natuurgids


natuurgids 1.0

gids in de natuur; iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij bezoekers, toeristen, deelnemers aan evenementen e.d. rondleidt in de natuur en daarover informatie geeft; iemand die een excursie door de natuur leidt of andere activiteiten in de natuur organiseert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een natuurgids…

is een gids; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] leidt bezoekers, toeristen, deelnemers aan evenementen e.d. rond in de natuur; geeft informatie over de natuur

    Hoofdsemagram: gids


    Algemene voorbeelden


    Een Natuurgids is iemand die zelfstandig een groep mensen door de natuur leidt en tijdens deze tour relevante informatie geeft. Belangrijk en eigenlijk de enige voorwaarde om natuurgids te kunnen worden, is het hebben van liefde voor de natuur. Natuur wordt in deze context bedoeld in de breedste zin van het woord, want een natuurgids kan in allerlei natuurrijke omgevingen werkzaam zijn. Zo zijn er natuurgidsen in een dierentuin, in het bos en op het water.

    https://www.nationaleberoepengids.nl/Natuurgids

    Van natuurgidsen wordt verwacht dat ze allerlei activiteiten voor het grote publiek organiseren en zo de ideeën van natuurbehoud uitdragen.

    http://users.pandora.be/willy.ceulemans1/educ.htm

    De NV Fortbeke restaureerde conform het B.P.A deze schitterende langgevelhoeve typisch voor de Brugse polder en de Zwinstreek, om er een cafetaria en een multifunctionele ruimte in te richten [...]. Tijdens de 'Open Monumentendag' in 2000 kon men er een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het Fort van Beieren zien. Ook de natuurgidsen vertrokken er voor hun rondleiding.

    http://www.hippo.be/fort/reno.htm

    Bij de natuurbelevingstocht op 18 februari vanaf het bezoekerscentrum Oisterwijk gebruiken de natuurgidsen onder andere spiegels en blinddoeken. Verder willen ze niet veel vertellen over de tocht die best wel eens heel spannend zou kunnen worden. Oh ja, wel oude kleren aantrekken. Voor de tocht, die op 14u30 begint in verschillende kleine groepjes moet f 1 worden betaald. De natuurgidsen beweren dat je na dit avontuur met nog veel meer plezier in de natuur gaat lopen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • begeleiden
    • gidsen
    • excursies verzorgen

    Wandelaars gaan zaterdag het pad 'open wandelen' tijdens een speciaal wandel-evenement. Vanaf zeven verschillende startplaatsen gaan zij het pad 'rondlopen'. De trajecten hebben een lengte van twintig kilometer. In Diever kan gestart worden op de Brink, in Lhee bij het kantoor van Staatsbosbeheer om 10.00 uur. Iedere route wordt door een van de natuurgidsen van het NIVON begeleid.

    Meppeler Courant,

    Een natuurgids is iemand die mensen in de natuur gidst. De Waddenvereniging en verscheidene andere natuurbeschermingsorganisaties zoals Natuurpunt kennen natuurgidsen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurgids,

    De natuurgidsen die de excursies verzorgen zullen allerlei wetenswaardigheden over de gebieden tonen en vertellen.

    Meppeler Courant,

    als object bij een werkwoord


    • een natuurgids boeken
    • een natuurgids reserveren

    Boek een natuurgids voor een lezing of een excursie. Vind je het leuk om meer te weten over De Slotplaats in Bakkeveen? Natuurgidsen van Natuurmonumenten zijn graag bereid om je alles te vertellen over het landgoed.

    https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-de-slotplaats/tip/boek-een-natuurgids

    Groepen kunnen een natuurgids reserveren voor een wandeling in de C-zones op het telefoonnummer van de Signal de Botrange.

    De Standaard,

    • natuurgidsen inzetten

    Het is de bedoeling dat de gediplomeerde natuurgidsen worden ingezet in het gebied rond het Dwingelderveld.

    Meppeler Courant,

    • natuurgidsen opleiden

    De IVN Natuurgidsenopleiding is er voor iedereen die natuurgids wil worden. Het is een unieke opleiding die zijn sporen volop heeft verdiend. Gemiddeld worden er 12 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het land. IVN heeft sinds het begin van haar bestaan meer dan 16.000 natuurgidsen opgeleid.

    https://www.ivn.nl/cursussen/de-natuurgidsenopleiding-volgen

    met koppelwerkwoord


    • natuurgids worden
    • (geen) natuurgids zijn

    Natuurgids worden. Wilt u vrijwilliger worden als Natuurgids dan kunt u ingezet worden bij struinexcursies of andere excursies in de natuur. Dat kunnen vrije excursies zijn waar belangstellenden zich bij aan kunnen sluiten, maar ook excursies waarvoor men zich tevoren voor moet aanmelden. Ook worden er excursies voor groepen verzorgd.

    https://www.lingewaardnatuurlijk.nl/over-ons/vrijwilliger-worden/natuurgids

    De lesbrieven zijn kopieerbaar en noodzakelijk bij de activiteiten. Bij aankomst in de Palingbeek staat een bolderwagen met alle materialen klaar. De leerkrachten hoeven heus geen natuurgids te zijn om aan de slag te gaan. De materialen van Kriebel en Stiene helpen het gezelschap op zijn ontdekkingstocht.

    http://www.ieper.be/nl/

    met adjectief ervoor


    • de, onze gemeentelijke natuurgids

    Wie een geleide groepswandeling wil organiseren in het Liedermeerspark, kan terecht bij de gemeentelijke natuurgids Guy De Meulemeester.

    http://www.merelbeke.be/welzijn/wel3a.htm

    Onze gemeentelijke natuurgids heeft een leerwandelpad in het Liedermeerspark uitgestippeld dat u aan de hand van een brochure zal kunnen volgen, de genummerde plaatjes wijzen u de weg.

    http://www.merelbeke.be/welzijn/wel3a.htm

    • vrijwillig natuurgids

    Op initiatief van Lidy van der Lans, vrijwillig natuurgids van IVN afdeling Dordrecht, is in Zwijndrecht het natuureducatieve Develpad tot stand komen.

    http://www.ivn.nl/index.htm

    • volwaardige natuurgidsen

    Natuurgids. Langlopende cursus (één jaar) die vrijwilligers opleidt tot volwaardige natuurgidsen.

    http://www.tandemweb.be/loket/42_aanbod_tandem_cvn.php

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een erkend natuurgids
    • een erkende natuurgids
    • gediplomeerde natuurgidsen

    A-zones zijn vrij toegankelijk, in B-zones mag men alleen op de officiële en bewegwijzerde wegen wandelen, C-zones zijn enkele toegankelijk onder leiding van een erkend natuurgids en D-zones zijn absoluut verboden gebied.

    De Standaard,

    Door een wettelijke beschikking is het reservaat in vier grote zones opgedeeld. De A-zones zijn vrij toegankelijk voor het publiek; de B-zones, waar de bezoekers enkel op de aangeduide wegen mogen wandelen; de C-zones, waarbij de bezoekers vergezeld moeten zijn van een erkende natuurgids en de D-zones, waar elke toegang verboden is, ook in het bijzijn van een erkende natuurgids.

    De Standaard,

    Natuurpunt Keerbergen zet zich in voor milieueducatie in een brede betekenis o.m. door de belangstelling en de zorg voor het milieu te promoten bij het grote publiek: Een aantal leden van de actieve kern is erkend natuurgids.

    http://users.pandora.be/willy.ceulemans1/educ.htm

    Het is de bedoeling dat de gediplomeerde natuurgidsen worden ingezet in het gebied rond het Dwingelderveld.

    Meppeler Courant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een natuurgids van het IVN
    • (een) natuurgids van IVN afdeling Dordrecht
    • natuurgidsen van IVN-Oosterwolde
    • de natuurgids van Natuurmonumenten

    De 'mix' van een gewone excursie (tijdens iedere excursie was er een natuurgids van het IVN aan boord), informatie over punters (een stukje cultuurhistorie van de Noordwest-Overijssel) en het al zeilend ervaren van het landschap blijkt een goede keuze te zijn geweest.

    Meppeler Courant,

    Op initiatief van Lidy van der Lans, vrijwillig natuurgids van IVN afdeling Dordrecht, is in Zwijndrecht het natuureducatieve Develpad tot stand komen.

    http://www.ivn.nl/index.htm

    De komende dagen wordt weer een aantal excursies georganiseerd in het Drents-Friese Woud. Dat gebeurt door Staatsbosbeheer in samenwerking met natuurgidsen van IVN-Oosterwolde.

    Meppeler Courant,

    De natuurgids van Natuurmonumenten neemt me mee voor een avond op het Naardermeer. Een lang gekoesterde wens gaat er mee in vervulling.

    https://www.ecktiv.nl/een-avond-op-het-naardermeer-met-natuurgids-bert/

    in voorzetselgroep


    • een wandeling met een natuurgids
    • wandelingen met natuurgids

    Men kan een gewone wandeling meemaken met een natuurgids, maar ook een hele dag met een gids op pad gaan.

    Meppeler Courant,

    Tijdens de maand januari hervat de afdeling Schilde van de Vereniging voor Milieu-educatie Provincie Antwerpen de geleide wandelingen met natuurgids.

    De Standaard,

    • een attest van natuurgids

    Iedereen kan zich bekwamen in natuurstudie o.m. door het behalen van een attest van natuurgids. Het Centrum Voor Natuur- en Milieueducatie organiseert de cursussen.

    http://users.pandora.be/willy.ceulemans1/educ.htm

    • onder begeleiding van een natuurgids
    • onder leiding van een natuurgids
    • onder leiding van natuurgidsen

    Nergens anders aan de Belgische kust wandelt u vrij tussen ooievaars, prachtig gekleurde bergeenden, brandganzen, grauwe ganzen, sternen, zang- en rietvogels… Het Zwin bezoeken onder begeleiding van een natuurgids is altijd leuk.

    http://www.kbg.be/publicaties/eigentijdsartikels/uit/uitseptember2004.htm,

    A-zones zijn vrij toegankelijk, in B-zones mag men alleen op de officiële en bewegwijzerde wegen wandelen, C-zones zijn enkele toegankelijk onder leiding van een erkend natuurgids en D-zones zijn absoluut verboden gebied.

    De Standaard,

    Dit broedgebied voor moeras- en watervogels is in de lente en de zomer slechts toegankelijk onder leiding van natuurgidsen.

    http://www.vvvtessenderlo.be/index.htm

    Het nieuwe excursieprogramma van natuurwandelingen en fietstochten onder leiding van natuurgidsen en boswachters is verschenen. In eendrachtige samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de IVN-afdeling Dwingelderveld zijn meer dan vijftig excursies gepland.

    Meppeler Courant,

    • een opleiding tot natuurgids
    • de opleiding voor natuurgids
    • opleiden tot natuurgidsen

    De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf tot twee jaar. Er zijn meestal 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 praktijkopdrachten.

    https://www.ivn.nl/cursussen/de-natuurgidsenopleiding-volgen

    'Door een zo jonge IVN-afdeling moet er geweldig veel werk zijn verzet om een opleiding tot natuurgids zo succesvol te kunnen afronden.' Dat zei de heer H. Dommerholt, voorzitter van het disctrict Drenthe van het IVN (Instituut voor Natuur en Milieu-educatie) maandagavond toen hij in de Vogelsangh in Dwingeloo 32 geslaagden feliciteerde.

    Meppeler Courant,

    De 33 cursisten startten in maart met de opleiding voor natuurgids, een opleiding die anderhalf jaar duurt en wordt verzorgd door de afdeling Dwingelderveld en omstreken van de landelijke vereniging voor natuur- en milieueducatie.

    Meppeler Courant,

    Natuurgids. Langlopende cursus (één jaar) die vrijwilligers opleidt tot volwaardige natuurgidsen.

    http://www.tandemweb.be/loket/42_aanbod_tandem_cvn.php

    met substantief ervoor


    • de cursussen natuurgids
    • het cursustraject natuurgids
    • de module natuurgids

    Ook bij het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie […] worden heel wat interessante cursussen gegeven, waaronder de bekende cursussen natuurgids en cursussen natuurbeheer.

    http://www.ebg.be/oud%20web/Dienst/werk_zoeken_in_bos-_en_natuursector.htm,

    NME-activiteiten voor een groep kleuters verschillen nogal wat van die voor een klas veertienjarigen, of voor een volwassenengroep! Of denken we maar aan het onderscheid tussen schoolse en buitenschoolse activiteiten, of aan activiteiten met gehandicapten. Om aan deze behoeften te voldoen, heeft CVN het 'cursustraject Natuurgids' ingevoerd.

    http://www.tandemweb.be/loket/42_aanbod_tandem_cvn.php

    Het cursustraject is modulair opgebouwd en bestaat uit de voorbereidende module "Natuur-In-Zicht", de centrale module "Natuurgids" en diverse vervolgmodules. Naast dit cursustraject organiseert CVN echter ook andere cursussen, lezingen en excursies rond natuur en milieu.

    http://www.tandemweb.be/loket/42_aanbod_tandem_cvn.php

    met telwoord ervoor


    • 16.000 natuurgidsen

    De IVN Natuurgidsenopleiding is er voor iedereen die natuurgids wil worden. Het is een unieke opleiding die zijn sporen volop heeft verdiend. Gemiddeld worden er 12 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het land. IVN heeft sinds het begin van haar bestaan meer dan 16.000 natuurgidsen opgeleid.

    https://www.ivn.nl/cursussen/de-natuurgidsenopleiding-volgen

    met bezittelijk voornaamwoord


    • onze natuurgids
    • onze natuurgidsen

    Onze gemeentelijke natuurgids heeft een leerwandelpad in het Liedermeerspark uitgestippeld dat u aan de hand van een brochure zal kunnen volgen, de genummerde plaatjes wijzen u de weg.

    http://www.merelbeke.be/welzijn/wel3a.htm

    Tijdens de jaarlijkse vogelwandeling in het voorjaar, de paddestoelwandeling in de herfst en de occasionele landschapswandelingen krijgen onze natuurgidsen de gelegenheid om hun kennis en inzicht door te geven.

    http://users.pandora.be/willy.ceulemans1/educ.htm

    met eigennaam


    Natuurgids Jan Wartena, begeleider van de educatieve aktiviteiten van het IVN, zal op 20 oktober op verzoek van Natuurmonumenten een paddestoelen-excursie verzorgen in het Dwingelderveld.

    Meppeler Courant,

    IVN-secretaris en natuurgids Erika Zwanenburg uit Wetering betwijfelde of men nu wel precies wist hoe het zit met de wegzijging van het water in de natuurgebieden en de domeinpolders.

    Meppeler Courant,

    Wie een geleide groepswandeling wil organiseren in het Liedermeerspark, kan terecht bij de gemeentelijke natuurgids Guy De Meulemeester.

    http://www.merelbeke.be/welzijn/wel3a.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • natuurgidsen en boswachters
    • natuurgidsen en schoolgidsen

    Het nieuwe excursieprogramma van natuurwandelingen en fietstochten onder leiding van natuurgidsen en boswachters is verschenen. In eendrachtige samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de IVN-afdeling Dwingelderveld zijn meer dan vijftig excursies gepland.

    Meppeler Courant,

    Ook organiseert het IVN excursies, wandel- en fietstochten, jeugd- en jongerenactiviteiten en scholenwerk door natuurgidsen en schoolgidsen.

    http://www.ivn.nl/index.htm

    • woudlopers, natuurgidsen en (voormalige) jagers

    Ook in Zimbabwe (her-)ontdekt men genezende krachten. Zoals die van de "sausage-tree" of worstenboom. De grote worstvormige vrucht wordt afgekookt en vervolgens vermengd in een zalf tot een middel dat daar ter plekke behoorlijk wat huidkankers geneest. Eco-toeristen leren zo van woudlopers, natuurgidsen en voormalige jagers wat goed en dienstig kan zijn in de natuur en brengen die wetenschap mee naar huis.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als natuurgids

    Een Nederlandse vrouw was sinds 1985 woonachtig te Bolivia. Aldaar verrichtte zij freelance werkzaamheden als natuurgids waarmee de vrouw in haar onderhoud kon voorzien.

    http://www.iji.nl/index.cfm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    natuurgids 2.0

    gids over de natuur; drukwerk, boek met informatie over de natuur; boek waarin informatie over natuurgebieden, dieren en/of planten opgezocht kan worden

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een natuurgids…

    is een gids; is een boek

    • [Functie] dient om informatie over de natuur te geven; dient vaak als naslagwerk

      Hoofdsemagram: gids


      Algemene voorbeelden


      De term natuurgids wordt ook gebruikt voor handboeken, naslagwerken en veldgidsen die bedoeld zijn om planten, dieren, landschap e.d. te leren kennen en begrijpen.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurgids,

      Bioloog Dirk Hilbers (40) uit Arnhem lanceert volgende week april een natuurgids en een mobiele app voor wandelaars en fietsers op de Veluwe. De Crossbill Guide en de App Veluwe, zoals de gids en de mobiele app heten, zijn vanaf 6 april beschikbaar.

      https://www.gelderlander.nl/rheden/arnhemse-bioloog-lanceert-natuurgids-en-app-over-veluwe~a6e89404/,

      Wil je de natuur in om op zoek te gaan naar wildlife? Dan is het handig om een gids mee te nemen met informatie over planten, dieren, wandelroutes, outdoorexcursies, tips en leuke bezienswaardigheden in de buurt. Wanneer je een echte spotter bent dan is een veldgids natuurlijk ook onmisbaar. Zo zijn er natuurgidsen, wildlifegidsen, vogelgidsen, duikgidsen en verschillende soorten kaarten waardoor het gemakkelijk is om snel de juiste diersoort te herkennen.

      https://www.spottingwildlife.com/natuurgidsen.html

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • verschijnen

      In dezelfde reeks verschenen nog twee natuurgidsen: over vogels en zoogdieren op het platteland en eentje over stenen en mineralen.

      De Standaard,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een rijk geillustreerde natuurgids

      Bomen en struiken in bos en veld. Een rijk geïllustreerde natuurgids, die zonder meer behulpzaam is bij het leren kennen en waarderen van een belangrijk deel van de houtachtige gewassen die in West-Europa voorkomen.

      https://books.google.nl/books?id=qI9G_scObEYC&pg=PA776&lpg=PA776&dq=natuurgidsen+boeken&source=bl&ots=YfgCcMQTC1&sig=21APn9X2eR4Qxv8PcMZe86Z9Hz0&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjYy9mg7djeAhWLKVAKHVWVAv04UBDoATABegQIBhAB#v=onepage&q=natuurgidsen%20boeken&f=false,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: voor

      • een natuurgids voor het hele gezin

      Mama, wat is dat voor bloem? Papa, welke vogel zingt daar? Waarschijnlijk heeft uw kind u deze vragen ook al eens gesteld en moest u hem of haar het antwoord schuldig blijven. Deze natuurgids voor het hele gezin biedt de oplossing! Hij bevat naast een handige en gedetailleerde beschrijving van allerlei dieren en planten ook veel informatie op kindermaat.

      https://www.ravenswaay.net/boeken/natuur/natuurgidsen-algemeen/9789044729597-de-grote-natuurgids/

      • dé natuurgids voor de Veluwe

      Dé natuurgids voor de Veluwe! Immense stuifduinen en paarse heidevelden, oude bossen met kromme stammen en knoestige, met paddenstoelen bedekte takken, kabbelende beekjes waar de ijsvogels met een noodgang overheen schieten – de Veluwe is een uniek Nederlands natuurgebied. Met deze gids ontdek je de Veluwenatuur optimaal. Uit de duizenden kilometers fiets- en wandelpad zijn 22 fiets- en wandelroutes geselecteerd die je langs de meest bijzondere plekken voeren.

      https://www.allesoverboekenenschrijvers.nl/nieuwe-natuurgidsen-recensie-informatie/

      Voorzetsel: over

      • een natuurgids over dieren uit het regenwoud

      Deze Natuurgids over dieren uit het regenwoud neemt de lezer mee op een unieke tocht door het Regenwoud en laat hem/haar kennismaken met een aantal typische regenwoudbewoners: de jaguar, de geelvleugel ara, het Boliviaanse doodshoofdaapje, de rode neusbeer en andere.

      https://ramsj.nl/winkel/de-natuurgids-over-dieren-uit-het-regenwoud/

      met ander, nevengeschikt substantief


      • natuurgidsen en boekjes

      In het infocentrum is een videofilm over 'Het Twiske' te zien en er worden (regelmatig wisselende) exposities gehouden. Behalve folders en kaarten zijn er allerlei natuurgidsen en boekjes verkrijgbaar.

      http://www.hettwiske.nl/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen