naveltrui


naveltrui 1.0

afbeelding

Bron: Jan Vương
( CC BY 2.0 )

trui die de navel bloot laat; trui die niet over de navel heen komt
Meestal wordt het verkleinwoord naveltruitje gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een naveltrui…

is een trui; is een kledingstuk

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een trui die de navel bloot laat
  • [Legitimiteit] wordt op sommige scholen niet toegestaan

    Hoofdsemagram: trui


    Algemene voorbeelden


    Van een 'topjesverbod' wil hij niet spreken. Hooguit van het dringende advies aan de leerlingen om niet op school te verschijnen met strakke truitjes die de navel onbedekt laten. 'Zodra de kou uit de lucht is, komen zij hier in een soort bikini', zegt A. Meeuwissen, directeur van de openbare basisschool De Klimroos in Roosendaal. 'Dat is in deze klimaatzone niet alleen slecht voor de gezondheid, het geeft ook aanstoot bij docenten, medeleerlingen en ouders.' Vandaar dat de medezeggenschapsraad deze week unaniem akkoord ging met het ontmoedigingsbeleid jegens het 'topje' - ook wel naveltrui genoemd.

    de Volkskrant,

    De 'ab-fab' is een kledingstijl die de buik onthult maar netjes boven de navel blijft. Het kan in de vorm zijn van een naveltrui of bustier met een rok, broek of short eronder [...]. Deze kledingstijl onthult dus de buik maar blijft boven de navel.

    http://armellemintona.wordpress.com/2012/03/30/de-ab-fab-verwijst-niet-naar-de-engelse-reeks-absolutely-fabulous-maar-naar-de-meest-opvallende-trend-van-dit-seizoen/,

    In de videoclip van de super hit 'Rude Boy' van Rihanna combineerde de ster twee naveltruien, één met een rokje met Jamaicaansprint en één met een tijgerprintlegging.

    http://armellemintona.wordpress.com/2012/03/30/de-ab-fab-verwijst-niet-naar-de-engelse-reeks-absolutely-fabulous-maar-naar-de-meest-opvallende-trend-van-dit-seizoen/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding