nastrevenswaard


nastrevenswaard 1.0

((vooral) geschreven taal)

waard om nagestreefd te worden; nastreving verdienend; het nastreven waard; nastrevenswaardig
Minder gebruikelijk dan het synoniem nastrevenswaardig.

Algemene voorbeelden


De slechte gezondheidszorg van de een maakt de louche kwakzalverij van de ander niet tot een nastrevenswaard iets.

http://www.veit.nl/547444-kwakzalvers-op-tv-vanavond,

'Verbeteringen in de praktijk zijn nastrevenswaard'. Aldus Hans Wiegel in zijn eerste column op pagina 2 in nr 1 van Dagblad De Pers.

http://www.viktorfrolke.com/2007/01/verbeteringen-in-de-praktijk-zijn.html,

Iets roepen met de veronderstelling dat het in een systeem ergens opgeschreven wordt om er vervolgens rechten aan te ontlenen lijkt me ook geen nastrevenswaarde situatie.

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1273631/1,

Staatsliteratuur of propagandaliteratuur is echt geen nastrevenswaard ideaal. Denk aan de positie van de Oost-Europese auteur van weleer.

http://www.express.be/joker/nl/platdujour/de-malaise-de-vlaamse-letterkundige-wereld-2/82819.htm,

Er is in de Europese geschiedenis nooit één land geweest dat de andere landen blijvend heeft kunnen onderwerpen. Dat is maar goed ook. Want eenheid is niet nastrevenswaard als die ten koste gaat van vrijheid, meent Frits Bolkestein.

http://vorige.nrc.nl/dossiers/uitbreiding_eu/opinie/article1625401.ece/Europa_moet_niet_alles_tegelijk_willen_doen,

Financiering van partijen door vele (kleine) giften en contributies van leden en sympathisanten is een uiting van de maatschappelijke geworteldheid van partijen en is om die reden nastrevenswaard.

http://www.pvda.nl/vereniging/over+de+pvda/Vereniging/Financi%C3%ABn/Richtlijnen+donaties+en+sponsoring.html

Geweldloosheid en ook "geweldloos verzet" getuigt natuurlijk van een hoge graad van beschaving en is in hoge mate nastrevenswaard! Naarmate we beschaafder, liefdevoller en intelligenter voelen, denken en handelen, wordt het steeds minder nodig om geweld te gebruiken.

http://www.korthouthulp.nl/pers/geweld_in_de_samenleving.html

In alle landen, die ik zie — ongeacht of hun staatsvorm nu democratisch is of alleen maar zo genoemd wordt — observeer ik een groeiend centralisme, dat gepaard gaat met een versmalling van het spectrum der doelstellingen, die nog nastrevenswaard geacht worden, observeer ik een verschralende intolerantie die mij, meer dan enige andere oorzaak, aan de wortel van de problemen met de werkgelegenheid lijkt te liggen.

http://www.cs.utexas.edu/users/EWD/transcriptions/EWD05xx/EWD567.html,