nastrevingswaardig


nastrevingswaardig 1.0

((vooral) geschreven taal)

door zijn kwaliteiten of eigenschappen nastreving verdienend; waard om nagestreefd te worden; het nastreven waard; nastrevenswaardig
Veel minder gebruikelijk dan het synoniem nastrevenswaardig.

Algemene voorbeelden


Sint is een woord dat verworden is tot een symbool van goedheid [...]. Dat er mensen worden onthoofd, mishandeld, verkracht, gemarteld, misbruikt, gepest, van voedsel en schoon drinkwater worden onthouden is niet nastrevingswaardig en dus vind ik het getuigen van een morele onbetrokkenheid, onverantwoordelijkheid [...] en cynisme wanneer de 'goede symbolen' ten gelde worden gemaakt.

http://www.moviesense.nl/2010/10/regisseur-johan-nijenhuis-tegen-sint-poster/,

Een aantal gemeenten, zoals de gemeente Heusden, neemt initiatieven (veelal gezamenlijk met een milieu- of natuurvereniging) om te komen tot versterking van de biodiversiteit middels het bevorderen van natuur in particuliere tuinen. Daartoe bieden zij een aantal planten (struiken, bloemen en kruiden) en 'dierwoningen' aan (een folder zal ik uw college via de griffie doen toe komen). De BSD vindt dit een nastrevingswaardig initiatief en verzoekt uw college dan ook te overwegen of een dergelijk initiatief ook in onze gemeente haalbaar en gewenst is.

http://www.bsdboz.nl/brieven%2010004%20breng%20natuur.htm,

Wat mensen denken (hun ideeën, opvattingen, meningen over iets) komen we tegen in het begrip waarden: opvattingen over wat goed, juist en nastrevingswaardig is.

http://www.bijbelenonderwijs.nl/index.php?view=article&id=254%3Awaarden-en-onwaarden-in-het-onderwijs&option=com_content&Itemid=60,

Het is een feit dat de mens een individu is. Individualisering is onontkoombaar en dus nastrevingswaardig.

http://www.vkblog.nl/bericht/21735,

Ik leef regels na omdat ze nastrevingswaardig worden door het geloof. Niet omdat een vent in een jurk mij dat oplegd, met heel die organisatie heb ik verder weinig.

http://www.zwaremetalen.com/nieuws/4545.html,

Zoals onbegrip de primaire intellectuele prestatie is die alles op gang brengt, zo is het begrijpen, het schouwen van de waarheid van de dingen, een leeg en ijdel iets, op niets meer gericht, voerend tot geen enkel nastrevingswaardig doel of ding.

http://janvanbakel.nl/entracte/entra119.htm,

Het alles-weten is het grote nastrevingswaardige, maar als het bereikt wordt valt onze intellectuele activiteit stil.

http://janvanbakel.nl/entracte/entra119.htm,

Combinatiemogelijkheden


overig


  • iets nastrevingswaardigs

Het begrip is een eindtoestand van ons bewustzijn. Maar, zo vraagt men zich af, indien in zulk een finale en albevredigende toestand alles tot een glazen helderheid is gestold, is het dan eigenlijk niet hoogst problematisch in welk opzicht het begrip kan worden beschouwd als iets nastrevingswaardigs, een geluk, een zaligheid?

http://janvanbakel.nl/entracte/entra119.htm,