen weer op z'n plek zien te krijgen, of de koffers weer versjouwen naar de berging. Van het netjes wegzetten van cadeautjes en hebbedingetjes word ik ook wel blij, maar het leukste vind ik toch het maken van een fotoboek.

    http://stillewateren.com/23-napret/,

    Deze aflevering van Jambers inspireerde mij niet tot een zonniger kijk op mijn medemens, maar ze was wel het bekijken waard, ook al ging ze dan over iets anders dan beloofd. Al leid ik dan een teruggetrokken leven in een weerstandsnest, toch ontmoet ik nog steeds allerlei soorten mensen, onvermijdelijk ook vrije beroepen die zich in mijn bijzijn als liefhebber van fijne humor openbaren. Wat televisie betreft, bedoelen ze daar een divertimento als De Commissie Wyndaele mee, heb ik al mogen opmaken uit hun fijne blijken van napret ter hoogte van de mondhoeken.

    Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn napret
    • hun napret

    "Gelukkig kwamen we net op tijd..." "Waarvoor kwam u net op tijd?" vroeg ik schuchter. "Om het joodse meisje te helpen bevallen. Vliegers hoorden toen van alle markten thuis te zijn. Om haar en het kind de melk uit onze noodrantsoenen met veel moeite tussen de lippen te laten druppelen..." "En de beul van een bewaker die het ons wilde verhinderen, tot puin te slaan," grijnsde de halfbloed of hij zijn napret nog steeds niet op kon.

    De zoon van meneer Davidson, Hubert Lampo,

    De boerderij van de familie Hofte aan de Scharweg, waar het bakken plaatsvindt, zal na de jaarwisseling weer lange tijd naar oliebollen ruiken. Zij beschouwen het echter als hun napret; vooral als na de afrekening blijkt dat het resultaat goed is geweest.

    Meppeler Courant,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • voorpret en napret

    Recent hebben ze een onderzoek gevoerd naar wat goede seks voor mensen inhoudt, en of er enige nawerking is. Bij de respondenten die geregeld nawerking ondervinden (de helft), valt op dat ze gemiddeld minder vaak, maar twee keer zo lang vrijen. Bovendien is er sprake van veel voor- en napret, geen vast vrijpatroon, veel variatie, open communicatie en veel lol.

    http://www.cgso.be/heet/minnaars.htm

    Een keer per jaar is de kapschuur op het landgoed De Kromme Rugge 'hindernis nr. 34' in het parcours van de befaamde Military van Boekelo [...]. Na een paar uur is het spektakel voorbij, maar Schulten kan er het hele jaar voor- en napret van hebben.

    https://fd.nl/fd-persoonlijk/1103806/landhuis-op-military-parcours-van-boekelo,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen