nematode


nematode 1.0

afbeelding

Bron: U.S. Department of Agriculture
( CC BY 2.0 )

microscopisch klein wormpje dat meestal in de bodem van organische stof leeft, maar soms ook parasitair op planten of dieren leeft; rondworm; aaltje
In het meervoud ook in toepassing op een grote groep algemeen voorkomende wormen (Nematoda).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nematode…

is een worm; is een dier

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Nematoda; Rondwormen

      Algemene voorbeelden


      Momenteel doet Plasterk onderzoek naar de zogeheten nematode caenorhabditis elegans, het eerste diertje waarvan de volledige DNA-volgorde bekend was.

      De Groene Amsterdammer,

      Het is niet ondenkbaar dat de aanwezigheid van de nematode uiteindelijk een vermindering van het algemene welbevinden en de alertheid veroorzaakt, waardoor de kans op predatie door o.a. huiskat groter wordt.

      http://www.vzz.nl/,

      De nematoden zijn een groep van overwegend kleine microscopische wormen die echter overal zeer talrijk voorkomen; de meeste ervan zijn vrijlevend, andere parasitair.

      http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

      In de plantenbescherming worden bedreigingen, ziekte- en plaagverwekkers bij planten onderzocht. Denk maar aan nematoden, insecten, onkruiden, schimmels, bacteriën en virussen. Ook bestrijding en preventie komt aan bod.

      http://biologisch-medisch.laboratorium.nl/biomed/botanie/?open=frames

      De een ontdekt verouderingsgenen in gist en is er zeker van dat zulke genen ook bij mensen voorkomen. De ander ontdekt een verouderingsgen in minuscule wormpjes (nematoden) - beestjes die in Nederland vooral bekend zijn als veroorzaker van aardappelziekte.

      NRC,

      Naast de slakkenkorrels zijn er parasiterende aaltjes of nematoden (Phasmashaditis hermaphrodita) op de markt tegen naaktslakken. Deze recente ontwikkeling lijkt een oplossing te zijn. In de praktijk dient er nog nauwkeurig gekeken te worden naar de wijze van toepassing. Hiernaast is de relatief hoge prijs voor menig tuinbezitter een flinke drempel. De aaltjes kunt u via uw tuincentrum kopen.

      http://www.milieuvriendelijktuinieren.nl/nieuwsbr/2000_2.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een parasitaire nematode
      • de insectenparasiterende nematoden
      • de plantenparasitaire nematoden
      • de vrijlevende nematoden

      Erwin Kompanje van het Natuurmuseum Rotterdam constateerde bij 'zijn' wezel de aanwezigheid van de parasitaire nematode Skrjabingylus nasicola en hij vraagt zich af in hoeverre de aanwezigheid van deze parasiet de kans op predatie door een huiskat vergroot.

      http://www.vzz.nl/,

      Nematologie omvat onderwijs en onderzoek in de morfologie, systematiek en biologie van plantenparasitaire, insektenparasitaire en vrijlevende nematoden die leven in de grond, in zoetwater en in zee.

      http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

      De plantenparasitaire nematoden zijn voor de landbouw in het algemeen en voor de tropische landbouw in het bijzonder van enorm belang.

      http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

      De insektenparasiterende nematoden worden gebruikt in programma's voor biologische bestrijding: de resultaten zijn interessant en we kunnen dan ook verwachten dat in de toekomst deze groep met meer aandacht zal bestudeerd worden.

      http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

      De vrijlevende nematoden komen, door hun overweldigend aantal tussen in allerlei omzettingsprocessen in de natuur en dit zowel in de grond, in het zoet water als in het mariene milieu.

      http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen