natriumthiosulfaat


natriumthiosulfaat 1.0

(chemie en mineralogie; filmkunst en fotografie)

verbinding die onder andere gebruikt wordt als fixeerzout en als antichloor; hypo; thio

Semagram (extra betekenisinformatie)


Natriumthiosulfaat…

is een verbinding; is een stof

  • [Structuur] heeft bij kamertemperatuur een kristallijne structuur
  • [Functie] wordt vaak gebruikt als fixeerzout in de fotografie; wordt ook gebruikt als antichloor: een middel om chloor uit stoffen te verwijderen; wordt verder o.a. gebruikt bij het looien van leer, in de waterzuivering, om jodiumvlekken uit kleding te halen, als antigif voor cyaniden en om vitamine C aan te tonen
  • [Bereiding] wordt gemaakt door het toevoegen van zwavel aan een kokende natriumsulfietoplossing
  • [Onderscheid of tegenstelling] werkt als fixeermiddel minder snel dan ammoniumthiosulfaat, dat als snelfixeer wordt gebruikt

Wetenschappelijke naam: natriumthiosulfaat

Formule Na2S2O3

Algemene voorbeelden


Alhoewel 250g natriumthiosulfaat in 1 liter water een bruikbaar fixeerbad vormt zowel voor film- als voor papieremulsies is zijn werkingsduur echter beperkt.

http://members.chello.be/cr25588/pH7/texte/Ncr/1a.html

Een zuurstoffles met beademingsmasker is aanwezig vlak bij de plaats waar cyanide wordt gebruikt. Als antidotum wordt hydroxycobalamine (vitamine B12) toegediend gevolgd door natriumthiosulfaat.

http://www.quantchem.kuleuven.ac.be/safety/Veiligheid/ehbo.pdf

Ik zou gewoon snelfixeer op hoge verdunning gebruiken. Natriumthiosulfaat is voor de consument relatief duur en ik vind het persoonlijk irritant om het te moeten oplossen (duurt een paar minuten in koud water).

https://www.analoogfotoforum.nl/index.php?topic=22030.0,

Voor het andere experiment waarop ik niet uitgekeken raakte, heb je natriumthiosulfaat nodig, 'hypo' genaamd in de fotografie, waar die stof wordt gebruikt voor het fixeren.

https://books.google.nl/books?id=4ZZ0AAAAQBAJ&pg=PT96&lpg=PT96&dq=%22hypo%22+natriumthiosulfaat&source=bl&ots=v_CiRRg1rJ&sig=ACfU3U273W3P0cSzFv9pRuhwusaX3lpjlw&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjZ9M2DsOTjAhUMaFAKHewIB5k4FBDoATADegQICRAB#v=onepage&q=%22hypo%22%20natriumthiosulfaat&f=false,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • in natriumthiosulfaat fixeren

In 1841 kondigde Fox Talbot het calotypieprocédé aan, dat een met een foto-apparaat belicht papiernegatief produceerde. Het calotypienegatief werd fysisch ontwikkeld en vervolgens gefixeerd in natriumthiosulfaat in plaats van keukenzout, dat tot dan als fixeermiddel gebruikt werd.

http://members.chello.be/cr25588/pH7/texte/Ncr/1a.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen