gids


gids 1.0

drukwerk waarin bepaalde gegevens opgezocht kunnen worden; boek met informatie, zoals een telefoongids, plantengids, reisgids of soms zelfs handboek

Semagram


Een gids…

is een boek

 • [Uiterlijk] is een boek, vaak met een slappe kaft
 • [Vorm] komt in papieren vorm, maar vaak ook digitaal uit

  Algemene voorbeelden


  En dus rijden zij tweeën nu in de invallende avond Aduard binnen, op zoek naar de gerenommeerde herberg Onder de Linden, die in de gids van de Alliance Gastronomique wordt aanbevolen met de woorden: 34 'Genieten van rust, schoonheid en culinaire verwennerij.'

  Zonder genade, Renate Dorrestein,

  Volgens Di Rupo verandert er jaarlijks een vijfde van de ongeveer 4,5 miljoen adressen in de gids.

  De Standaard,

  Er zijn vier verschillende gidsen, namelijk 'Wintersport Vakanties', 'Winter Vlakbij Vakanties', 'Sneeuwbus Retour' en u kunt zelfs naar de snel groeiende bestemmingen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan met reizen uit de gids 'Amerika Canada Vakanties'.

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • bevatten

  De gids bevat een korte samenvatting van de drie gewestelijke reglementeringen.

  De Standaard,

  De gids bevat een richtlijn voor al wie groenten en/of aardappelen beregent en voor al wie van plan is een beregeningsinstallatie aan te schaffen.

  http://www.ieper.be/nl/

  De gids bevat informatie over de organisatie en andere onderwerpen die relevant zijn voor een loopbaan.

  http://www.belastingdienst.nl

  De gids bevat nu informatie over ruim achthonderd terreinen, aangevuld met praktische informatie over stranden, vakantiecentra voor fervente en toevallige naturisten.

  De Standaard,

  Deze gids bevatte gegevens, gerangschikt per provincie, van serviceflats (het aantal appartementen, koop- en/of huurflats, koop- en huurprijzen, servicekosten, voorzieningen, toelatingseisen en vanzelfsprekend namen, adressen en telefoon- en faxnummers).

  http://www.pensioenbelangen.nl/html/profiel/profielset.html

  En om de uitgave compleet te maken, bevat de gids een omvangrijke lijst met adressen van instellingen en organisaties waar u voor advies en kapitaal kunt aankloppen.

  http://www.nebib.nl/gids/uitdraai_gids_def.pdf

  als object bij een werkwoord


  • een gids schrijven

  Voorlichters, onderzoekers en mensen uit de sector hebben de praktische gids geschreven op maat van land- en tuinbouwers.

  http://www.ieper.be/nl/

  Belastingadviseurs typeren beide gidsen als 'gouvernementeel'. Dat komt omdat ambtenaren van financiën de gidsen schrijven.

  NRC,

  Wijnand van Riel schreef een gids over Jemen.

  De Standaard,

  De jongerengids wil jongeren op een beknopte, duidelijke en vooral jonge manier een antwoord geven op de vragen waar zij mee zitten. De gids is in de eerste plaats geschreven voor 16- tot 18-jarigen.

  De Standaard,

  Ook de Internet in België-gidsen zijn praktisch en helder; met een overzicht van een pak interessante internationale en nationale websites, de achtergronden, diensten en aansluiting van het Internet en dat alles in een bevattelijke taal. Benoit Lips schreef de gids voor uitgeverij Best Of.

  De Standaard,

  Jo Dominicus schreef zelf 35 gidsen: een combinatie van reisverhaal en informatie.

  De Standaard,

  • een gids uitgeven
  • een gids uitbrengen

  Naast Londen en de vele kastelen en wondermooie tuinen behoort een bezoek aan een pub tot de toppers [...]. Maar om dat een beetje in goede banen te leiden, heeft de Brewers and Licensed Retailers Association, zeg maar de vereniging van brouwers en biertappers, speciaal een gids uitgegeven voor een bezoek aan een pub.

  De Standaard,

  Dezer dagen heeft Telekado een nieuwe gids uitgegeven met 160 'geef-ideeën': artikelen van A-merkfabrikanten.

  NRC,

  ITT Promedia, de firma die de Gouden Gids en een gewone telefoongids uitgeeft, en verwikkeld is in een hevige concurrentiestrijd met Belgacom, dat zijn eigen gidsen uitgeeft, stelde mensen die dat wensten gratis een cd-rom ter beschikking.

  De Standaard,

  Kamer van Koophandel waarschuwt voor dubieuze uitgaven faxgidsen [...]. De Kamer adviseert om niet op deze aanbieding te reageren, want als de gids al wordt uitgebracht, is een vermelding commercieel gezien meestal nutteloos.

  Meppeler Courant,

  De Koning Boudewijnstichting en het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) hebben een nieuwe topografische kaart en een begeleidende gids van het Zoniënwoud uitgebracht.

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • een complete gids

  Het boek vormt een "complete gids van alle in Europa gebouwde produktie-modellen van 1945 tot 1978, inclusief de cabrio's".

  NRC,

  Deze complete gids zit vol met adviezen en tips voor zowel de beginner als de gevorderde kweker, met onder andere adviezen over welke soorten het best te gebruiken, vermeerdering en opkweek, grond en compost, voedsel en water, ziekten en plagen.

  http://www.esveld.nl/boekdata/locke.htm

  Het complete zeilhandboek - De meest complete geïllustreerde gids over zeilen. In dit zeilhandboek ligt de nadruk op zeer duidelijke instructies en praktische adviezen.

  http://www.varen.be/

  • een digitale gids
  • een elektronische gids

  Bezoekers kunnen gratis een agenda en een digitale gids raadplegen, zoekertjes verspreiden en partners zoeken om te carpoolen.

  De Standaard,

  In elektronische gidsen kan het ten slotte geen enkel probleem zijn om een zoekfunktie op de naam van de vrouw in te lassen. Op voorwaarde dat die bij de telefoonmaatschappij gekend is, uiteraard.

  De Standaard,

  Leden die dat wensen, kunnen via deze elektronische gids van vertalers en tolken onder de aandacht komen van potentiële opdrachtgevers.

  http://www.ngtv.nl/wegwijs/hetngtvindienstvanvertalersentolken.htm

  In Hannover liepen ook bezoekers rond met een elektronische gids waarvan de informatie op het scherm voortdurend werd aangepast door de dichtstbijzijnde Bluetooth-zender.

  Trouw,

  • een handige gids
  • een nuttige gids
  • een praktische gids

  Of je nu vertrekt op wereldreis, of er gewoon een dagje op uit wilt in je buurt, we hebben voor u een handige gids boordevol recente informatie, praktische tips en mooie illustraties.

  http://www.lannoo.com/nl/afdelingen.asp

  Maar met deze gids weet je tenminste vooraf wat je te wachten staat. Eén minpuntje: de icoontjes zijn bijzonder klein afgedrukt, waardoor je zelfs als niet-slechtziende de neiging krijgt om de loep boven te halen. Maar goed: voor de rest is dit een bijzonder nuttige gids.

  http://www.vlafo.be/nederlands/vlaams-fonds/publicaties/handblad/hb12.html,

  Een praktische gids, waarin fiets- en autoroutes beschreven zijn, tips voor wandelaars en de belangrijkste wintersportmogelijkheden.

  De Standaard,

  Het boek is ook een praktische gids die de medicinale eigenschappen van meer dan 140 voedingsmiddelen beschrijft.

  http://www.xquis.com/books/_nl/

  Het Westvlaamse provinciebestuur publiceerde de brochure "Fietsen en wandelen in West-Vlaanderen 1996", een handige gids voor wie fietstochten, uitstappen of minitrips doorheen de kustprovincie plant.

  De Standaard,

  (Synoniem van reisgids.)
  • een toeristische gids
  • de toeristische gidsen

  Het landweggetje in Umbrië ligt niet zo ver van het meer van Trasimeno, waar Hannibal in 217 vóór Christus de Romeinen in een hinderlaag lokte. Sommige personages zijn zich daarvan bewust of hebben erover gelezen in een of andere toeristische gids.

  De Standaard,

  De Engelse toeristische gids voor Amsterdam 'The Rough Guide' maakt met enig afgrijzen melding van de dubious delights of Dutch fast food en beschrijft kroketten vervolgens ten onrechte als spiced minced meat in breadcrumbs.

  NRC,

  Het lag voor de hand dat ook het aantal stadsgidsen zou toenemen, maar niemand kon vermoeden dat er zo'n explosie zou komen: in een wat grotere boekhandel liggen wel vijftien toeristische gidsen van Praag.

  De Standaard,

  In de toeristische gidsen die je in België op de kop kan tikken, staat weinig informatie over de provincie Ferrara.

  De Standaard,

  Ter vergadering werd de nieuwste editie van het Gele Boekje (toeristische gids) gepresenteerd.

  Meppeler Courant,

  • Engelstalige gidsen
  • een Engelstalige gids
  • een Nederlandstalige gids

  Een van de beste reisgidsen voor de individuele reiziger is Lonely Planet; deze Engelstalige gidsen zijn zeer uitgebreid en bevatten veel praktische informatie.

  http://www.denoutback.be/site/Gamma.htm

  De zopas verschenen Nederlandstalige gids "Onze Kastelen" is een onmisbare leidraad in de ontdekkingstocht naar de meer dan 60 kastelen, ruïnes en kasteelhoeves die de provincie Namen bergt.

  De Standaard,

  Op staken gestoken waren hun hoofden een week lang te bezichtigen [...]. Daarna daarna werden ze naar Salvador overgebracht, op sterk water gezet, ingepot en opgeborgen in het etnologisch museum, gecatalogiseerd als 'preserved heads of some famous Brazilian bandits who were beheaded by the police forces' (citaat uit mijn Engelstalige gids van Salvador).

  Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een geïllustreerde gids

  Het boek beschrijft meer dan 140 tongstrelende gerechten, bevat een uitgebreide geïllustreerde gids van de vele soorten chilipepers en chilipeperproducten, en geeft tips voor het bewaren en bereiden van verse en gedroogde pepers.

  http://www.surprisekookgerei.nl/index.html?target=p_5323.html=nl

  Er is voor elk wat wils: de Trotters voor de kritische reizigers, Lannoo's reisgidsen met hun unieke routeconcept [...], Lannoo's geïllustreerde gidsen voor wie zijn reis grondig wil voorbereiden, de Exclusief-reeks en de Kaartgidsen met hun uitvouwbare kaarten voor de belangrijkste steden.

  http://www.lannoo.com/nl/afdelingen.asp

  Een stad is onbegrijpelijk voor haar inwoners en een misleidend decor voor de toerist, ook al is hij gewapend met een degelijke en rijk geïllustreerde gids.

  Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

  ((vooral) in Nederland)
  • een gespecialiseerde gids

  Kleinere, meestal meer gespecialiseerde gidsen gaan vaak selectiever te werk en stellen hoge kwaliteitseisen aan de sites die zij in hun gids opnemen.

  http://www.pscw.uva.nl/sociosite/websoc/zoeken.html,

  Nadere informatie is te vinden in het uitgebreide basis-boek 'Voorouders in beeld' en een aantal bij de teksten in deze online-gids aangegeven gespecialiseerde gidsen.

  http://www.cbg.nl/

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: voor

  • de gids voor architectuur
  • de gids voor daklozen
  • de gids voor energiezuinige toestellen
  • de gids voor erven en nalaten
  • de gids voor fotografen
  • de gids voor samenwoners
  • de gids voor werkwoordsvervoeging

  De Gids voor architectuur in Gent heeft als hoofddoelstelling een betrouwbare wegwijzer te zijn voor de architectuurliefhebber.

  http://www.gvsa.be/files/varia/architectuurgids_gent.htm

  De "Gids voor Daklozen" zal via de daklozenorganisaties, de politiebureaus, ziekenhuizen en OCMW's worden verspreid.

  De Standaard,

  De gids voor energiezuinige toestellen (50 fr + portkosten) is verkrijgbaar.

  http://www.ieper.be/nl/

  De kern van dit boek is een volledige gids voor de werkwoordsvervoeging, met niet minder dan honderd tweeëntwintig integraal uitgeschreven tabellen, gevolgd door een register van welgeteld elfduizend zevenhonderd vierenzestig werkwoorden.

  http://www.kuleuven.ac.be/vlr/012sonneville.htm,

  De tweede druk van de 'Gids voor Fotografen' verheugt zich in grote belangstelling.

  http://www.svfn.nl/

  Het volstaat de "Gids voor samenwoners" van de KAV te lezen om vast te stellen dat erfrecht, verzekeringen, kinderen, goederen, schulden en bankverrichtingen [...], tegemoetkoming aan mindervaliden, belastingen,... nog de discriminaties tussen samenwoners en gehuwden in stand houden.

  De Standaard,

  Informatie over schenken vindt u in de gratis brochure Belasting en schenking van de Belastingdienst en de Gids voor erven en nalaten, plus schenken van de Consumentenbond.

  NRC,

  De kern van dit boek is een volledige gids voor de werkwoordsvervoeging, met niet minder dan honderd tweeëntwintig integraal uitgeschreven tabellen, gevolgd door een register van welgeteld elfduizend zevenhonderd vierenzestig werkwoorden.

  http://www.kuleuven.ac.be/vlr/012sonneville.htm,

  in voorzetselgroep


  • in de gids vermeld staan
  • in de gids vermeld worden

  In een gids worden alle attracties vermeld waarvoor kortingen gelden voor de pashouders.

  http://www.energetica.nl/

  Om toeristen aan te trekken zorgde het paar ervoor dat het hotel vermeld werd in gidsen als Vlaanderen Vakantieland en de Plattelandsgids.

  De Standaard,

  In antwoord op een andere vraag, van CVP-kamerlid Paul Breyne, zei Di Rupo dat Belgacom Directory Services (BDS), de uitgever van de Belgacom-telefoongidsen, in de meeste gevallen een minnelijke schikking bereikte met klanten die foutief vermeld werden in de gids.

  De Standaard,

  • in de gids vinden

  In deze gids vindt u adressen, telefoonnummers en overige gegevens en informatie van organisaties en instellingen die een belangrijke rol spelen in het maatschappelijk leven in deze gemeente.

  http://www.dongeradeel.nl

  Met veel plezier bied ik u hierbij onze schoolgids aan. In deze gids vindt u allerlei informatie over schooltijden, activiteiten, regels en op welke wijze u bij de school betrokken kunt raken.

  http://home-4.worldonline.nl/~t381355/frame.html,

  Het Repertorium omvat een theoretisch gedeelte met een historische schets over het ontstaan van de beroepsvereniging en informatie over de taak, het ereloon en de deontologie van de tuinarchitect. In het tweede gedeelte van de gids vindt u de overzichtslijst van de leden en enkele van hun referenties.

  De Standaard,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • gidsen en kaarten
  • gidsen, kaarten en boeken
  • kaarten, gidsen en notitieboekjes

  De meeste verhuurbedrijven bieden advies en geven gidsen en kaarten uit voor het gebied waar u heen gaat.

  http://www.austemb.be/dutch/toerisme/firstpage.htm

  De echte freaks willen iets dat niet overal te koop is. Sterker nog, de algemene verkrijgbaarheid van een merk is voor hen een reden om nog eens wat verder te kijken. Vaak gaan ze zelf, gewapend met gidsen, kaarten en boeken naar Schotland en willen precies weten wie de stoker is, welke pot stills hij gebruikt en waar de branderij ligt.

  NRC,

  Grillet was gekleed in een onberispelijk beige kostuum, maar tot Kings verwondering droeg hij niet zijn onafscheidelijke schoudertas waaruit hij de laatste dagen zo vaak kaarten, gidsen en notitieboekjes had gegrepen om King iets uit te leggen.

  Quissama, F. Springer,

  Vaste verbindingen


  de gele gids

  Zie: de gele gids

  de gouden gids

  Zie: de gouden gids

  de witte gids

  Zie: de witte gids

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  gids 1.1

  ((vooral) in Nederland)

  blad met informatie over alle televisieprogramma's en radiostations; tv-gids; televisiegids; omroepgids

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram


  Een gids…

  is een blad

    Algemene voorbeelden


    De meeste leden zijn geabonneerd op de gidsen van de omroepen. De meeste abonnees hebben de gidsen van Veronica (1.038.000), gevolgd door de KRO (610.888 abonnees), de AVRO (604.961) en de TROS (577.532). Bij de VPRO nam het aantal gidsabonnees toe met 12.885 tot 226.916, bij de EO steeg het aantal abonnees met 3.422 tot 143.047.

    NRC,

    In Nederland bestaan er immers integrale programma-weekbladen, de gidsen van de omroeporganisaties.

    NRC,

    Het streven om van de gids een journalistiek volwaardige medium te maken (gekoppeld aan de 'kwaliteits'-uitstraling van de VARA-inbreng op Nederland 3 waar toch iets heerst van de pretentie van BBC 2) is in ieder geval doorgedrongen in het zenith van de Amsterdamse grachtengordel.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    gids 2.0

    iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij toeristen, bezoekers of reizigers de weg wijst en informatie over bezienswaardigheden geeft; iemand die voor zijn beroep of als hobby mensen rondleidt in een gebouw, stad of natuurgebied

    Semagram


    Een gids…

    is een persoon

    • [Plaats] werkt in een museum, gebouw, stad, streek of natuurgebied
    • [Plaats van herkomst] komt vaak uit de buurt van de plek waar hij de weg wijst en rondleidt
    • [Deskundigheid of vaardigheid] kent de weg goed en weet heel veel over de plaats waar hij rondleidt
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] ontvangt vaak, soms naast salaris, fooi
    • [Activiteit of handeling] leidt en begeleidt personen, wijst hen de weg en vertelt vaak wetenswaardigheden
    • [Belanghebbende of begunstigde] leidt geïnteresseerden, zoals reizigers of toeristen, rond
    • [Betrokkene] werkt soms voor een reisorganisatie of voor de VVV
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep, als bijbaan of uit liefhebberij

    Algemene voorbeelden


    De abdij doet altijd mee met Open Monumentendagen en Kunststedencampagnes. Zuiver toeristisch bezoek, met gids door de gangen, is beperkt tot zondagnamiddag.

    De Standaard,

    Gids en conservator Louis Derden verhaalt enthousiast over flora, fauna en geschiedenis. De Heerlijkheid Saeftinghe was tot ver in de zestiende eeuw vruchtbaar polderland.

    NRC,

    In de bus vertelt de gids u interessante wetenswaardigheden over de havens.

    http://www.industrieeltoerisme.nl/,

    Door de school worden van tijd tot tijd excursies georganiseerd [...]. Hiervoor wordt dan een kleine bijdrage gevraagd, meestal om de gids te betalen en de entree van een museum.

    http://www.lexton.nl/

    De bedoeling was dat elke gids een vast touw uitzette, bevestigd aan paaltjes, waar de klimmers dan met een karabiner aan werden vastgemaakt. De touwen voerden via een veilige route van kamp naar kamp. Elke gids was verantwoordelijk voor zijn touw, en ieder touw had een andere kleur, dus men hoefde er alleen maar voor te zorgen dat de klanten de juiste uitrusting droegen en goed aan het touw gezekerd waren.

    Bezeten van mij, Nicci French,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • begeleiden
    • leiden door
    • rondleiden

    "Uiteraard zal de subsidie-ontvanger zich aan afspraken moeten houden" waarschuwt Dufaux. "Zo zal hij er zich toe moeten verbinden het kasteel gedurende minstens tien jaar open te stellen. Bovendien moet hij akkoord gaan dat gidsen de rondleidingen begeleiden."

    De Standaard,

    In de Estse hoofdstad Tallinn leidt een gids ons door de autovrije, sobere straten van de binnenstad langs de gotische huizen met hun pastelkleurige gevels en zadeldaken.

    De Standaard,

    Elke namiddag leiden gidsen de geïnteresseerden rond.

    De Standaard,

    Deskundige gidsen begeleiden de groepen gedurende de hele duur van de uitstap.

    http://www.hoeilaart.be/knoppen-links/toerisme/V.V.V.-kantoor/alg-V.V.V.-kantoor.htm

    met adjectief ervoor


    • een deskundige gids
    • een ervaren gids
    • een professionele gids

    Om 14.00 wandelt u met een deskundige gids langs voorjaarsbloeiende bollen, bomen en struiken.

    http://www.trompenburg.nl/

    Wenst u fietsend Brugge of Damme in het polderlandschap te verkennen, dan kan dat met een ervaren gids aan uw zijde.

    http://www.brugge.be/toerisme/nl/Groepsfldr2004.pdf,

    Het gastenpaar zorgt voor een warm onthaal, komt de gasten eventueel zelfs afhalen aan de luchthaven, regelt alle skidocumenten, zorgt voor de gewenste ski-uitrusting en werkt samen met professionele gidsen om de leukste en meest verrassende skiroutes te ontdekken.

    De Standaard,

    Daarom moeten er volop mogelijkheden komen om van die natuur te genieten: door uitgekiende zand- en wandelpaden voor wie op eigen houtje de natuur wil ontdekken, deskundige gidsen die de stille geheimen van de natuur weten te ontsluieren, natuurcentra die ons opnieuw respect voor de natuur bijbrengen.

    http://www.ping.be/jacky_maes/leefmilieu.htm

    Aanvullende excursie in Salla: Kanotocht in het Oulanka Nationaal Park (duur ca. 6 uur). Na een instructie door ervaren gidsen van het Rendierpark van Salla wordt u voorzien van alle nodige uitrusting.

    http://www.zomeravontuur.nl/nl/04laplandexpres_17_daagse_auto-trein_reis/Avontuur/00Excursies/default.asp?goto==2=nl=04laplandexpres_17_daagse_auto-trein_reis

    Reis je graag in internationaal gezelschap, in kleine groepjes, en met een professionele gids?

    http://www.in.be/nl/webs/96/96_1.html

    • een lokale gids
    • een plaatselijke gids
    • lokale gidsen
    • plaatselijke gidsen

    Voor de meest actieven: een jungletrek door het binnenland, onder begeleiding van een lokale gids.

    http://www.coconuttravel.be/duiken/BB%20divers%20op%20Koh%20Chang.pdf

    De lokale gidsen echter spreken beperkt Engels dus je zult dan veel achtergrondinformatie missen.

    http://www.china-travel.nl/home.htm

    De reizen van de VTB wijken af van de klassieke toeristische routes en lokale gidsen geven meer kleur aan de reis, door contacten met de plaatselijke bevolking en hun cultuur en levensgewoontes.

    De Standaard,

    We bezoeken er een oud stadje, waar een plaatselijke gids ons de mooiste plekjes van het nu niet meer bewoonde dorp laat zien.

    http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

    Ik zoek nog twee avonturiers om met onze gemengde, sportieve groep een huttentocht te maken, voornamelijk over zwarte paden, met twee plaatselijke gidsen, in de Hoge Tatra.

    De Standaard,

    Bij sommige stedenreizen zijn plaatselijke gidsen verplicht.

    http://www.alleenstaandenreizen.nl/Reisgids/0-0-vertrek.asp

    ((vooral) in België)
    • een toeristische gids
    • toeristische gidsen

    Voor de geleide bezoeken staan er elke eerste zondag van de maand (behalve januari en april) om 15 uur gediplomeerde toeristische gidsen ter beschikking in de drie musea.

    De Standaard,

    Nu is het doek klinisch gereinigd, "in zijn oorspronkelijke staat hersteld," zoals de toeristische gids zegt, en bovendien belicht met vele spots.

    Mise-en-scène, Axel Bouts,

    Het lag niet in Bolles aard om als toeristische gids op te treden.

    De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

    • een Indonesische gids
    • een Russische gids

    In totaal zaten 30 mensen aan boord, van wie 26 Fransen, twee Belgen en een Indonesische gids en chauffeur.

    Meppeler Courant,

    Anatoli Boukreev, een Russische gids die altijd zonder zuurstof klom, haalde nog drie mensen van de berg af.

    http://home.pi.be/~sp007739/everest.html

    • een Duitstalige gids
    • een Nederlandstalige gids

    Een Duitstalige gids wijst zijn groep op een schildering en zegt: "Een dol succes voor de dertiende eeuw. Nog geen perspectief, geen beweging, maar toch uitstekend geslaagd."

    NRC,

    Een negendaagse rondreis in Yukatan met een Nederlandstalige gids kan vanaf 46.950 frank.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • Arabisch-sprekende gidsen
    • een Engelssprekende gids
    • een Nederlandssprekende gids

    De aandacht voor het Caïreens Arabisch blijft ook aanwezig in andere colleges middels excursies met Arabisch-sprekende gidsen, literatuurcolleges (Standaard Arabisch) in het Caïreens Arabisch gedoceerd, ontmoetingen met Egyptische schrijvers, kunstenaars en wetenschappers.

    http://www.leidenuniv.nl/interuniv/nvic/FrameSet1.html

    Bij het eerste gebouw dat we bezochten, kwam een jonge, Engelssprekende gids naar ons toe met de vraag of we geïnteresseerd waren om met hem de 5 belangrijkste gebouwen te bezoeken.

    http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

    Zaterdag is er om 9.30 uur een bezoek aan de Towerbridge, aansluitend een stadsrondrit onder leiding van een Nederlands sprekende gids.

    Meppeler Courant,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    ((vooral) in België)
    • een gespecialiseerde gids
    • gespecialiseerde gidsen

    Wie graag paddestoelen wil plukken, kan best met de gespecialiseerde gidsen van het natuurparkcentrum Botrange een paddestoelenwandeling maken.

    De Standaard,

    Gespecialiseerde gidsen brengen je tegen forse betaling naar de top van Cho Oyo, de Everest, de Ama Dablam.

    http://home.pi.be/~sp007739/everest.html

    Is die reisleider gewoon een verantwoordelijke die zorgt voor de nodige regelingen of is het een gespecialiseerde gids?

    http://www.euroreizen.be/nl/tips/reservaties/reisburo.htm

    in voorzetselgroep


    • begeleid door een gids
    • geleid door een gids

    Een hele zomer lang organiseren zij zes boottochten, met diverse bezoeken en telkens begeleid door een gids.

    De Standaard,

    De wandeling rond het kasteel begint op zondagmiddag om 14.00 uur en wordt geleid door gidsen van het Educatief Centrum Vecht-Regge uit Ommen.

    Meppeler Courant,

    De wandeling begint om 9.30 uur en wordt geleid door een gids van het IVN-Zwolle.

    Meppeler Courant,

    Tevens worden er geregeld uitstapjes en excursies georganiseerd naar bioscopen, concerten, theaters en lokale bezienswaardigheden of andere steden. Deze worden alle begeleid door ervaren gidsen die ervoor zorgen dat de activiteiten bij u als onvergetelijke ervaringen van de Portugese cultuur in het geheugen komen.

    http://www.lexton.nl/

    • onder leiding van een gids
    • onder begeleiding van een gids

    Een ezel duwt hem tegen de muur. In het kielzog van de ezel drentelt een groep toeristen onder leiding van een gids hem voorbij. Waarom zou ik me niet bij hen aansluiten, denkt hij. Ik kan doen of ik erbij hoor.

    Labyrint, Fleur Bourgonje,

    Tot mei vorig jaar konden bezoekers slechts onder leiding van een gids door de voormalige bierbrouwerij aan de Stadhouderskade.

    Reformatorisch Dagblad,

    Een geleid bezoek is mogelijk voor groepen van maximum dertig personen, een natuurwandeling in groep onder leiding van een gids, een biotoopstudie en water- en bodemonderzoek.

    http://www.vvvtessenderlo.be/index.htm

    Daarbij is het uitgangspunt, dat er met niet al te grote groepen deelnemers wordt gelopen, onder begeleiding van gidsen met kennis en ervaring aangaande alle aspecten van het organiseren van een wadlooptocht.

    http://www.wadlopen-suw.nl/Main/Main.htm

    Wil u zich extra laten verwennen dan kan u onder begeleiding van een gids het museum verkennen.

    http://www.museumsite.be/

    De wandelaars hebben de keuze tussen enkele korte wandelingen (5, 10 en 20 kilometer) en een meerdaagse tocht. Men kan individueel starten of in groep, onder begeleiding van een gids.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een chauffeur en gids
    • chauffeurs en gidsen
    • een gids en chauffeur

    Daar pakt de touroperator uit met een "supervoordelige rondreis van 14 dagen", 49.995 frank, met privé-wagen, chauffeur en gids.

    De Standaard,

    Autocars met airco, goede chauffeurs en gidsen dragen ook bij tot het welslagen van een Cuba-reis.

    http://users.compaqnet.be/bftp/content/nieuwsbrieven/nov02.doc.

    Wat dacht u van een prachtige rondrit met gids (en chauffeur) door het heuvelland of de Belgische Voerstreek.

    http://www.drielandenpunt.nl/index_2.html

    • een gids en tolk

    In het begin bracht ik een paar weken in Iran door, net na de revolutie. Ik volgde toen nog mijn oude methode van reizen en schrijven. Totdat ik ontdekte dat mijn gids en tolk mijn onderwerp werd. Hij was een zeer linkse moslim en toen ik zijn ervaringen hoorde, dacht ik, deze man draagt de oorzaken van de revolutie in zich.

    NRC,

    "Wanneer je iets wil begrijpen van het effekt dat de ongelijke grondverdeling op de voedselveiligheid heeft in Zimbabwe, dan moet je niet alleen naar de communal areas gaan, maar dan zou je eigenlijk ook een grote ranch moeten bezoeken", zegt mijn gids en tolk Nhariswa, terwijl we via de Robert Mugabe Highway van de hoofdstad Harare naar het Noordoosten van het distrikt Goromonzi in Oost-Mashonaland rijden.

    De Standaard,

    'Kan dat zomaar in die cultuur, ongetrouwd?' 'Alles kan daar, zolang je het maar niet openlijk doet beledig je niemand... dus ik was journalist, en Shanna mijn gids en tolk!'

    Spitzen, Thomas Rosenboom,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    gids 2.1

    iemand die iemand anders bewust begeleidt of onbewust in een bepaalde richting stuurt; mentor; leermeester

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

    Semagram


    Een gids…

    is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Trompettist Miles Davis fungeerde als gids voor de spelende jazzjeugd, elektrisch 'gaan' werd de grote mode.

      NRC,

      Drie gidsen had ze: de Parijse zangtutor Irma Kolassi, die haar stem en techniek vormde. Komponist Manos Hadjidakis, die haar het Griekse kunstlied leerde. Ten slotte de belangrijke toondichter Nikos Mamangàkis, die haar inwijdde in het hedendaagse lied.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      gids 3.0

      iemand die of iets wat een persoon bij een spirirtuele zoektocht begeleidt; gids bij spirituele zaken; spirituele hulp

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 2.1 : 3.0

      Semagram


      Een gids…

      is een hulp

      • [Functie] leidt naar een spiritueel doel of begeleidt een spirituele weg
      • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] is een concreet persoon of een abstracte entiteit
      • [Belanghebbende of begunstigde] begeleidt iemand

       Algemene voorbeelden


       De religieuze bidt en de spirituele laat zich leiden door Hogere gidsen vanuit hogere sferen.

       http://www.sip.be/godsdienst/links/rubrieken/Leven%20na%20de%20dood.htm,

       Je kan langzaam naar andere gebieden gaan. Deze gebieden zijn er altijd, alleen ze vielen buiten het bewustzijn. Je komt op een gegeven moment in een beter gebied, waar je redelijk gelukkig kunt zijn. Het is daar geen lente, maar een betere herfst, een zonnige herfstdag. Luister naar je gids in het astrale.

       http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

       Ze woont nog in haar huis, met vijf verpleegsters. Ze praat voor zich uit en lacht, misschien is ze in contact met haar gids, de indiaan.

       Fantoompijn, Arnon Grunberg,

       Combinatiemogelijkheden


       met adjectief ervoor


       • een innerlijke gids

       Ieder mens heeft een innerlijke bron van universele kennis in zich. Deze wordt in verschillende tradities verschillend benoemd: het hoger zelf, de innerlijke gids, het superbewustzijn of het bovenbewustzijn.

       http://www.dsv.nl/~ham/

       De ridder werd voor hem hierna als een soort innerlijke gids waar we steeds weer aan konden refereren: "wat zou de ridder nu doen?" Als ridder is hij genereus; sterk maar ook zacht en lief.

       http://www.nbgt.nl/,

       Deze cursus stimuleert je om het contact met je innerlijke gids te gebruiken om je goddelijk doel te vinden.

       http://www.anand.nl/reiki.htm

       Hij stelt in dit verband dat mensen in individualistische samenlevingen die zich niet aan de regels houden, zich vaak schuldig voelen: "zij laten zich leiden door een persoonlijk geweten dat functioneert als een innerlijke gids."

       http://www.fsw.leidenuniv.nl/~shadid/Publicaties/publicaties.html,

       De mens kan pas vrij handelen als zijn handelen gebaseerd is op zijn werkelijke behoeften. Deze werkelijke behoeften leert hij pas kennen als hij de kans krijgt deze natuurlijke drang tot ontwikkeling, geleid door innerlijke gidsen, te volgen.

       http://montessori-infosite.kennisnet.nl/

       • een spirituele gids

       Phra Phi Somboon, de spirituele gids van de ceremonie, neemt een oranjekleurig monnikengewaad en wikkelt het rond de boom.

       http://www.wereldwijd.be/archief/ww298-42.html,

       Woordfamilie


       Als deel van een afleiding


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       gids 4.0

       (scouting [instellingen en organisaties])

       meisje tussen de elf en vijftien jaar dat bij de scouting zit
       Ook gespeld met een hoofdletter.

       Semagram


       Een gids…

       is een persoon

       • [Uiterlijk] draagt soms een uniform van de scouting
       • [Groep] is lid van de scouting
       • [Soort] is een scout
       • [Plaats van herkomst] komt uit België of Nederland
       • [Rang of hierarchische positie] bevindt zich in Nederland qua rang tussen de kabouters en rowans, in België tussen de kabouters en jins of voortrekkers (bij de landscouts) of de loodsen (bij de zeescouts)
       • [Leeftijd] is tussen de elf en de vijftien jaar oud
       • [Geslacht] is een meisje

       Algemene voorbeelden


       'Tussen 8 en 10 jaar ben je welp of kabouter (meisjes), daarna ben je drie jaar jongverkenner of -gids, gevolgd door drie jaar verkenner of gids.'

       http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130325_00517604,

       Vroeger heetten de jongens Verkenners. De katholieke meisjes waren Gidsen en de andere meisjes Padvindsters. Nu zijn het allemaal scouts en draait de speltak vaak gemengd. Als de jongens en meisjes gescheiden draaien, worden vaak de namen verkenners (jongens) en padvindsters (meisjes) gebruikt. De naam gidsen voor meisjes in deze speltak is echter ook nog in gebruik.

       http://nl.wikipedia.org/wiki/Speltak

       Ook na zeven hints blijft het verhaal omtrent de verdwenen paashaas nog een groot mysterie voor Kelly van den Berg. Hij is ontvoerd, dat is zeker, maar over de dader en de plaats delict tast de 12-jarige gids nog in het duister. Net als Kelly proberen ruim zeventig kinderen het raadsel te ontrafelen.

       http://www.scoutinglambertus.nl/site/,

       Afgelopen zaterdag hebben de gidsen primitief gekookt op houtvuur. Op het menu stond chocolade cake uit de Dutchoven en gevulde broodjes.

       http://www.scoutingrijpelberg.nl/17-nieuws-kabouters,

       Combinatiemogelijkheden


       met ander, nevengeschikt substantief


       • scouts en gidsen
       • scout of gids

       Scouting betekent letterlijk "verkennen". Op verkenning gaan is voor scouts en gidsen een activiteit bij uitstek. Een beetje ronddolen en altijd iets op het spoor. Op tocht leren kinderen en jongeren de natuur kennen, ervan genieten en er respectvol mee om te gaan.

       http://www.scoutsshop.be/kos/index.asp

       Elk jaar herdenken ruim 70.000 Vlaamse scouts en gidsen en tientallen miljoenen anderen over heel de wereld op 22 februari de stichter van de scoutsbeweging, Baden-Powell.

       De Standaard,

       Scout of gids ben je niet zomaar. We verwachten van al onze leden dat ze actief meewerken. Dat ze zich inzetten voor de groep en achter scouting staan.

       http://www.scoutsshop.be/kos/index.asp

       • gidsen en verkenners
       • verkenners, welpen en gidsen

       Bij de gidsen en verkenners (14-17 jaar) is er ruimte voor grotere projecten.

       http://www.scoutsshop.be/kos/index.asp

       Veertig verkenners, welpen en gidsen uit het Limburgse Gronsveld zijn maandagochtend naar ziekenhuizen gebracht na het drinken van vervuild water op een kamp in de buurt van Luik.

       http://vorige.nrc.nl/anp/binnenland/article1813333.ece/Limburgse_scouts_ziek_na_drinken_Waals_water,

       Vaste verbindingen


       Scouts en Gidsen Vlaanderen

       Zie: Scouts en Gidsen Vlaanderen

       Woordfamilie


       Als deel van een afleiding


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen